A fogászati implantátumok típusai

A fogászati implantátumok legfőbb célja, hogy esztétikailag és funkcionálisan is tökéletesen helyettesítsék az eredeti foggyökeret, biztosítsák a fogpótlások stabilitását és lehetővé tegyék az élethű műfogak felhelyezését. Amikor azonban először vesszük fontolóra az implantáció lehetőségét, megannyi módszerrel és eljárással találjuk szembe magunkat, melyek között a gyakorlatban is jelentős eltérések mutatkozhatnak.

Többféle implantátum (műgyökér) típust különböztetünk meg, az egyik legnépszerűbb a csavar formájú típus.
Többféle implantátum (műgyökér) típust különböztetünk meg, az egyik legnépszerűbb a csavar formájú típus.

AZ IMPLANTÁTUMOK CÉLJA

Az implantációs beavatkozások néhány évtizede váltak igazán népszerűvé és elérhetővé, hiszen műgyökér segítségével úgy állítható helyre egy vagy akár több elvesztett fog, hogy a környező fogak csiszolására, kezelésére egyáltalán nincs szükség.

Az implantátum képes az eredeti fogakéval azonos alátámasztást nyújtani a fogpótlásoknak, így a műgyökér tökéletesen természetes érzetet kelt, jelenléte észrevehetetlen a páciens számára.

(X) hirdetés

Implantátummal készíthető egytagú vagy többtagú fogpótlás is, így a szólótól a teljes foghiányig szinte bármilyen esetben alkalmazható műgyökér-beültetés.

 

AZ IMPLANTÁTUMOK FAJTÁI

Kétfázisú implantátumok

A kétfázisú implantációs beavatkozás azt jelenti, hogy két lépcsős eljárással készül el a fogpótlás. Először műtéti úton bekerül az állkapocsba az implantátum, majd az ínyszövetet teljesen összevarrják és megkezdődik egy több hónapos gyógyulási folyamat. Ha az implantátum már megfelelően csontosodott, egy kisebb volumenű feltáró műtét következik, ahol szabaddá teszik az implantátum nyaki részét, amihez így már biztonsággal hozzákapcsolható a felépítmény és a korona.

Endosseous (’csonton belüli’) implantátumok

A kétfázisú implantációs beavatkozásokhoz leggyakrabban ún. csonton belüli implantátumokat használnak, melyeket közvetlenül az állcsontba rögzítenek. Léteznek csavar-, henger vagy penge formájú csonton belüli implantátumok, behelyezésük eltérő technikával vihető véghez.

(X) hirdetés

 

Endosseous, azaz csonton belüli implantátum típusok. /Kép: Dentalimplants.uchc.edu/
Endosseous, azaz csonton belüli implantátum típusok. /Kép: Dentalimplants.uchc.edu/

Egyfázisú implantátumok

Az egyfázisú műgyökér beültetés azt jelenti, hogy a szakorvos egy hosszabb implantátumot helyez az állcsontba, ahol az implantátum felső része kissé túlnyúlik az íny vonalán, így a terület varrásakor az implantátum fej része kissé kilóg, szabad szemmel is jól látható. Néhány hónapnyi gyógyulást követően nincs szükség újbóli műtétre, a felépítmény és a korona egyből felhelyezhető az implantátumra.

Subperiosteal (’csontra helyezett’) implantátumok

Az ún. csontra helyezett implantátumokat az íny vonala alá, de az állkapocs fölé helyezik. Alakját tekintve sokkal terebélyesebbek, mint a csonton belül elhelyezett implantátumok, általában akkor van rájuk szükség, ha a páciens nem rendelkezik megfelelő mennyiségű és minőségű csontállománnyal, ami biztosítaná a műgyökér hosszú élettartamát.

Subperiosteal, azaz csontra vagy íny alá helyezett implantátum. /Kép: Dentalimplants.uchc.edu/
Subperiosteal, azaz csontra vagy íny alá helyezett implantátum. /Kép: Dentalimplants.uchc.edu/

Transosteal (’csonton keresztüli’) implantátumok

Az ún. csonton keresztül behelyezett implantátumok olyan tű formájú csavarok és U alakú keretek, melyeket az állcsont alsó része felől rögzítenek.

Transosteal, vagy csonton keresztüli implantátum. /Kép: Dentalimplants.echc.edu/
Transosteal, vagy csonton keresztüli implantátum. /Kép: Dentalimplants.echc.edu/

AZ IMPLANTÁTUM BEVONATÁNAK TÍPUSAI

Nem csak az implantátumok között teszünk különbséget, hanem bevonataik között is. Bár a legtöbb implantátum titánból készül, a felszíni bevonat – ami végső soron befolyásolja a csontosodás és a stabilitás mértékét – változatos lehet.

A porózus kialakítású felszín például sokkal hatékonyabb csontosodást idéz elő, mint egy simára csiszolt titán felület. Léteznek homok fúvott, sav maratott, mikrobarázdált felületek, de találkozhatunk plazmaszórással felvitt hidroxi-apatit bevonattal is, melyek mind az implantátumok csonttal való integrálódását segítik elő.

 

FOGÁSZATI IMPLANTÁTUMOK MÉRETEI

Az implantátumok kategorizálásának másik módja a méret (vagy más néven platform) szerinti osztályozás, melynek kiindulási alapját nem az implantátum hossza, hanem annak átmérője adja. Az implantátum méretének kiválasztását mindig befolyásolja a meglévő csontállomány minősége és a rendelkezésre álló hely.

Standard implantátumok: az általánosan használt implantátum méretek 3,5 – 4,2 mm átmérővel rendelkeznek. Ezek viszonylag rövid és vékony implantátumok, melyeket leggyakrabban a szájüreg elülső részénél, front fogak esetében használnak.

Széles platformú implantátumok: a széles implantátumok jellemzően 4,5 – 6 mm átmérővel rendelkeznek és általában a szájüreg hátsó részében, rágófogak pótlására, alátámasztására használnak.

Mini implantátumok: a mini vagy vékony testű implantátumok 2 – 3,5 mm átmérőjűek és olyan esetekben ajánlottak, amikor két meglévő foggyökér között nincs elegendő hely szélesebb implantátum behelyezésére. Amennyiben az állcsontban nem áll rendelkezésre megfelelő sűrűségű csontállomány (főként idős vagy már régóta fogatlan betegeknél) szintén mini implantátumok használata javasolt.

 

FOGHÚZÁS UTÁNI AZONNALI IMPLANTÁCIÓ

Technikailag lehetőség van arra is, hogy közvetlenül fogeltávolítás után kezdődjön meg az implantáció. Ilyenkor a kihúzott fog helyére azonnal beültetésre kerül a műgyökér, így a gyógyulási folyamat jelentősen lerövidül, a csontosodás sokkal gyorsabban megy végbe.

Azt, hogy lehetőség van-e az implantáció azonnali elvégzésére, a fogeltávolítás területének anatómiája határozza meg. Sok esetben például a kihúzott fog szélesebb, mint az implantátum, ezért a műgyökeret lehetetlen beültetni egyből a foghúzás után. Ilyenkor célszerűbb megvárni a terület csontosodását vagy ha erre nincs lehetőség, csontpótlással biztosítani a megfelelő csontállományt az implantáció elvégzéséhez.

Item added to cart.
0 items - Ft