Korona és porcelán héj fehérítése – Lehetséges?

Napjaink szépségideáljához egyre inkább hozzátartozik az egészséges és főként vakítóan fehér fogazat – kutatási eredmények szerint nem csak vonzóbbnak, de fiatalabbnak is látszunk, ha fehérebb a mosolyunk. Előfordulhat azonban, hogy már rendelkezünk valamilyen fogpótlással (koronával vagy héjjal), ám ettől függetlenül vágyunk a fehérebb mosolyra. Lássuk, ilyen esetben milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre!

korona feherites

Fogak elszíneződése

Természetes fogaink több okból is elszíneződhetnek. A dohányzás, a kávé- és teafogyasztás, az alkoholfogyasztás köztudottan elszínezi a fogainkat, ami idővel sárgás, szürkés árnyalatot fog felvenni. A jelenség hátterében a fogzománc külső felszínének mikro-repedéseibe rakódott lepedék áll, ami azonban hatékonyan eltávolítható fizikai vagy kémiai fogfehérítő eljárásokkal.

Fogaink színe életkorunkból adódóan is változhat, minél idősebbek vagyunk, annál sárgásabb lesz fogaink árnyalata, még akkor is, ha tökéletesen egészséges a fogazatunk. Emellett bizonyos gyógyszerek alkalmazása vagy a gyökérkezelés is megváltoztathatja a fogak színét.

(X) hirdetés

Ameddig természetes fogakról beszélünk, akár az otthoni, akár a rendelői fogfehérítés is megoldást jelent a problémára, 15-20 perc alatt akár több árnyalattal is fehérebb lehet a mosolyunk. 

Fogkorona, tömés, porcelán héj elszíneződése

Mivel az összes fogpótlás zárt szerkezetű, szervetlen anyagból készül, a színük szinte egyáltalán nem változik az évek múlásával. Ami változhat, az a saját fogazatunk színe, így a részleges pótlások idővel már nem nyújtanak olyan esztétikus látványt, mint amikor eredetileg elkészültek. Például, ha elől 2-3 fogunkon (de nem a teljes fogsoron) van valamilyen pótlás (korona, héj), akkor a szomszédos, természetes fogaink elszíneződése miatt a pótolt és az eredeti fog színe különbözni fog.

Fogkorona, porcelán héj fehérítése

Mivel a fogpótlások szervetlen, nem porózus anyagból készülnek, hiába helyezünk felszínükre fogfehérítő anyagot, az oxidációs folyamat nem fog látható eredményt hozni, viszont előfordulhat, hogy megtompítja a fogpótlás eredeti fényét, éppen ezért nem érdemes otthon próbálkozni a fehérítéssel.

(X) hirdetés

Ha részleges pótlással rendelkezünk, ám a szomszédos fogaink elszíneződtek, akkor természetes fogaink árnyalatát „hozzá fehéríthetjük” a fogpótlás árnyalatához, így az eredmény ismét esztétikus lesz.

Ha teljes fogsorunkat korona vagy héj borítja, akkor legtöbbször a pótlások teljes cseréjével vagy a már meglévő pótlásokra helyezett héjjal oldható meg a fehérítés.

Egyedül abban az esetben van lehetőség a pótlás fehérítésére, ha ultra vékony, a fogak természetes színét áteresztő porcelán héjjal rendelkezünk. Ilyenkor ugyanis csak a fog elülső felületét borítja pótlás, ezért ha a fogsor hátsó részére kerül a fehérítő anyag, akkor eredményes és látványos hatás érhető el a fogfehérítéssel. Ha hagyományos préskerámia héj van a fogainkon, akkor felesleges próbálkozni, az ugyanis túl vastag ahhoz, hogy áteressze az alatta lévő fog színét.

Gondolkozzunk előrelátóan!

A fenti problémák megelőzése érdekében a legtöbb szakorvos a részleges korona, héj vagy fogtömés elkészítése előtt konzultál a pácienssel, hogy az nem kíván-e fehéríteni fogai árnyalatán. Ha igen, akkor először a fogfehérítést végzi el a fogorvos, utána vár 1-2 hetet, hogy a fog szerkezete újból erős legyen, s csak ez után készíti el a fehérített fogak árnyalatával megegyező fogpótlást.

Hogy eredeti fogaink ne veszítsenek a fehérségükből, naponta kétszer fogat kell mosnunk, egyszer meg kell tisztítani fogközeinket és rendszeresen el kell járnunk fogkőszedésre és polírozásra. Kerüljük a dohányzást, a kávé-, tea-, és vörösbor fogyasztását és használjunk fehérítő hatású fogkrémeket a mindennapokban.

Item added to cart.
0 items - Ft