Sinus lift vagy arcüreg emelés – Csontpótlás a felső állcsontban

A sinus lift vagy arcüreg emelés kérdése általában implantációs beavatkozások kapcsán merül fel. Mivel az implantátumok behelyezéséhez megfelelő minőségű és mennyiségű csontállományra van szükség, a szakorvos csak akkor végzi el a beavatkozást, ha a rendelkezésre álló csontállomány biztosítani tudja a műgyökér stabilitását, problémamentes beépülését. A sinus lift egy olyan szájsebészeti beavatkozás, mely során a felső állcsont csontállománya mesterségesen kerül megvastagításra, így a beültetendő műgyökér sikeresen be tud csontosodni.

sinus lift

SINUS LIFT

A sinus lift szó szerinti fordításban „arcüreg emelést” jelent, de nevezik még arcüreg vagy sinus augmentációnak is az eljárást. A beavatkozás célja, hogy az arcüreg és a felső állcsont közé megfelelő mennyiségű csontot ültessenek be mesterségesen. Ahhoz azonban, hogy a beültetendő csontállománynak legyen elegendő helye, az arcüreg vékony hártyájának megemelésére van szükség. A beavatkozást jellemzően szájsebész specialista vagy maxillofaciális sebész végzi.

 

MILYEN ESETBEN VAN SZÜKSÉG AZ ARCÜREG MEGEMELÉSÉRE?

Sinus lift elvégzésére akkor van szükség, ha a felső állcsont nem elég magas vagy az arcüreg túl közel van a felső állcsonthoz, így félő, hogy az implantáció során károsodás érné az arcüreget. Több oka is lehet az arcüreg emelésnek:

(X) hirdetés

Fogínysorvadás következtében leépült csontállomány

Fogínysorvadás akkor alakul ki, ha az íny alá jutó baktériumok megtelepszenek, és először ínygyulladást okoznak, majd ha az ínybetegség kezeletlenül marad, a gyulladás átterjed a fogakat megtámasztó csontállományra, ami sorvadásnak indul. Ilyenkor az íny egyre visszább húzódik, láthatóvá válik a fognyak és fogérzékenység jelentkezik. Kezeletlenül az ínysorvadás a fogak elvesztését eredményezi, hiszen a fog (legyen akár teljesen egészséges) nem kap megfelelő támasztékot, így szó szerint kiesik a helyéről.

Fogvesztés miatt elpusztuló csontállomány

Ha egyszer elvesztettük akár egy, akár több fogunkat, és a hiány helyére nem készült implantátumra épített fogpótlás, akkor a csontállomány évről évre egyre többet fogyatkozik, elvékonyodik, míg végül nem marad elég hely a műgyökér beültetésére.

Az arcüreg anatómiai elhelyezkedése

Nem vagyunk egyformák, így természetesen anatómiai adottságaink sem egyeznek. Előfordul, hogy az arcüreg túl közel van a felső állcsonthoz, amibe az implantátumokat kellene beültetni, ezért félő, hogy a beavatkozás során sinus lift nélkül megsérülne az arcüreg. Ráadásul korunk előre haladtával az arcüreg amúgy is egyre nagyobb kiterjedésű lesz.

(X) hirdetés

A felső állcsont anatómiája

Nem csak az arcüreg elhelyezkedése, hanem a felső állcsont mérete is megakadályozhatja az implantátum beültetését. A felső állcsont amúgy is kevesebb csontból épül fel, mint az alsó állcsont, de vannak olyanok, akiknél felül, főként a hátsó fogak területénél már nincs elég hely az implantátumok beültetéséhez, épp ezért csontpótlásra és arcüreg emelésre van szükség.

 

AZ ARCÜREG EMELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE

A sinus lift beavatkozás során használatos csontpótló anyag lehet emberi vagy állati eredetű, esetleg mesterséges vagy ezek kombinációja. Az emberi eredetű csontpótlót a saját csontunkból (jellemzően sípcsontból vagy csípőből) nyerik, az állati eredetű csontpótláshoz általában sertést vagy szarvasmarhát használnak, míg a mesterséges csontpótló anyagok kalciumot és más, a csontállományban is megtalálható elemeket tartalmaznak.

Mielőtt a beavatkozást elvégeznék, a szakorvos röntgent és CT-t készít az arcról és, ha van ilyen, az átültetésre kerülő csont területéről is, így előre tanulmányozhatja a csontok anatómiáját és pontos méretét.

