Ropogtasd vagy áztasd? A tejjel elkevert gabonapehely árthat a fogainknak

Müzli, gabonapehely, rizspehely, különböző ízben és formában. Világszerte igen népszerűek a könnyen és gyorsan elfogyasztható reggeliző pelyhek – van, aki tejbe, van, aki joghurtba áztatja, más csak simán elropogtatja. Oda kell figyelnünk azonban, hogy miként esszük meg ezeket a finomságokat, bizonyos formában ugyanis könnyen okozhatnak fogszuvasodást.

muzli gabonapehely fogszuvasodas

Az Illinois Egyetem Fogászati Karának tudományos vizsgálatai szerint nem érdemes tejtermék nélkül elfogyasztani ezeket a reggeli finomságokat, mivel a legtöbb gabonapehelyhez cukrot és keményítőt adnak. Amikor valaki ilyen reggeliző pelyhet eszik, a fogak felszínére tapadt vékony filmrétegben élő Streptococcus mutans baktérium elkezdi lebontani a cukrot, ami savat termel, ez viszont könnyedén kikezdheti a fogzománcot, megindítva a fogszuvasodás folyamatát.

A Journal of the American Dental Association szaklapban, 2013 júliusában közzétett tanulmány szerint azok járnak a legjobban, akik szárazon elropogtatják a gabonapelyhet, s utána tejet isznak rá. A vízhez és száz százalékos gyümölcsléhez viszonyítva egyedül a tej képes rá, hogy semlegesítse szájüregünk pH értékét, ezzel meggátolva a fogak szuvasodását.

(X) hirdetés

Nagyon sokan áztatják tejbe vagy más tejtermékbe a reggeliző pelyheket, egyrészt ízletesebbé, másrészt egészségesebbé téve az táplálkozást, pedig ilyenkor a tejben ugyanúgy feloldódik a cukor, tehát a tejtermék lúgosító hatása sem képes érvényesülni.

A tanulmányt vezető Christine Wu professzor szerint a legrosszabb, amit tehetünk, ha a tejbe áztatott müzli után egy kis gyümölcslevet is iszunk, mert hiába tartjuk nagyon egészségesnek ezeket az italokat, sajnos hozzáadott cukortartalmuk nem tesz jót a fogainknak.

Item added to cart.
0 items - Ft