A porcelán héjak tartóssága

Aki eljátszott már valaha a gondolattal, hogy mi lenne, ha porcelán héjakkal javíttatna mosolya esztétikáján, annak biztosan eszébe jutott az is, hogy ez az eljárás vajon mennyire lesz tartós. Mivel a héjak felragasztása egyáltalán nem olcsó beavatkozás, jogosan merül fel bennünk a kérdés, vajon mennyi időre lesz biztosított a csodálatos mosolyunk.

porcelan hej tartossag

 

Ahhoz, hogy hozzávetőlegesen megjósolhassuk egy porcelán héj tartósságát, több tényezőt is figyelembe kell vennünk.

A fogászati héjak nagyon vékony, ám erős kerámiából készülnek, amit lenyomatvétel után egy fogtechnikai laboratóriumban készítenek el.

(X) hirdetés

Mivel a héj sokkal vékonyabb, mint egy korona, felragasztáskor a fogzománcból is kevesebbet kell lecsiszolni, ami a fogak későbbi élettartama szempontjából kifejezetten előnyös.

Azonban mindennek megvan a maga hátránya: a vékonyság miatt a héjak igen sérülékenyek.

Éppen ezért ha valaki szabálytalan harapással rendelkezik, azaz nem záródik szabályosan az alsó és felső fogsora, ezáltal rágás közben a fogak többletnyomást gyakorolnak egymásra, akkor nem valószínű, hogy több évtizeden keresztül ki fog tartani a felragasztott héj. Ilyen esetben szerencsésebb lehet koronát készíttetni.

(X) hirdetés

Ugyanígy, ha rágjuk a körmeinket vagy csikorgatjuk a fogainkat, akkor is veszélyeztetjük a héjak épségét, szóval érdemes káros szokásainkat elhagyni és éjszakai fogvédőt beszerezni, amivel az alvás közbeni csikorgatás negatív következményeit nagyszerűen kivédhetjük.

Kulcsfontosságú tényező még a szájhigiéniánk , hiszen ha naponta kétszer alaposan megmossuk a fogainkat és mellette mindennap használunk fogköztisztítókat, akkor jóval tovább megóvhatjuk a héjak épségét, ráadásul megakadályozzuk a fogszuvasodás, ínygyulladás kialakulását is.

Utóbbi azért is különösen fontos, mert az ínygyulladás az évek során ínyvisszahúzódást eredményezhet, ami láthatóvá teszi a porcelán héj ragasztási vonalát.

Ilyen esetben akkor is szükség lehet a héjak cseréjére, ha a ragasztás egyébként nem gyengült meg és nincsen egyetlen repedés, törés sem.

Végül nem szabad megfeledkeznünk az elvégzett munka minőségéről sem, hiszen nem mindegy, hogy a szakember, akihez fordulunk, milyen porcelánnal vagy ragasztóval dolgozik.

Általánosságban elmondható, hogy a mai modern anyagok és ragasztók folyamatosan növelik a héjak élettartamát.

Ha konkrét időtartamot szeretnénk meghatározni, akkor a héjaknak legalább 10-15 évet ki kell bírnia, de külföldön nem ritka a 20 éves vagy annál régebbi héj sem – hazánkban maga az eljárás még nem ennyire nagy múltú.

Ráadásul, mivel a héjakat egyenként ragasztják fel a fogainkra, ha valamelyik megsérül, elreped vagy fogszuvasodás miatt cserélni kellene, akkor csak azt az érintett fogat kell újra héjaztatnunk, így a költségek nem olyan magasak.

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy nagyon sok múlik a fogazatunkon, az életmódbeli szokásainkon és a szájhigiéniánkon, ha azonban biztosítjuk az optimális feltételeket a szájüregünkben, akkor nagyon sokáig elégedettek lehetünk vonzó, egészséges mosolyunkkal.

Item added to cart.
0 items - Ft