Árverseny vagy minőség? – Mi határozza meg egy fogászati implantáció árát?

A hatvanas évek óta nem csak világszerte, de Magyarországon is egyre népszerűbb fogászati beavatkozássá vált a műgyökér-beültetés, más néven implantáció. Nem csoda, hiszen a ma létező legkorszerűbb fogpótló eljárásként tartjuk számon. Páciensként azonban sokakban felmerül a kérdés, az árakat vizsgálva miért vannak akkora eltérések a piacon, s ezek vajon ténylegesen indokoltak-e?

A kérdés megválaszolásához ez esetben hagyjuk figyelmen kívül azokat a plusz költségeket, melyek markánsan megemelhetik az implantáció költségeit – ilyen például az implantátum előkészítő eljárása, a csontpótlás, de ha valaki helyi érzéstelenítés helyett altatásban kívánja elvégeztetni a műtétet, akkor természetesen annak is plusz díja van.

Alapdíjak, további technikai költségek

(X) hirdetés

fogaszati implantatum reszek
A fogászati implantátum részei – implantátum, felépítmény, korona.

Fogászati implantáció alatt egy többlépcsős beavatkozást értünk. Először a műtét során bekerül az állcsontba az implantátum (C.), a gyógyulási időt követően pedig a felépítmény (B.) és a korona (A.) is a helyére kerül, ehhez a kettőhöz azonban már nincs szükség műtéti beavatkozásra.

Amikor egy-egy fogászati rendelő honlapján az árakat böngésszük, a „fogászati implantáció” kifejezés alatt általában csak a műgyökér (C.) árát láthatjuk. Ez azért van így, mert bár az implantátumokból is vannak különböző méretű/formájú típusok, azzal könnyebben tud számolni a szakorvos, míg felépítményből (B.) és koronából (A.) olyan sokféle változat létezik, hogy lehetetlen lenne előre, látatlanban kiszámítani annak pontos költségeit.

Márkanév – amit meg kell fizetni…

(X) hirdetés

A fogászati implantátumok piacán egyre több gyártó jelenik meg. Ugyanúgy, mint a számítástechnikában vagy a gépjárműiparban, itt sem mindegy, hogy melyik vállalat termékével dolgozik a fogorvos. Léteznek több évtizedes múlttal rendelkező, svájci, svéd, német gyártók, de magyar implantátummal is elég gyakran találkozhatunk a rendelőkben.

Az, hogy ezek közül melyiket választja a fogorvos, teljesen szubjektív döntés eredménye. Van, aki erre esküszik, van, aki azt használja már évtizedek óta és persze más, komoly versenyt diktáló piacokhoz hasonlóan itt is megjelentek az egymástól átvett technológiák, melyek minőségben közel azonos szintre emelik az implantátumgyártó vállalatok termékeit.

Míg egy kevésbé nívós, a piacon nemrégiben bevezetett implantátumot akár 80-100 ezer forintért is megkaphatunk orvosi munkadíjjal együtt, addig egy erősebb márkához 160-200 ezer között juthatunk hozzá. Vannak olyan fogászatok, ahol több rendszerrel dolgoznak párhuzamosan, így a páciens a pénztárcájának megfelelően választhat közülük.

TIPP: A rendelőben nyugodtan feltehetünk néhány kérdést a fogorvosnak, mielőtt implantációra kerülne sor. Körüljárhatjuk a használni kívánt műgyökér márkáját, annak történetét, hogy mióta használja az orvos ezt a típust, és hogy eddig milyen tapasztalatai voltak vele kapcsolatban. Mindig kérdezzünk rá a garancia időtartamára is, hiszen a legtöbb implantátumgyártó több éves, akár évtizedes garanciát is vállal a termékeire.

fogaszati implantatum arak
A fogászati implantáció költségeinek rendezéséhez érdemes lehet egészségpénztári megtakarításainkat is igénybe venni.

Orvosi díjak, földrajzi különbözőségek

Ugyanúgy, ahogy az autószerelők vagy az ügyvédek, természetesen a fogorvosok is eltérő díjazással vállalnak munkákat. Ezt a díjat befolyásolhatja az orvos végzettsége (ez esetben például, hogy rendelkezik-e speciális szájsebészeti vizsgával vagy sem) illetve földrajzi sajátosságokkal is számolnunk kell. Országhatárainkon belül is van eltérés a nyugati illetve a keleti régióban dolgozó fogorvosok munkadíjai között, implantátumonként akár több tízezer forint is lehet a differencia. (Magyarország keleti régiójában az átlagfizetések is alacsonyabbak, ezért az itt dolgozó orvosok  ehhez igazítják díjazásukat.)

Megismerve a fenti szempontokat, innentől mindenki maga dönti el, hogy milyen árkategóriájú implantátum mellett dönt, bár ennél is fontosabb lehet a megfelelő szakember kiválasztása, hiszen ha megbízunk a fogorvosunkban, akkor az ő tapasztalatai alapján könnyebb lesz implantátumot választani.

 

Item added to cart.
0 items - Ft