A diétás üdítőitalok legalább olyan károsak a fogaknak, mint a drogok

Fogaink hosszú távú megőrzésének két kulcsfontosságú eleme a szájápolás és a táplálkozás. Nem elég kizárólag étkezési szokásainkra vagy szájhigiéniánkra nagy hangsúlyt fektetni, e két eszköz együttesével tudunk csak évtizedekig tartó egészséget biztosítani a fogainknak.

dietas udito fogaszat

Legtöbbünk számára a mindennapos táplálkozási szokások kevés ponton támogatják a fogak épségét. A szénhidrátokban gazdag, cukrozott, savas ételek és italok rengeteget ártanak a fogazatnak, ráadásul igen keveset rágunk, hiszen minden főve, előkészítve, finomítva kerül a tányérunkra, pedig a rágás a nyáltermeléssel együtt igen fontos eleme a fogak természetes tisztulásának.

Több tudományos kísérlet és megfigyelés alátámasztotta már, hogy fogászati szempontból a szénsavas üdítők (kóla, energiaital, sportital, stb.) igen előkelő helyen szerepelnek, ha a fogszuvasodás kiváltó okait vizsgáljuk. Erősen savas kémhatásuk folytán kedveznek a fogzománc erodálódásának, ami így már könnyű tereppé válik a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium számára.

(X) hirdetés

A General Dentistry 2013 májusi számában a philadelphiai Temple Egyetem szakemberei egy olyan tanulmányt tettek közzé, melyben a diétás üdítők mellett a metamfetaminok rendszeres használatának szájüregi következményeit vizsgálták. Megfigyeléseik alátámasztották, hogy míg a cukormentes üdítők citromsav- és foszforsav tartalmuk miatt károsíthatják a fogakat, addig a drogok erősen szárítják a szájüreget, így ott hamar és drasztikusan elszaporodhatnak a baktériumok. A kísérlet alanyainak olyan személyeket választottak, akik több évtizede metamfetamin- vagy diétás üdítőital függők (legalább napi 2 liter fogyasztása).

Ha össze kell hasonlítanunk a két tábort, nagyobb esélye mégis csak azoknak van fogaik megtartására, akik nem a drogokra, hanem üdítőitalokra szoktak rá, hiszen náluk megvan az esély, hogy megfelelő napi szájhigiéniával ellensúlyozni tudják az italok okozta szájüregi károsodásokat. Ezzel szemben a drogfogyasztók legtöbbször olyan általános egészségügyi problémákra is hajlamossá válhatnak, melyek még tovább rontják szájüregük egészségét.

Az üdítőital-gyártó vállalatok azzal védekeznek, hogy a tanulmányban résztvevő alanyok igen régen, több mint húsz éve nem voltak fogorvosnál, ami azonban segíthetett volna fogaik megmentésében. Szó, ami szó, ha ennyire elhanyagoljuk szájüregünk ellenőrzését, valóban nagyobb esélyünk van rá, hogy drogok vagy szénsavas üdítők nélkül is elromoljanak a fogaink.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft