Ropogtasd vagy áztasd? A tejjel elkevert gabonapehely árthat a fogainknak

Müzli, gabonapehely, rizspehely, különböző ízben és formában. Világszerte igen népszerűek a könnyen és gyorsan elfogyasztható reggeliző pelyhek – van, aki tejbe, van, aki joghurtba áztatja, más csak simán elropogtatja. Oda kell figyelnünk azonban, hogy miként esszük meg ezeket a finomságokat, bizonyos formában ugyanis könnyen okozhatnak fogszuvasodást. Az Illinois Egyetem Fogászati Karának tudományos vizsgálatai szerint nem … Tovább

Kóstoljunk bátran! Sajtfogyasztással megelőzhető a fogszuvasodás

Magas kalciumtartalmuk miatt a tejtermékek kiváló segítőtársat jelenthetnek csontjaink és fogaink egészségének megóvásában. Ha a fogazatunkról van szó, nem csak összetevőik, de kémhatásuk miatt is érdemes odafigyelni a tejből készült élelmiszerekre, melyek lúgosságukkal megakadályozhatják a fogszuvasodás kialakulását. Nem csak sajtot, de tejet és natúr joghurtot is fogyasztott abban az amerikai kutatásban résztvevő 68 fiatal önkéntes … Tovább

A diétás üdítőitalok legalább olyan károsak a fogaknak, mint a drogok

Fogaink hosszú távú megőrzésének két kulcsfontosságú eleme a szájápolás és a táplálkozás. Nem elég kizárólag étkezési szokásainkra vagy szájhigiéniánkra nagy hangsúlyt fektetni, e két eszköz együttesével tudunk csak évtizedekig tartó egészséget biztosítani a fogainknak. Legtöbbünk számára a mindennapos táplálkozási szokások kevés ponton támogatják a fogak épségét. A szénhidrátokban gazdag, cukrozott, savas ételek és italok rengeteget … Tovább

Kiegyensúlyozott táplálkozással az egészséges fogakért

Bár nagyon fontos a mindennapos, megfelelő szájhigiénia fogaink hosszú távú egészségéhez, ez mégsem minden. Muszáj odafigyelnünk arra is, hogy belülről hogyan tápláljuk a szervezetünket, s azzal együtt csontrendszerünket, fogainkat. Lássuk, milyen alapelveket érdemes betartanunk szájüregünk épségének érdekében!   1. Vitaminok, ásványi anyagok bevitele Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok nélkül olyan hiánybetegségek alakulhatnak ki a szervezetben, … Tovább

Az irodai dolgozók fogazata hamarabb elromolhat

A fogainkon felhalmozódó bakteriális biofilm (plakk) mennyiségét nem csak szájhigiénénkkel, de étkezési szokásaink megválasztásával is befolyásolhatjuk. Ezt a megállapítást támasztja alá az a nemrégiben készült angol tanulmány is, miszerint az irodai dolgozók kiegyensúlyozatlan táplálkozásuk miatt bizony hamarabb szembesülnek fogászati problémákkal. Minél több nyers, kemény élelmiszert (zöldség, gyümölcs, gabonafélék) fogyasztunk, annál jobban segítjük fogazatunkat az öntisztulásban. … Tovább

Túl erős teák miatt károsodott egy nő teljes csontrendszere

Amikor a fogazatra káros hatással bíró élelmiszerekről, italokról van szó, általában az alkoholok, a szénsavas üdítők és a kávé jutnak az eszünkbe, pedig úgy tűnik, kellő figyelmetlenséggel a tea is kárt tehet nem csak fogainkban, de akár teljes csontrendszerünkben is. Az eredetileg a New England Journal of Medicine orvosi folyóirat márciusi számában közölt cikk egy … Tovább

A fluoridos víz a felnőtteknek is segít a fogszuvasodás megelőzésében

Bár adagolásával főleg kisgyermekkorban kell óvatosan bánni, a fluorid, illetve az azzal kezelt ivóvíz továbbra is az egyik legkézenfekvőbb eszköz a fogszuvasodás megelőzésében. Ráadásul, egyes feltételezések most megdőlni látszanak: a fluoriddal kezelt ivóvíz ugyanis minden jel szerint bármilyen életkorban képes jelentősen csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. Arra, hogy a fluoridos csapvíz felnőttkorban is hathatós segítséget … Tovább

Bogyós gyümölcsökkel az egészséges szájüregért

Kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő ásványianyag- és vitaminbevitellel rengeteget tehetünk szervezetünk egészségéért. Az elfogyasztott anyagok szervezetünk más területeihez hasonlóan a szájüregünkben is képesek megelőzni bizonyos betegségek kialakulását. Úgy tűnik, ha fogaink, ínyünk vagy nyelvünk egészségéről van szó, a bogyós gyümölcsöknél nem találunk jótékonyabb élelmiszereket. Az áfonya és az egres pozitív tulajdonságairól már beszámoltunk, a szeder rákmegelőző hatása … Tovább

A szénsavas üdítők lényeges szerepet játszanak a fogszuvasodás kialakulásában

Nem csak a felnőttek, de a gyerekek is egyre több cukros üdítőt fogyasztanak, ezek közül is a szénsavas- és sportitalok bizonyulnak a legártalmasabbnak, hiszen magas savtartalmuk miatt jóval hamarabb eredményezhetnek fogszuvasodást. Bár hazánkban a statisztikák szerint egyre több ásványvizet vásárolnak az emberek, az elfogyasztott italok felét még mindig a cukros üdítők, teák, gyümölcslevek adják. Kiemelkedően … Tovább

Fogszuvasodást gátló cukorféle? – Ismerjük meg a xilitet!

A fogszuvasodás kialakulásának folyamatában két kulcsfontosságú szereplő ismert: az egyik a szánkban élő baktérium (Streptococcus mutans) a másik pedig a cukor. Az említett baktériumféle a szájüregünkben lévő cukorral táplálkozik, s lebontása közben savakat termel, melyek kikezdve a fogzománcot fogszuvasodást okozhatnak. Adódik a kérdés, hogyan avatkozhatunk be a folyamatba, mellyel meggátolható a caries kialakulása? Először is … Tovább

Item added to cart.
0 items - Ft