Porcelán és direkt héj a fogászatban

Ma már a kozmetikai fogászatban rejlő lehetőségek szinte végtelenek. Legyen szó szuvas, sérült, gyökérkezelt vagy csak természeténél fogva rosszul nőtt, egyenetlen felszínű vagy alakú fogról, az ismert esztétikai eljárásokkal ezeken igen könnyű változtatni. Régebben, ha nem akarták a fogat kihúzni, általában koronát helyeztek fel, ám ennek a legnagyobb hátránya, hogy a fog igen nagy részét el kellett távolítani a beavatkozáshoz. Manapság ennél jóval kíméletesebb és esztétikusabb eljárás a porcelán vagy direkt héj felhelyezése, amivel úgy állíthatunk helyre akár egyetlen fogat is, hogy az senkinek ne szúrjon szemet.

A porcelán vagy direkt héj tulajdonképpen ostyavékonyságú, fogtechnikus vagy fogorvos által készített bevonat, mely tökéletesen illeszkedik a fog formájához és színéhez. Általában esztétikai megoldásokhoz használják: nagyon egyszerű megváltoztatni a fog formáját, hosszúságát, alakját vagy színét anélkül, hogy le kellene csiszolni, vagy végső esetben ki kellene húzni.

Fogászati héjat kétféle anyagból készíthetnek, először is porcelánból, amit általában fogtechnikus készít el egy lenyomat alapján; ehhez ugyan többet kell lecsiszolni a fogból, ám jóval tartósabb és sokkal természetesebb hatást kelt. Ezzel szemben ott van a direkt héj, amit a fogorvos a helyszínen készít el kompozitból, ennek az eljárásnak az a legfőbb előnye, hogy a fogból jóval kevesebbet kell visszacsiszolni.

(X) hirdetés

Ma már léteznek olyan, kontaktlencse vékonyságú porcelán héjak is, melyekhez szinte egyáltalán nincs szükség a fogak csiszolására.
Azt, hogy esetünkben melyik eljárás a legoptimálisabb, minden esetben a fogorvosi konzultáció határozza meg.

Milyen problémák esetén jelenthet megoldást a porcelán vagy direkt héj?

– Elszíneződött fogak esetében – ennek hátterében állhat gyökérkezelés, antibiotikumos vagy más gyógyszeres kezelés (pl. tetraciklin), fluoridveszteség, nagyobb kompozit tömések, melyek elszínezték a fogat;
– kopott, sérült, törött fogak esetében;
– szabálytalan formájú, egyenetlen fogak esetében;
– fogak közötti túl nagy rés esetében.

A porcelán vagy direkt héj felhelyezése

Általában több lépcsőből áll egy héj felhelyezése a fogra/fogakra – az első alkalommal konzultáció folyik, a második és harmadik alkalommal pedig elkészül és felkerül a kész munka. Egyszerre akár több fogat is kezelhetnek, ennek nincs akadálya.

(X) hirdetés

– Diagnózis és a kezelési terv felállítása: ilyenkor a beteg és az orvos arról konzultál, hogy melyek az érintett fogak és a különböző anyagok megválasztásával milyen eredmények érhetőek el. Ma már vannak háromdimenziós tervezőprogramok, ilyenkor a páciens számítógépen láthatja, hogy milyen lesz az elkészült munka. A beavatkozást megelőzi még a fogak állapotának felmérése és röntgenfelvétel készítése.

– Előkészítés: ahhoz, hogy egy héjat felhelyezhessen az orvos, mindössze fél millimétert kell visszacsiszolnia a fog zománcából, ez a vastagság általában megegyezik a felhelyezendő héj vastagságával (kivéve a kontaktlencse vékonyságú, csiszolás nélkül felhelyezhető héjakat). A csiszolás előtt általában érzéstelenítőt kap a páciens, így semmilyen kellemetlenség nem éri a procedúra közben. Ha porcelán héjat helyeznek fel, akkor ezután a lenyomatvétel következik, amit aztán a fogtechnikushoz küldenek, ezzel szemben ha direkt héj készül, akkor már azon nyomban jöhet a pótlás. Ha várni kell a fogtechnikai munkára (kb. 1-2 hét) akkor általában ideiglenes pótlást kap a beteg, bár ennek plusz költsége van.

– Felhelyezés: mielőtt még véglegesen felhelyezné a héjakat, a fogorvos oda fogja próbálni azokat, hogy ellenőrizze a színüket és formájukat, melyeknek tökéletesen kell illeszkednie a meglévő fogakhoz. Közvetlenül a rögzítés előtt a felületet megtisztítják, polírozzák és maratják – utóbbi a tökéletes tapadáshoz szükséges. Ha sikerült az ideális helyre tenni a héjat, a fogorvos egy speciális fénnyel fogja megvilágítani a területet, mely elősegíti a rögzülést. Végül ellenőrzik a megfelelő harapást és tökéletes illeszkedést. Előfordul, hogy néhány hét múlva kontrollra vissza kell látogatnunk, ilyenkor azt vizsgálják, hogy az íny miként reagált a héjak jelenlétére, illetve megnézik, hogy biztosan a helyükön maradtak-e.

Előnyök:

– természetes hatás érhető el;
– az ínyszövet általában jól tolerálja a porcelánt;
– a porcelán héj nem színeződik el;
– a porcelán héjjal akár fehéríthetünk is meglévő fogaink színén;
– általában garanciát vállalnak rá: porcelán és kompozit héj esetében 1-3 évet, kontaktlencse vékonyságú porcelán héj esetén akár 10 évet is.
– a héjak jelentik ma az egyik legkitűnőbb megoldást, ha a fogak alakján vagy színén kell változtatni – a koronával ellentétben nem kell annyit csiszolni a fogakból, tartósabb és esztétikusabb alternatíva.

Hátrányok:

– a folyamat nem visszafordítható;
– a héj drágább, mint a kompozit tömés;
– a héjak nem javíthatóak, ha letörnek vagy megsérülnek, teljes cserére van szükség;
– a héjak színe nem változik a természetes fogak színével együtt, ha például teljes fogfehérítést tervezünk, akkor azt ütemezzük a héjak felhelyezése elé;
– nagyon ritka esetekben, de előfordulhat, hogy a héjak meglazulnak vagy leesnek. Épp ezért óvjuk fogaink épségét: ne rágjuk a körmünket, a ceruzát, jeget vagy más kemény anyagot és ne tegyük ki közvetlen erőhatásnak a fogainkat;
– akik sokat csikorgatják vagy szorítják össze a fogaikat, rossz alanyok lesznek, ilyenkor ugyanis sokkal hamarabb letörnek vagy megsérülnek a héjak.

Mennyi ideig tart egy porcelán héj?

Általában 5-10 évig. Utána szükség lehet a cseréjükre.

Igényelnek-e különleges ápolást a héjak?

Ugyanarra az ápolásra van szükségük, mint természetes fogainknak, hiszen a héj alatt a fog ugyanúgy szuvasodhat. Fontos a jó szájhigiénia, a napi kétszeri fogmosás, a fogselymezés és természetesen a féléves fogászati ellenőrzés.
Habár maga a héj nem színeződik el, de a mellette lévő fogak igen, ezért a fogorvos kérheti, hogy hanyagoljuk a dohányzást vagy a kávé, tea, vörösbor fogyasztását.

Mit tehetek, ha nem akarok héjakat felhelyeztetni?

Ilyenkor alternatívát jelent a fogtömés és a korona felhelyezése. Ám előbbi inkább kisebb korrekciókhoz megfelelő, míg utóbbi nagyobbakhoz – a középutat a héjak jelentik.

Item added to cart.
0 items - Ft