Az irodai dolgozók fogazata hamarabb elromolhat

A fogainkon felhalmozódó bakteriális biofilm (plakk) mennyiségét nem csak szájhigiénénkkel, de étkezési szokásaink megválasztásával is befolyásolhatjuk. Ezt a megállapítást támasztja alá az a nemrégiben készült angol tanulmány is, miszerint az irodai dolgozók kiegyensúlyozatlan táplálkozásuk miatt bizony hamarabb szembesülnek fogászati problémákkal.

szajapolas irodai munka fogaszat

Minél több nyers, kemény élelmiszert (zöldség, gyümölcs, gabonafélék) fogyasztunk, annál jobban segítjük fogazatunkat az öntisztulásban. Néhány évtizede erre még nem kellett külön felhívni az emberek figyelmét, hiszen nem ettünk ennyi finom textúrájú készételt, mint ma. Az emberek mostanság nem szeretnek sokat rágni, a gyümölcsöt inkább ledaráljuk vagy felszeleteljük, a kenyeret pedig, ha már kicsit szárazabb, nem is szívesen fogyasztjuk el, sokan a héját inkább levágják. Pedig fogazatunknak szüksége van a rágás műveletére, az ugyanis segít eltávolítani a fogaink felszínére tapadt ételmaradékokat, lepedéket.

Korunk életmódbeli, s táplálkozásbeli változásai kiemelten hatással lehetnek az ülőmunkát végzőkre, állítja egy 2012 év végén készült, igen nagyszabású angol felmérés. Összesen 175 királyságbeli fogorvos és dentálhigiénikus csatlakozott az online kutatáshoz, amiben megközelítően ezer, 16 éves kor feletti alany életmódját és táplálkozási szokásait vizsgálták – szájüregük egészségének függvényében.

(X) hirdetés

Az összesített adatokból kiderült, az egyre gyakoribb ülőmunkával járó életmód károsan hat – több más terület mellett – a fogazatunk egészségére is. Sajnos sokkal kevesebb időnk jut a tartalmas, kiegyensúlyozott étkezésekre, a tendencia inkább az, hogy harapunk valamit gyorsan – ezt támasztja alá a kutatási adatok 40 százaléka is. Sőt, túlzott kávé, tea és üdítőfogyasztásunk tovább növeli a fogászati panaszok kialakulásának esélyét.

Ha mindenképp igazodnunk kell a munkahelyen kialakult ebédszünetekhez – vagy azok hiányához – és az elfogyasztott ételek minőségén, változatosságán sem tudunk változtatni, akkor érdemes szájápolási szokásainkon javítani. A megkérdezett fogászati szakemberek ugyanis azt is elmondták, tudomásuk szerint a legtöbb páciens nem követi megfelelően az ajánlott napi fogápolási rutint – a szóban forgó irodai dolgozók 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen kihagyják a reggeli fogmosást, mert túlságosan sietnek a munkahelyre. Ráadásul 88 százalék azt is elismerte, a kétperces ajánlott fogmosási időt sem szokta betartani.

 

Ajánlott szájápolási és táplálkozási szokások irodai dolgozóknak:

(X) hirdetés

– igyekezzünk rostban és nyersanyagban gazdag ételeket választani,
– legalább naponta egyszer fogyasszunk valamilyen zöldséget, gyümölcsöt,
– kávét, üdítőt ne szürcsölgessünk órákig,
– étkezés, kávézás után öblítsük ki szánkat tiszta vízzel,
– étkezés, kávézás után cukormentes rágógumival fokozhatjuk nyáltermelésünket, ami szintén segít eltávolítani a fogainkra tapadt ételmaradékokat,
– naponta két alkalommal, legalább 2 percig tartó fogmosással tisztítsuk meg fogainkat,
– naponta egyszer tisztítsuk meg fogközeinket – interdentális fogkefével vagy fogselyemmel,
– alkalmanként szájvízzel fertőtleníthetjük teljes szájüregünket.

Item added to cart.
0 items - Ft