5 panasz, ami fogászati héjakkal korrigálható

Bizonyos alaki és esztétikai rendellenességek korrigálásához nem feltétlenül szükséges fogászati koronákat felhelyeztetni a fogainkra. Egyes esetekben ún. direkt vagy porcelán héjak segítségével is elérhető a kívánt eredmény, ráadásul ilyenkor nincs szükség a fog drasztikus visszacsiszolására sem. Természetesen nem oldható meg a héjakkal minden fogászati probléma, lássuk, melyek azok az esetek, amikor eredményesen alkalmazhatók!

porcelan-hejElszíneződések

Fogaink árnyalata életkorunk előre haladtával folyamatosan változik. Míg fiatal korban általában természetesen fehérek a fogaink, addig 35-40 éves kortól elindul sárgulásuk, szürkülésük. Ezen persze csak ront, ha folyamatosan kávézunk, teázunk vagy dohányzunk.

Amennyiben fogaink egészségesek, csak a színük zavar minket, akkor tartós és hatékony megoldást jelentenek a fogászati héjak. Léteznek speciális, ún. kontaktlencse vékonyságú héjak, melyek annyira diszkrét vastagsággal rendelkeznek, hogy bár több árnyalattal fehérebbé teszik a fogainkat, mégis engedik áttűnni a fogak eredeti színét. Mivel azonban a héj csak a fog elülső felszínét takarja, hátulról hatékonyan fehéríthető a fogsor ilyen esetben is.

(X) hirdetés

Gyökérkezelés következtében is változhat fogaink színe, ilyen esetben azonban a kezelőorvosunknak kell felmérnie a helyzetet, hogy a gyökérkezelt fog szerkezete mennyire maradt erős, elbírja-e a rágás közben fellépő erőhatásokat. Ha az orvos úgy ítéli, hogy a fog sérülékeny és a héj alatt bármikor megrepedhet, akkor inkább korona felhelyezését javasolja, ami szerencsésebb megoldás lehet ilyen esetben.

Elszíneződött fog helyreállítása porcelán héjakkal.
Elszíneződött fog helyreállítása porcelán héjakkal.

Kiálló fog

Az egyik legfeltűnőbb esztétikai rendellenesség a kiálló fog, ami súlyos esetben akár az arcprofilt is megváltoztathatja. Amennyiben valaki úgy dönt, hogy nem kívánja fogszabályzóval helyreállítani a kiálló fogait, akkor enyhébb esetekben lehetősége van héjakkal orvosolni a problémát. Ilyenkor az eredeti fogból muszáj visszacsiszolni, hiszen csak így alakítható ki a kívánt forma.

Érdemes kikérni több szakértő véleményét is, hogy esetünkben megoldást jelenthetnek-e a héjak, hiszen van az a harapási rendellenesség, amihez már túl nagy mértékben kell eltávolítani a fog eredeti szerkezetéből, ilyenkor gyakran érdemesebb koronát felhelyeztetni.

(X) hirdetés
Kiálló, elszíneződött fogak helyreállítása porcelán héjakkal.
Kiálló, elszíneződött fogak helyreállítása porcelán héjakkal.

Törött fog

Egy szerencsétlen baleset következtében előfordulhat, hogy metszőfogaink valamelyike megreped vagy eltörik, így mosolyunk már nem olyan szép és szabályos, mint korábban. Ebben az esetben szóba jöhet a direkt kompozit héj kialakítása, amikor a fogorvos a helyszínen egyetlen alkalom alatt elkészíti a pótlásunkat, méghozzá úgy, hogy csak minimálisan kell megcsiszolni a fogat. Ilyenkor a pótlás anyaga a fogtöméseknél is használt kompozit lesz, nincs szükség fogtechnikai lenyomatvételre sem.

Letört fog helyreállítása direkt kompozit héjjal.
Letört fog helyreállítása direkt kompozit héjjal.

Eltérő hosszúságú fogak

Sokakat zavar, ha első metszőfogaik hosszabbak, mint a 2-es, 3-as foguk. Az ilyen szabálytalanságok korrigálására is megoldást jelenthetnek a porcelán héjak, mellyel meghosszabbíthatók a 2-es, 3-as fogak, ezáltal ugyanolyan hosszúvá válnak, mint az 1-es metszőfogak. Természetesen a szabályosság és a színazonosság érdekében ilyenkor az 1-es metszőfogakra is kerülnek héjak, az eredmény pedig magáért beszél:

Eltérő hosszúságú és formájú metszőfogak korrigálása porcelán héjakkal.
Eltérő hosszúságú és formájú metszőfogak korrigálása porcelán héjakkal.

Foghézagok

Szintén az első, mosolytartományba eső fogaknál lehet zavaró, ha a fogak között túl nagy rések vannak, ezáltal foghíjassá válik a mosoly. Ezt a szabálytalanságot jellemzően porcelán héjakkal orvosolják, melyhez szükség van az eredeti fogsor lenyomatvételére, majd fogtechnikus készíti el a porcelán héjakat, amit a fogorvos ragaszt fel a rendelőben. A porcelán héjak tartóssága általában 10 év körül van, akár egy fogtömésé, persze megfelelő szájhigiéniával megnövelhetjük a héjak élettartamát.

Foghézag korrigálása porcelán héjakkal.
Foghézag korrigálása porcelán héjakkal.
Item added to cart.
0 items - Ft