Porcelán héj sérülése, törése, repedése

A porcelánból készülő fogászati héjak hosszú éveken át gyönyörűvé varázsolhatják a fogainkat, azonban előfordulhat, hogy megsérülnek, lepattannak, megrepednek vagy épp egyben leesnek a fogfelszínről. Lássuk, milyen teendőink vannak ilyen esetben, van-e olyan házi praktika, amivel orvosolhatjuk a problémát?

A PORCELÁN HÉJAKRÓL ÁLTALÁBAN

A porcelánból készülő fogászati héjak kiváló alternatívát jelentenek az esztétikai jellegű fogászati panaszok orvoslására. Felhelyezésükhöz nincs szükség az eredeti foganyag túlzott mértékű visszacsiszolására, sőt, vannak olyan modern, kontaktlencse vékonyságú héjak, melyekhez egyáltalán nem kell megcsiszolni a fogfelszínt.

Leggyakrabban a fogak formai rendellenességének javítására, hézagok megszüntetésére és színbéli korrekciókra alkalmaznak héjakat. Erősen sérült vagy gyökérkezelés következtében meggyengült fogak esetében nem alkalmazható olyan hatékonyan a porcelán héj, ilyen esetben ugyanis nem elég erős a héj tartására szolgáló fogszerkezet (helyette korona javasolható).

(X) hirdetés

A porcelán héjak elkészítéséhez először szükség van mintavételre, melyet ha szükséges, a fogak minimális mértékű csiszolása előz meg. A lenyomat alapján fogtechnikus laboratóriumi körülmények között készíti el a héjakat, melyek egyenként kerülnek felragasztásra a fogorvosi rendelőben.

Az eredeti fog szerkezetének megóvása mellett a héjak legnagyobb előnye, hogy a fogak egyesével korrigálhatók, ezáltal ha valamelyik héj megsérül, nem szükséges mindegyiket lecserélni, elég csak az érintett héjat korrigálni.

A fogászati héjak tartósságát számos tényező befolyásolhatja, általánosságban 5-10 év szavatossággal számolhatunk, bár odafigyelve a héjakra és a szájhigiéniánkra, ez az időtartam jelentősen megnyújtható.

(X) hirdetés

 

PORCELÁN HÉJAK SÉRÜLÉSÉNEK OKA

Kikerülve a fogtechnikai laboratóriumból a fogászati héjak nagyon kemény, igen ellenálló darabok, akár a fogkoronák. A szájüregben a héjak azonban jóval sérülékenyebbek, hiszen csak félig fedik le a fogakat (a külső, mindenki számára látható fogfelszínt korrigálva), míg a koronák tökéletesen körülölelik a visszacsiszolt fogakat.

Mindez azért teszi sérülékenyebbé a porcelán héjakat, mert a rágás vagy egy spontán sérülés során fellépő erőhatásokat a vékony porcelán héjnak kell elnyelnie, ami azonban rigid, nem úgy, mint a természetes fogak szerkezete.

Veszélyeztetheti a porcelán héjak épségét a szabálytalan harapás (pl. keresztharapás), a körömrágás, a kemény ételek (pl. napraforgó, diófélék, jég, stb.) rágcsálása és az éjszakai fogcsikorgatás is.

REPEDÉSEK

A porcelán héj felszínén látható enyhe, majd egyre mélyebb repedések általában vissza nem fordítható folyamatot jelölnek. Sajnos egy porcelán héjban található hajszálvékony repedést nem lehet hatékonyan és tartósan kitölteni vagy megszüntetni. Mivel azonban a fog a ragasztó miatt még tartja a héjat, így idő lehet, míg annyira elgyengül a ragasztás, hogy teljesen szétváljon a megrepedt héj két darabja.