Ha valaki szezonális allergiától szenved, általában olyan időszakra időzítik a beavatkozást, amikor az allergia nem aktív.

 

A SINUS LIFT MŰVELETE

Az arcüreg emeléséhez először a szájsebész szakorvos megvágja a fogínyt az érintett területnél, hogy hozzáférhessen a csontállományhoz. Ezután egy kis ovális ablakot nyit a csontban, így láthatóvá válik egy vékony hártya, ami elválasztja az arcüreget a felső állcsonttól. Ezt a membránt óvatosan feljebb tolja a szájsebész, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre a csontpótló anyag beültetéséhez.

A csontpótló anyaggal megtöltik a rendelkezésre álló helyet, majd a beavatkozás területét egy speciális hártyával és varrással lezárják. A csontpótló anyag gyógyulási ideje 4-9 hónap is lehet, az implantátum csak ez után kerül beépítésre, hiszen az újonnan kialakított csontszerkezetnek elég szilárdnak kell lennie az implantátum megtartásához. A gyógyulási idő általában függ a beépített csont mennyiségétől is.

Az arcüreg emelés (sinus lift) eljárás mozzanatai (bal fentről haladva). /Kép: Methuenperio.com/
Az arcüreg emelés (sinus lift) eljárás mozzanatai (bal fentről haladva). /Kép: Methuenperio.com/

 

ARCÜREG EMELÉS UTÁN

Az arcüreg megemelése és a csontpótlás után az érintett terület kissé megduzzadhat. Előfordulhat vérzés a szájüregben és az orrban is. A beavatkozást követően nem szabad kifújni az orrot és oda kell figyelni, hogy tüsszentésünk minél enyhébb legyen.

A beavatkozást végző szakorvos írhat fel antibiotikumot a gyulladások megelőzése érdekében és javasolhatja sós orr spray-k használatát az orr nyálkahártyájának nedvesen tartása végett. Fájdalomcsillapító szedése szintén javasolt lehet, illetve antibakteriális öblögetők használatával megelőzhetők a szájüregi gyulladások, fertőzések is. A sinus lift után a legtöbb páciens nem vagy csak alig tapasztal kellemetlenséget.

A beavatkozást követően 7-10 nap múlva kerül sor az első ellenőrzésre, amikor megtörténhet a varratok eltávolítása. Orvosunk a következő hónapokban kérheti a rendszeres felülvizsgálatot, hogy a gyógyulás biztosan problémamentesen haladjon.

Az implantátumok behelyezése a csontpótlástól számítva csak 4-9 hónap múlva történik meg, amikorra a csontpótló anyag tökéletesen egybeépült a felső állcsonttal.

 

KOCKÁZATOK

A sinus lift legfőbb kockázata, hogy az arcüreg emelése közben az arcüreget a felső állcsonttól elválasztó hártya megsérül. Ha ez bekövetkezik, a szájsebész szakorvos összevarrhatja az érintett területet. Ha valamiért nem sikerül a sérült hártyát helyreállítani, akkor a beavatkozást befejezhetik és megvárhatják, hogy a hártya magától helyreálljon – ehhez általában néhány hónapra van szükség.

A gyógyult hártya általában erősebb lesz, mint előtte volt, ezért a második arcüreg emelés már nagy eséllyel sikeres lesz.

Mivel az arcüreg emelés sebészeti beavatkozás, mint minden más műtét során, a fertőzés szintén a sinus lift egyik lehetséges kockázata, a gyakorlatban mégis ritkán fordul elő.

Szintén ritka jelenség, de előfordulhat, hogy a csontpótló anyag nem képes megfelelően integrálódni a meglévő csontállományba, így nem alakul ki megfelelő vérellátás az új területen. Ebben az esetben az implantátumok beültetése nem lehetséges, mert nincsen elegendő élő csontállomány, amihez rögzíteni lehetne a műgyökeret. Ilyenkor javasolt lehet az arcüreg emelés ismételt elvégzése.

 

LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Arcüreg emelést követően az alábbi esetekben mindenképp keressük fel szakorvosunkat:

– egyre erősödő fájdalomérzet vagy növekvő duzzanat (1-2 nap után a tüneteknek enyhülniük, nem pedig erősödniük kell),
– 1-2 napon belül meg nem szűnő vérzés,
– folyamatos, élénkpiros színű vérzés (normál esetben a vérzés lelassul, a vér pedig sötétté és alvadttá válik),
– láz.

Item added to cart.
0 items - Ft