Kiegyensúlyozott táplálkozással az egészséges fogakért

Bár nagyon fontos a mindennapos, megfelelő szájhigiénia fogaink hosszú távú egészségéhez, ez mégsem minden. Muszáj odafigyelnünk arra is, hogy belülről hogyan tápláljuk a szervezetünket, s azzal együtt csontrendszerünket, fogainkat. Lássuk, milyen alapelveket érdemes betartanunk szájüregünk épségének érdekében!

taplalkozas fogak egeszsege fogaszat

 

1. Vitaminok, ásványi anyagok bevitele

Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok nélkül olyan hiánybetegségek alakulhatnak ki a szervezetben, melyek végső soron a fogainkra, a nyelvünkre és az ínyünkre is hatással lehetnek. Épp ezért nagyon fontos, hogy természetes vagy pedig mesterséges forrásból, de ellássuk szervezetünket a legfőbb tápanyagokkal – fogaink épségének szempontjából a kalcium és a D-vitamin a két legfőbb elem, melyek a fogszuvasodás megelőzésében játszhatnak kiemelten fontos szerepet.

(X) hirdetés

 

2. Zöldségek, gyümölcsök fogyasztása

Bár a savas kémhatású zöldségek és gyümölcsök fogyasztását követően fontos legalább félórás, egyórás szünetet tartanunk a fogmosásig, mégis étrendünk nélkülözhetetlen részei. Ha kemény textúrájú zöldség vagy gyümölcs mellett döntünk, amit alaposan meg kell rágnunk, fogaink természetes tisztulásáért is sokat tehetünk, ami szintén egy lényeges, preventív eszköz lehet az ínygyulladás, fogszuvasodás megelőzésében.

 

3. A gabonafélék is fontosak

(X) hirdetés

Ha rostokban és tápanyagokban gazdagon táplálkozunk, azzal főleg belülről tápláljuk a szervezetünket. A gabonafélékben is rengeteg vitamin és ásványi anyag található, ne féljünk többet fogyasztani belőlük.

 

4. Kerüljük a zsíros, szénhidrát gazdag, cukros ételeket!

Azok az ételek, melyek általános egészségi állapotunknak sem tesznek jót, ugyanúgy a fogainkat sem óvják a károsodásoktól. A túlságosan szénhidrátdús, finomított ételek fogyasztása ráadásul annyira minimális rágást igényel, hogy a fogakra egyre csak rakódik a lepedék, a természetes tisztulás viszont hiányzik.

 

5. Alakítsunk ki megfelelő szájápolási rutint!

A napi kétszeri fogmosás (lehetőség szerint fluoridos fogkrémmel), a napi fogköztisztítás (interdentális fogkefével vagy fogselyemmel), a szájvíz illetve a nyelvkaparó használata mind hozzájárulnak fogaink megfelelő tisztaságához és ínyünk egészségéhez. Ezzel nem csak a fogszuvasodás, de a fogak elvesztésével járó ínygyulladás és ínysorvadás is megelőzhető.

Item added to cart.
0 items - Ft