A szénsavas üdítők lényeges szerepet játszanak a fogszuvasodás kialakulásában

Nem csak a felnőttek, de a gyerekek is egyre több cukros üdítőt fogyasztanak, ezek közül is a szénsavas- és sportitalok bizonyulnak a legártalmasabbnak, hiszen magas savtartalmuk miatt jóval hamarabb eredményezhetnek fogszuvasodást. Bár hazánkban a statisztikák szerint egyre több ásványvizet vásárolnak az emberek, az elfogyasztott italok felét még mindig a cukros üdítők, teák, gyümölcslevek adják.

Kép: illusztráció. /Hivehealthmedia.com/
Kép: illusztráció. /Hivehealthmedia.com/

Kiemelkedően átfogó, összesen 16 800 gyermek és felnőtt részvételével végzett kutatási eredményeiről nemrég adott hírt az ausztrál Adelaide Fogászati Iskola. A szakemberek elmondták, egyre sűrűbben kell vizsgálat alá vonniuk a cukrozott italokat, különösen a szénsavas üdítőket, hiszen azok igen káros hatással vannak a gyermekekre és a felnőttekre egyaránt. A jelenség sajnos nem korlátozódik földrajzilag, a 21. században világméretű problémát jelentenek a táplálkozási szokásainkból eredő megbetegedések.

Az elhízáson és cukorbetegségen túl fogászati szempontból a leglényegesebb probléma, melyet az említett frissítők fogyasztása okoz, az a fogszuvasodás. Az elfogyasztott italok savassága erodálhatja a fogzománcot, ami jóval sérülékenyebbé válik, a fogszuvasodást okozó S.mutans baktérium pedig cukorral táplálkozik, így minél több táplálékot biztosítunk számára az üdítőkön keresztül, annál nagyobb eséllyel alakul ki szuvasodás a fogainkon.
Az Adelaide közleményéből az is kiderül, hogy a fluoridtartalmú víz fogyasztása ellensúlyozhatja a cukros üdítők negatív hatásait.

(X) hirdetés

[stextbox id=”info” defcaption=”true” float=”true” align=”right” width=”250″]A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács adatai szerint 2011-ben az alkoholmentes italok egy főre eső fogyasztásának százalékos megoszlása hazánkban a következőképpen alakult:
ásványvíz – 55,7%;
üdítőital – 27,8%;
gyümölcslé (ide értve a teát is) – 16,5%.[/stextbox]

 

További jó tanácsok a fogszuvasodás megelőzéséért:

– fogyasszunk minél kevesebb cukros, szénsavas üdítőt,
– kerüljük a sportitalok, energiaitalok fogyasztását,
– minél rövidebb ideig érintkezzünk ezekkel az italokkal – ne szürcsölgessük órákig,
– miután cukros üdítőt fogyasztottunk, öblítsük ki szánkat egy pohár vízzel,
– ne mossunk fogat a fogyasztásuk után legalább 1 óráig,
– csecsemőknek és kisgyermekeknek ne engedjünk cukros italokat (beleértve a teát is) cumisüvegből fogyasztani,
– lehetőség szerint fluoridos vizet fogyasszunk.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft