Szájápolási tudnivalók fogászati héjjal rendelkezőknek

Ha már egyszer elhatároztuk, hogy porcelán héjakkal tesszük tökéletessé a mosolyunkat, akkor érdemes odafigyelni arra is, hogy az eredmény tartós legyen. Bár tény, hogy a gyártók 10-15 évre szavatolják a héjak időtállóságát, mi magunk is sokat tehetünk érte, hogy ez valóban így legyen.

Újabban Magyarországon is egyre népszerűbbé válnak az olyan esztétikai fogászati kezelések, mint a fogfehérítés vagy a fogászati héj felhelyezése, melyekkel kiválóan orvosolhatók bizonyos esztétikai problémák – például a szabálytalanul nőtt, gyökérkezelt vagy elszíneződött fogak.

A fogászati héjakon belül több típust különböztetünk meg. Léteznek kompozitból készülő héjak, amit a fogorvos a helyszínen maga készít el, illetve porcelán héjak, ami ugyanolyan fogtechnikai háttérmunkát kíván meg, mint például a koronák.

(X) hirdetés

Míg előbbinél mintavételre nincs szükség, addig utóbbinál azt is venni kell a páciens fogazatáról.

Porcelán héjból ma már létezik egy olyan speciális típus is, ami kontaktlencse vékonyságú kivitelezése miatt nem igényli az eredeti fog csiszolását, tehát a folyamat teljesen visszafordítható.

Ezt a minőséget azonban meg kell fizetni, foganként akár 100 ezer forintba is kerülhet egy-egy ilyen ultravékony héj.

(X) hirdetés

 

Hogyan óvjuk meg hosszú távon a fogászati héjak épségét?

Ultravékony porcelán héj.

– Bár a fogászati héjak igazán tartósak, kerülnünk kell a túl kemény vagy ragadós ételek fogyasztását.

Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük a sérülések esélyét, ne használjuk a fogainkat sörbontónak vagy olló helyett, de a keményebb magvakat, csontokat sem érdemes sokat rágcsálni.

– Kerüljük az olyan ételek, italok fogyasztását, melyek elszínezhetik a ragasztóanyagot, ilyen a kávé, a vörösbor vagy a tea.

– A dohányzás mérséklésével szintén tovább maradnak fehérek a fogászati héjak.

– Napi kétszeri fogmosás mellett, egyszer a fogközeinket is tisztítsuk meg fogselyemmel. Bár a porcelán alatt lévő eredeti fog védve van, a héj nem takarja el teljesen a fog belső felszínét, épp ezért ott bármikor kialakulhat fogszuvasodás.

– Sportolás közben – főleg csapatsportoknál – lehetőleg viseljünk fogvédőt, megelőzve a sérüléseket.

– Ha hajlamosak vagyunk az éjszakai fogcsikorgatásra, szerezzünk be speciális fogvédőt, ami megóvja a héjakat.

– Keressünk olyan fogkrémet magunknak, ami nem túl abrazív, tehát nem koptatja túlságosan a fogzománcot, illetve ez esetben a porcelán vagy kompozit héjakat.

Item added to cart.
0 items - Ft