hirdetés (X)

Fogászati héjak alatt olyan porcelánból vagy kompozitból készülő, a fogak elülső felszínére helyezett fogpótlásról beszélünk, ami elsődlegesen esztétikai problémák orvoslására született.
A héjak a fogászati koronákkal ellentétben nem borítják be a fog minden felszínét, csak az elülső felületet valamint minimálisan az oldalsó és hátsó felszínt, hogy észrevehetetlen legyen a héj jelenléte a fogakon.

FOGÁSZATI HÉJAK TÍPUSAI

KOMPOZIT/DIREKT HÉJAK: a kompozit héjak esztétikus, fehér színű, fényre kötő tömőanyagból készülnek. Felhelyezésükhöz nincs szükség lenyomatvételre és fogtechnikus segítségére, a fogorvos a helyszínen készíti el a felmerült igényeknek megfelelően.

PORCELÁN HÉJAK: a préskerámia vagy porcelán héjak elkészítéséhez már szükség van fogtechnikai munkára is. Ilyenkor a kezelőorvos mintát vesz a fogazatról, megtervezi a héjak pontos elhelyezkedését, majd elküldi a mintát a fogtechnikai laboratóriumba, ahol elkészül a végleges héj. A héjakat a fogorvos egyesével ragasztja fel az előzetesen kissé felcsiszolt fogakra, speciális ragasztóanyag segítségével.

KONTAKTLENCSE VÉKONYSÁGÚ HÉJAK: a legmodernebb ám legdrágább fogászati héjakat ún. kontaktlencse vékonyságú héjaknak nevezzük. Elkészítésük szinte tökéletesen megegyezik a hagyományos porcelán héjakéval, azonban egyáltalán nincs szükség a fogak visszacsiszolására, szinte egyből felragaszthatók a fogzománcra. Vékonyságuk miatt áteresztik a fogak természetes színét, ezért a későbbiekben fehéríthetők.

FOGÁSZATI HÉJAK CÉLJA

A fogászati héjakkal számos esztétikai probléma orvosolható. Korrigálható a szabálytalan állású, megdőlt fog, elrejthető az elszíneződött, sokat tömött fog, megszüntethetők a fogak közötti rések, fehérebbé és fiatalosabbá varázsolható a mosoly.

FOGÁSZATI HÉJAK TARTÓSSÁGA

A fogászati héjak megfelelő szájhigiénia mellett általában 10-20 évet is kibírnak. Fontos odafigyelni az egészséges fogíny fenntartására, mert ha ínygyulladás miatt visszahúzódik a fogíny a kezelt fogról, akkor a héj és a fog találkozási pontja láthatóvá válik. Ilyen esetben általában új héj készítésére van szükség.
A fogászati héjak tartóssága megnövelhető, ha naponta kétszer fogat mosunk, és egyszer megtisztítjuk fogközeinket is. Mivel csak a fogak elülső részét borítja be a héj, hátulról ugyanúgy szuvasodhat a fog, ezért nem csak a belső felületek tisztán tartása fontos, hanem a rendszeres orvosi ellenőrzés is.
Mivel a vékony héjak sérülékenyek, kerülnünk kell a körömrágást, fogcsikorgatást, illetve csak pontosan záródó fogsorra érdemes héjakat ragasztani, a túlságosan nagy erőhatások ugyanis megrepeszthetik a héjakat. Sajnos a fogászati héjak nem javíthatók, ha megsérül, az egészet cserélni kell.

FOGÁSZATI HÉJAK TISZTÍTÁSA

A fogászati héjak tisztításához puha sörtéjű fogkefe és olyan fogkrém ajánlott, ami nem koptatja túlságosan a fogzománcot (abráziós értéke alacsony). Fogmosáskor különösen ajánlott odafigyelni a belső felületek tisztítására.
A fogközök tisztán tartásáról azért nem szabad lemondani, mert napi fogköz tisztítással megelőzhető az ínygyulladás kialakulása, ezáltal megnövelhető a héjak élettartama. Az íny egészsége támogatható szájzuhany használattal, a héjak közötti fogközök tisztításhoz pedig viaszolt fogselyem javasolt.

FOGÁSZATI HÉJAK ÁRA

Típustól függően változnak az árak. Míg a kompozit héjak 20-30 ezer forintba kerülnek, addig a legolcsóbb porcelán héjak már 40-50 ezer forintot kóstálnak, a kontaktlencse vékonyságú ultramodern héjak pedig elérhetik a 100-150 ezer forintos fogankénti árat is.

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!