TÖRÉSEK

Törésről akkor beszélünk, amikor a porcelán héj egy darabja teljesen letörik, azonban a többi része a fogon marad. Ilyenkor sajnos a fogon maradt héj irritálhatja az ajkakat, a nyelvet és az arc belső felét, ezért mielőbbi ellátásra van szükség.

HÉJ LEVÁLÁSA

Amennyiben a porcelán héj egy az egyben leválik a fogról, úgy viszonylag szerencsések vagyunk, mert a fogorvosi rendelőben lehetőség van a héj visszaragasztására is. A ragasztó általában akkor engedi el a héjat, ha nincsen elegendő, megfelelő minőségű fogzománc, amire felkerült a héj. Ha az eredeti fog erősen erodálódott, így a zománc vékony és a dentincsatornák nyitottak, úgy jelentősen csökkenhet a ragasztó hatékonysága, a dentin-ragasztó közötti kötés ugyanis jóval gyengébb, mint a zománc/cement-ragasztó közötti kötés.

Letört porcelán héj. Ilyen mértékű sérülés esetén általában már szükség van a héj cseréjére.
Letört porcelán héj. Ilyen mértékű sérülés esetén általában már szükség van a héj cseréjére.

HÉJAK JAVÍTÁSA, VISSZARAGASZTÁSA

Amennyiben a héj egy darabban vált le a fogról úgy nincs más dolgunk, mint tárcsázni fogorvosunk számát, aki professzionális ragasztóval visszaillesztheti a helyére a leesett héjat. Ilyen esetben a levált porcelán héjat csomagoljuk papírtörlőbe, majd tegyük egy üvegcsébe, fiolába, ami megvédi, amíg eljutunk vele a fogorvoshoz.

TIPP: Ne próbáljuk meg otthon, házi körülmények között visszaragasztani a helyére a porcelán héjat. Az agresszív pillanatragasztókkal nem csak a héjban tehetünk kárt, de beszivárogva a fog szerkezetébe irritálhatja a fogidegeket is. Mivel pár ezer forintos és néhány perces beavatkozásról van szó, ne sajnáljuk az időt és a pénzt a professzionális ragasztóra és munkára.

Ha a héj egy darabja letört, a másik darab pedig a fogon maradt, akkor nincs más lehetőségünk, mint új héjat készíttetni fogorvosunkkal. Sajnos a kettétört darabok nem illeszthetők össze esztétikusan, ráadásul így sérülékenyebbek is, mint ép szerkezettel. Fontos, hogy a fent maradt darabot se kezdjük el magunk leszedni a fogról, ezt is bízzuk szakemberre, különben az alatta lévő fogzománc bánhatja a házi beavatkozást.

TIPP: Ha a fogon maradt, hiányos héj vágja a nyelvünket, ajkainkat vagy arcunk belső felét, úgy szerezzünk be fogszabályzós viaszt. A speciális viasz könnyen formázható; lapogassuk szét az érintett fogon, próbáljunk meg a fogközök területére is teríteni belőle, így valamelyest tartósabb lesz.

Amennyiben a héj éléből pattant le egy darab, de amúgy mindenhol ép, úgy keressük fel fogorvosunkat, mert elképzelhető, hogy szépen meg tudja csiszolni az adott területet, így nem szükséges kicserélni a héjat a fogunkon. Ha a lepattant darab túl nagy és a csiszolás már megváltoztatná a fog formáját, úgy valószínű, hogy fogorvosunk inkább új héj készítését javasolja.

TIPP: Minél előbb forduljunk szakemberhez akkor is, ha csak nagyon kis darab pattant le a héjból, ugyanis az éles felszín irritálhatja a nyelvünket vagy ajkainkat, ráadásul az apró sérülés mentén újabb repedések alakulhatnak ki. Ha stressz hatására vagy alvás közben szorítjuk, csikorgatjuk a fogainkat, akkor szerezzünk be éjszakai vagy nappali fogvédőt, ami megóvja a héjak sérülékeny szerkezetét.

Item added to cart.
0 items - Ft