Fogkőképződés az implantátumok körül – Előzd meg a problémát!

Napjaink legmodernebb és legesztétikusabb fogpótló eljárása az implantáció. Ahhoz azonban, hogy a beépített műgyökér minél tartósabb legyen, nagy figyelmet kell fordítanunk a szájhigiéniánkra. Az implantátumokhoz kapcsolódóan az egyik leggyakoribb problémát a fogkőképződés jelenti. 

A korona és az íny találkozási pontja a legkritikusabb terület fogkőképződés szempontjából. /Kép: synergydental.co.uk/
A korona és az íny találkozási pontja a legkritikusabb terület fogkőképződés szempontjából. /Kép: synergydental.co.uk/

 

A MŰGYÖKÉR BEÜLTETÉSÉNEK HELYE, FOLYAMATA

Ahogyan arra az elnevezés is utal, a műgyökeret ugyanoda ültetik be, ahol az eredeti foggyökér helyezkedett el. Muszáj mélyen a csontállományba illeszteni az implantátumot, hiszen az csak így tudja biztosítani a fogpótlásnak azt a szilárdságot, ami képes ellenállni a rágás közben fellépő erőhatásoknak.

(X) hirdetés

A fogászati implantátum beültetése teljes érzéstelenítés vagy altatás mellett történhet, a beültetendő műgyökér pontos helyét és méretét a fogszakorvos (ideális esetben szájsebész vagy implantológus) előzetes vizsgálat, röntgen- vagy CT felvételek elemzése után határozza meg.

Számos implantációs technológia létezik, de általában a műgyökér az íny vonala alatt helyezkedik el, az erre helyezett felépítményt és koronát növi körbe a fogíny. A korona vagy műfog csavaros vagy ragasztott megoldással kerül a felépítményre, ami így már tökéletesen hasonlít eredeti fogainkra.

 

AZ ÍNY VONALA, MINT KRITIKUS TERÜLET

(X) hirdetés

Az implantátumok élettartama megfelelő szájhigiénia mellett örök. Nincs szükség cserére, hiszen egy megfelelően behelyezett műgyökeret a csontállomány tökéletesen körbenő, maximális szilárdságot biztosítva a fogpótlásnak.

A mindennapos szájhigiénia ugyanakkor kulcsfontosságú, ha az implantátumok tartósságáról van szó. A legnagyobb probléma akkor jelentkezik, ha a bacilusok a fogpótlás mellett behatolnak az implantátum közelébe, gyulladást idézve elő az érintett területen.

A felhalmozódó bakteriális filmréteg legszembetűnőbb jele a fogkőképződés, ami implantátumunk élettartamának megőrzése érdekében azonnali eltávolítást igényel.

A fogközöket fogkefével szinte lehetetlen tökéletesen megtisztítani, erre csak a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe alkalmas. /Kép: intimatehealthhelp.net/
A fogközöket fogkefével szinte lehetetlen tökéletesen megtisztítani, erre csak a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe alkalmas. /Kép: intimatehealthhelp.net/

 

FOGKŐKÉPZŐDÉS IMPLANTÁTUMOK MELLETT

Legyen szó eredeti vagy műfogról, fogkő leggyakrabban az íny vonalánál képződik, egész egyszerűen azért, mert nem sikerül száz százalékosan eltávolítanunk a lepedéket a fogainkról és az ínyünkről.

Az így felgyülemlett fogkő azonban gyulladást okoz a fogíny szöveteiben és ráadásul a meglévő csontállományunkat is pusztíthatja – ennek legszembetűnőbb jele az íny visszahúzódása.

Abban az esetben, ha implantátummal rendelkezünk, ez a folyamat igen komoly problémákhoz vezethet, ugyanis ha a műgyökeret körülvevő szövetekre is átterjed a gyulladás, az veszélyezteti a műgyökér további bennmaradását.

 

AZ IMPLANTÁTUMOK MELLETTI GYULLADÁS TÜNETEI

Számos tünete van annak, ha az implantátumok egészsége veszélybe kerül:

– megnövekedett plakk- és fogkőképződés az érintett területen,
– az ínyt körülvevő szövetek gyulladása,
– fogínyvérzés,
– az implantátumok mobilitása, instabilitása,
– változások a csontállományban, az implantátum környékén (röntgenfelvétellel állapítható meg).

A tünetek egy részét akár mi magunk is észlelhetjük, ám ekkor már komolyabb beavatkozásokra is szükség lehet. A rendszeres, féléves fogászati ellenőrzések alkalmával fogorvosunk ellenőrizheti az implantátumok környékének tisztaságát, eltávolíthatja az esetlegesen felgyülemlett fogkövet és biztosíthatja a műgyökér hosszú élettartamát.

 

FOGKŐKÉPZŐDÉS MEGELŐZÉSE AZ IMPLANTÁTUMOK KÖRÜL

Az implantátumok körüli fogkőképződés hatékonyan megelőzhető az alábbi egyszerű szájápolási praktikákkal:

– napi kétszeri, legalább kétperces fogmosások manuális vagy elektromos fogkefével (utóbbi inkább javasolt a nagyobb teljesítmény miatt),
– napi egyszeri fogköz tisztítás fogselyemmel vagy interdentális (fogközi) kefével,
– fogköz tisztítás helyett használható ínyzuhany (a megfelelő technika elsajátítása kulcsfontosságú),
– egycsomós fogkefe használata az ínyszél tisztán tartásához.

Ezek mellett pedig ne feledkezzünk el az implantátumok rendszeres ellenőriztetéséről, hiszen fogorvosunk idejében észlelheti a kezdeti problémákat – a megelőzéssel pedig tízezreket spórolhatunk.

Item added to cart.
0 items - Ft