hirdetés (X)

Fogászati implantációnak nevezzük azt a fogászati beavatkozást, mely során orvosi fémből (jellemzően titánból) készült implantátumot vagy műgyökeret ültetnek az állcsontba, ami a fogpótlások mesterséges támasztékául szolgál.

A fogászati implantáció lehetővé teszi, hogy olyan helyeken is kialakítható legyen az egy vagy több tagból álló fogpótlás, ahol természetes fog és foggyökér már nem található. A technikának köszönhetően tökéletesen élethű és szilárd pótlások készíthetők akár egyetlen fog, akár egy teljes fogsor esetében.

A FOGÁSZATI IMPLANTÁCIÓ CÉLJA

A fogászati implantáció célja, hogy az eredeti fogakéval azonos támasztékot nyújtson a fogpótlások számára. Egyetlen fog pótlásakor egy műgyökér beültetésére van szükség, míg többtagú pótlásokat a pótolandó fogak számánál kevesebb implantátumra is fel lehet építeni (egy teljes fogsort például 4-6 implantátumra rögzítenek).

A fogászati implantáció másik nagy előnye, hogy egytagú korona esetében nincs szükség a szomszédos fogak csiszolására, ráadásul a pótolandó fog dőlésszöge, formája szabadon kialakítható, így az eredeti fog tökéletes mása is elkészíthető.

Teljes fogsor rögzítésekor a fogpótlás úgy is elkészíthető, hogy a fogsor az implantátumról otthoni körülmények között is leválasztható legyen, így műfogsor mellett sem kell lemondani a tökéletes szájhigiéniáról.

A FOGÁSZATI IMPLANTÁTUMOK BEÜLTETÉSE

A fogászati implantátumokat típustól függően beültethetik az állcsont belsejébe vagy rögzíthetik annak felső ívére. Az implantátum típusát és méretét a kezelőorvos határozza meg, a meglévő csontállomány minősége és a rendelkezésre álló hely függvényében.

Az implantációs műtétet röntgen vagy CT felvétel készítése előzi meg, a kezelőorvos ez alapján határozza meg az implantátum méretét és pontos pozícióját. A műgyökér beültetés történhet helyi érzéstelenítés vagy altatás mellett, ezt a kezelőorvos és a beteg együttesen dönti el.

Az implantátum beültetéséhez általában szükség van az állcsont érintett területének feltárására, majd előfúrást követően rögzítésre kerül a műgyökér. A műtéti területet varrással zárják le, a varratokat némi gyógyulás után el is távolítanak a lágyszövetekből.

A meglévő csontállomány és az implantátum típusának függvényében egyes műgyökerek azonnal terhelhetők, másokat hagynak néhány hónapig csontosodni és csak ezután kerül fel a fogpótlás a beépített implantátumra.

A FOGÁSZATI IMPLANTÁTUMOK TARTÓSSÁGA

Megfelelő szájhigiénia mellett az implantátumok egy életen át megőrizhetők, hiszen tökéletesen becsontosodnak a régi foggyökér helyére.

Ahhoz, hogy az implantátumok élettartama minél hosszabb legyen, fontos a napi kétszeri fogmosás, az egyszeri fogköz-tisztítás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Ha az érintett terület környékén felgyülemlik a fogkő vagy ínygyulladás alakul ki, akkor az előidézheti az ún. implantátum körüli gyulladás kialakulását, ami rontja a műgyökér bennmaradási esélyeit.

A FOGÁSZATI IMPLANTÁTUMOK TISZTÍTÁSA

Az implantátumok környékének tisztán tartásához javasolt az egycsomós fogkefe, a széles fogköz-tisztító kefe és a szájzuhany rendszeres használata.

Fogmosáshoz érdemes elektromos vagy szónikus fogkefét választani, melyek alaposabban megtisztítják a fogközök területét is, mint a hagyományos kézi fogkefék.

Az implantátumra rögzített kivehető műfogsorok esetében nem csak az ínyben elhelyezett műgyökerek fejét, hanem a műfogsor egészét illetve kapcsolódási pontjait is alaposan meg kell tisztítani, napi rendszerességgel.

Az otthoni szájhigiéné mellett a féléves kontroll betartása is javasolt, az orvosi tisztítás ugyanis minden felgyülemlett lerakódást eltávolít, ráadásul szakorvos segítségével a kezdődő ínygyulladás is megállítható, megelőzve a kóros gyulladás vagy az ínysorvadás kialakulását.

A FOGÁSZATI IMPLANTÁCIÓ ÁRA

A fogászati implantáció ára általában magában foglalja a műgyökér árát és a fogorvos munkadíját is, ami típustól függően 80-200 ezer forint is lehet. Általában a megadott költség nem tartalmazza a felépítmény és a korona árát, melyek további 40-80 ezer forinttal növelik meg az implantáció összköltségét.

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!