Porcelán héjak – 7 nyomós érv

A porcelán héjakkal mostanában még csak ismerkednek a páciensek, hiszen viszonylag új technológiáról van szó, legalábbis hazánkban még gyerekcipőben jár a használata. Holott a héjak nagyon sok esetben kiválóan helyettesítik a fogászati koronák által betöltött funkciókat, ráadásul felhelyezésük is jóval kevesebb előkészítést igényel, így mind az orvos, mind a páciens számára egyszerűbb megoldást jelentenek.

porcelan hej

1. Minimális beavatkozást igényel

A porcelán héjak és a koronák közötti legnagyobb különbség az, hogy míg a koronák lefedik a fog egész felületét, addig a héjakat csak a külső, látható felszínre rögzítik. A koronákkal ellentétben a héjaknál nem szükséges visszacsiszolni a fogakat, így a későbbi alágyulladások is megelőzhetők.

Egyes porcelán héjak felhelyezése előtt minimálisan szükség van a fogfelszín megcsiszolására, míg a legmodernebb, kontaktlencse vékonyságú héjak csiszolás nélkül is felragaszthatók a fog felszínére.

(X) hirdetés

Természetesen, ha az érintett fog szuvas, először kezelni kell a területet (esztétikus fogtöméssel) és csak utána helyezhető fel a porcelán héj.

2. Visszafordítható, javítható

A legújabb technológiával készülő, papírvékony porcelán héjak mindössze ragasztó nyomokat hagynak maguk után, melyek polírozással eltávolíthatók, így nem kell aggódni, hogy ha a héj leesik, akkor az eredeti fog csúnya lesz.

A legtöbb esetben persze a leesett héj pótlást igényel, hiszen nem véletlen döntöttünk a felhelyezése mellett. Mivel a héjak egyesével kerülnek a fogakra, ha egy darab sérül meg vagy esik le, akkor elegendő azt az egy darabot kicserélni, a többi maradhat eredeti formájában.

(X) hirdetés

3. Diszkrét, láthatatlan megoldás

A feltűnő fémkerámia koronákkal szemben jóval esztétikusabb látványt nyújtanak a porcelán héjak. Mivel jó fényáteresztő képességgel rendelkeznek, az eredeti fogakhoz hasonlóan eresztik át a fényt, így természetes hatást keltenek és az íny vonalánál sem kell aggódnunk az éktelenkedő szürkés, fémes csíkoktól.

A kontaktlencse vékonyságú Lumineers héjak teljesen észrevehetetlenek, hiszen nem vastagítják meg a fogfelszínt, formájuk pedig maximálisan természetes.

porcelan-hej-elotte-utana
A porcelán héj meghökkentően élethű hatást kelt, az íny vonala tökéletesen ép. /Kép: Lumineers/

 

4. Korrekciós célokra is használható

Jóllehet, a porcelán héjak főként esztétikai célokat szolgálnak, egy-egy ferdén elhelyezkedő fogat vagy nagyobb foghíjat is sikeresen korrigálhatunk a használatukkal.

Vannak esetek, amikor a fogszabályozás a legcélravezetőbb megoldás, azonban enyhe korrigálásokat, főként front fogak esetében nyugodtan végezhetünk porcelán héjakkal is.
(Mivel a vékony héjak sérülékenyebbek, hátsó, magas terhelésű fogak esetében nem célszerű a használatuk.)

5. Fogtömés, fogfehérítés is végezhető mellettük

Ha fogaink külső felszínére ultravékony porcelán héjakat helyeztek, akkor nem kell aggódunk az esetleges fogtömések, fogfehérítések kivitelezése miatt.

Mivel ilyen esetben a fog belső, nyelv felőli felszíne szabad, ebből az irányból sikeresen elvégezhető a fogfehérítés vagy egy esetleges fogtömés is anélkül, hogy a héjat el kellene távolítani a fogról.

A Lumineers héjak annyira vékonyak, mint a kontaktlencsék, épp ezért nincs szükség a fogfelszín csiszolására.
A Lumineers héjak annyira vékonyak, mint a kontaktlencsék, épp ezért felhelyezésük előtt nincs szükség a fogfelszín csiszolására.

6. Rövid kezelési idő

A porcelán héjak rögzítéséhez csak minimálisan vagy egyáltalán nincs szükség a fogak megcsiszolására, éppen ezért jóval gyorsabban felhelyezhetők, mint például a koronák.

Két kezelési alkalomra mindenképp szükségünk lesz, legyen szó bármilyen típusú porcelán héjról, hiszen kezelőorvosunknak először mintát kell vennie meglévő fogaink formájáról – a fogtechnikus ez alapján készíti el a fogakat borító héjakat. A második kezelés alkalmával, ha a forma és a szín megfelelő, már rögzítésre is kerülnek a porcelán héjak.

7. Fájdalommentes beavatkozás

Ha az ultravékony héjak mellett döntünk, akkor nincs szükség a fogak csiszolására, így a kezelés (lenyomatvétel, ragasztás) mindvégig fájdalommentes.

Amennyiben egy-két fog kinézetét akarjuk korrigálni a héjakkal, akkor a kívánt forma elérése érdekében már szükség lehet csiszolásra – ez esetben azonban orvosunk javasolhat érzéstelenítő injekciót, így semmit sem fogunk érezni a csiszolásból sem.

Item added to cart.
0 items - Ft