A fluoridos víz a felnőtteknek is segít a fogszuvasodás megelőzésében

Bár adagolásával főleg kisgyermekkorban kell óvatosan bánni, a fluorid, illetve az azzal kezelt ivóvíz továbbra is az egyik legkézenfekvőbb eszköz a fogszuvasodás megelőzésében. Ráadásul, egyes feltételezések most megdőlni látszanak: a fluoriddal kezelt ivóvíz ugyanis minden jel szerint bármilyen életkorban képes jelentősen csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.

fluoridos viz fogszuvasodas fogaszat

Arra, hogy a fluoridos csapvíz felnőttkorban is hathatós segítséget nyújt a fogszuvasodás megelőzésében, egy ausztrál kutatócsoportnak sikerült fényt deríteni. Kaye Roberts-Thomson professzor eredményeiket összefoglalva azt mondta, elég csak végignéznünk az ausztrál népességen, hogy lássuk, milyen hatékony eszköz lehet a kezelt csapvíz a fogak egészségének megőrzésében.

A napokban közölt kutatási értékek szerint azok a felnőttek, akik életük során több mint 75 százalékkal több fluoridos csapvizet fogyasztottak, 30 százalékkal kevesebb szuvas foguk van, mint azoknak a felnőtteknek, akik kevesebb, mint 25 százaléknyi ilyen vizet ittak meg eddigi életükben.

(X) hirdetés

Dr. Karin Alexander, az Ausztrál Fogászati Szövetség elnöke úgy nyilatkozott, egyesületük folytatja a harcot azok ellen a rémhíreket terjesztő csoportok ellen, akik mit sem törődve a tudományos bizonyítékokkal, inkább riogatják az embereket a fluoridos víz fogyasztásának egészségkárosító hatásaival.

Hazánkban jelenleg sem az ivóvíz, sem a konyhasók fluorozása nem megoldott, bár már a 60-as, 70-es évektől voltak kísérletek mindkettőre. Magyarországon egyébként igen alacsony a víz természetes fluortartalma, így indokolt esetben – például kisgyermekkorban vagy várandósság idején – háziorvosi vagy fogorvosi rendelvényre fluortabletta fogyasztása lehet javasolt. Ám az optimális napi mennyiség megválasztásához mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal, hiszen a fluorid túladagolása legalább olyan káros lehet a szervezet számára, mint a fogszuvasodás kialakulása maga.

A fluor legfőbb, természetes forrásai: tea, bor, máj, sajt, vaj, hal, baromfihús, marhahús, spenót, bab, alma.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft