A fogászati implantátumok tisztítása

Bár napjaink legmodernebb és legsokoldalúbb fogpótló eljárásáról van szó, a fogászati implantátumok mindennapos gondozásáról nem szabad megfeledkeznünk. Ahhoz, hogy egy életen át problémamentesen élvezhessük a műgyökér adta természetes és biztonságos érzést, szükség van a mi odafigyelésünkre is, nap, mint nap.

fogaszati implantatum tisztitasa

Ahhoz, hogy megtanuljuk megfelelően tisztán tartani a fogászati implantátumunkat, érdemes egy kicsit jobban megértenünk a műgyökér és az eredeti fog közötti hasonlóságokat, különbségeket. Először is tudnunk kell, hogy attól, mert titán foggyökerünk és porcelán koronánk van, melyek bár nem élő anyagok, ugyanúgy gondoznunk kell a fogpótlást, mintha eredeti fogról lenne szó.

Az implantátum és a korona felületén (különösen az íny vonalánál) könnyen megtapadnak a baktériumok, melyekből először egy vékony filmréteg (plakk), majd fogkő képződik. Ezek a baktériumok az íny alá és a csontállományba jutva az implantátum körüli szövetek gyulladását, az műgyökér tartásának gyengülését és ha van, a fogpótlás rögzítéséhez használt ragasztó irritációját okozhatják.

(X) hirdetés

A fogászati implantátum tisztán tartásához használható eszközök:

– fogkefe (elektromos vagy speciális kézi fogkefe),
fogselyem vagy interdentális fogkefe,
– egycsomós fogkefe,
– szájzuhany.

Azt, hogy ezek közül a mi esetünkben melyiket kell használni, nem csak személyes igényeink, de az implantátumok felhasználási területe is meghatározza, hiszen nem mindegy, hogy a műgyökér milyen funkciót lát el a szájüregünkben.

Szóló fogpótlások

(X) hirdetés

Ha egyetlen fogunkat pótolták implantátummal, akkor a megszokott napi kétszeri, legalább 2 perces fogmosást mindig kövesse a fogközök megtisztítása. Ehhez célszerű interdentális vagy más néven fogköz kefét használni, hiszen így kisebb eséllyel toljuk be az ínyünk alá a felhalmozódott lerakódásokat. Ha kézi fogkefével szoktunk fogat mosni, akkor fogmosás után az implantátumos fogat – kiváltképp az íny vonalánál – megtisztíthatjuk ún. egycsomós fogkefével is.

Szóló fogpótlásoknál a fogközök tisztán tartása a legfontosabb.
Szóló fogpótlásoknál a fogközök tisztán tartása a legfontosabb.

Hidak

Ha implantátumokra többtagú koronát helyeztek fel, akkor nem csak a beültetett műgyökerek területét, de a szabadon álló tagokat is muszáj megtisztítanunk. Ehhez – a hagyományos fogmosást követően – használjunk speciális, egycsomós fogkefét, ezzel tudunk a leghatékonyabban benyúlni a híd alá. Kiegészítésképp használhatunk szájzuhanyt is, amivel átmoshatjuk fogpótlásunkat.

A rögzített hidaknál ne csak az implantátumokra, hanem a szabadon álló tagokra is figyeljünk oda.
A rögzített hidaknál ne csak az implantátumokra, hanem a szabadon álló tagokra is figyeljünk oda.

Teljes fogsor

Ha teljes fogsort kaptunk, implantátumokra ültetve, akkor valószínűleg ki tudjuk pattintani műfogsorunkat a helyéről. Ezt is kell tennünk minden este, ilyenkor a hagyományos fogmosás után egycsomós fogkefével egyesével tisztogassuk meg az implantátumainkat, gondoskodva a hosszú élettartamról. Használhatunk még szájvizet is a teljes fertőtlenítéshez, ezzel tovább biztosítva szájüregünk baktériummentességét.

A teljes fogsor alatt lévő implantátumokhoz könnyen hozzáférhetünk.
A teljes fogsor alatt lévő implantátumokhoz könnyen hozzáférhetünk.
Item added to cart.
0 items - Ft