A nyálban található fehérjék aktív szerepet játszanak a fogszuvasodás megelőzésében

A nyál egyik legfőbb összetevője, a mucin nevű fehérje aktívan közreműködik a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium elleni védekezésben, adja hírül az Alkalmazott és Környezeti Mikrobiológia (Applied and Environmental Microbiology) nevű szaklap. A tanulmányt végző szakemberek szerint ez a velünk született védelem sokkal jobb módja lehet a fogszuvasodás elleni küzdelemnek, mint az olyan külső (exogén) … Tovább

Új, fúrás nélküli módszert találtak fel a fogszuvasodás kezelésére

Új, injekció és fúrás nélküli, öngyógyító módszert találtak fel londoni fogorvosok a fogszuvasodás kezelésére – írta hétfőn a The Guardian című brit napilap internetes oldalán. Az angol rövidítéssel EAER (árammal gyorsított és fokozott ásványpótlás) néven ismert új módszert három év múlva már a fogorvosi rendelőkben is alkalmazhatják. A londoni King,s College tudósai által kidolgozott új … Tovább

A passzív dohányzás fogszuvasodást okozhat a gyerekeknél

Számos egészségkárosító hatása mellett a passzív dohányzás a szájüreg épségére is hatással lehet, dohányosok közvetlen közelében élő gyermekeknél ugyanis gyakrabban alakul ki fogszuvasodás, mint a nemdohányzó szülők gyermekeinél. Közel négyezer, 4-11 éves korú amerikai gyermek vizsgálatát követően sikerült megállapítani, hogy több, mint 25 százalékuknak fogszuvasodása vagy fogtömése van maradandó fogaiban, sőt, tejfogak esetében ugyanez a … Tovább

Télen előzzük meg D-vitaminnal a fogszuvasodás kialakulását!

A fogszuvasodás kialakulásának hátterében nem csak a megfelelő szájápolás hiánya vagy helytelen táplálkozási szokások állhatnak, előfordulhat, hogy szervezetünk létfontosságú vitaminokból és ásványi anyagokból szenved hiányt, ezáltal a fogzománc nem képes kellő módon védekezni az őt érő hatásokkal szemben. Sajnos emberek százmillióit érinti a fogszuvasodás problémája világszerte, pedig megelőzésének létezik néhány egyszerű, ám igen hatékony módszere. … Tovább

A fogszuvasodás már tizennégyezer éve is létező panasz volt

A fogszuvasodás néhány legkorábbi bizonyítékát fedezték fel a kutatók a mai Marokkó területén több mint 13 700 évvel ezelőtt élt kőkorszaki vadászó-gyűjtögető népek csontvázmaradványainak vizsgálatakor. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertetett tanulmány szerint a korabeli emberek sok magas szénhidráttartalmú ételt fogyasztottak. A fogaik rossz állapota pedig azt sugallja, hogy gyakran szenvedhettek fájdalmaktól – adta … Tovább

Egy cukorka, ami elpusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat

Szájüregünkben a jó és a rossz baktériumok finom egyensúlyban élnek egymással. Amikor fogat mosunk, az a célunk, hogy elpusztítsuk a fogszuvasodást okozó bacilusokat, ám az emésztésünket segítő típusokat segítsük a túlélésben. Egy német kutatócsoport nemrégiben olyan cukormentes édességet fejlesztett ki, ami összetételénél fogva megköti az ártalmas baktériumokat, ezzel csökkentve a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. A megfelelő … Tovább

A tengeri hínáron élő baktériumok segíthetnek a fogszuvasodás megelőzésében

Az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődés övezi az Ázsiában évszázadok óta mindennapos használatban lévő tengeri hínárt. Nem csak a benne található természetes ízfokozó miatt, nem csak mert részben miatta fedeztük fel az ötödik ízként ismert umamit, de most úgy tűnik, a fogainknak is igen jó szolgálatot tehet. Az Egyesült Királyságbeli Newcastle Egyetem munkatársai egyébiránt más … Tovább

A fogszuvasodás befolyásolja a rákos megbetegedések kialakulását

Emberi szervezetünk tele van meglepetésekkel: míg a fogszuvasodás napjaink legelterjedtebb szájüregi betegsége, addig bizonyos kutatások szerint épp ez az állapot csökkentheti a fej- és nyak területén jelentkező rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. A számos fogászati kutatást levezénylő New York-i Buffalo Egyetem szakértői szerint azok az emberek, akik rendelkeznek szuvas fogakkal, kisebb eséllyel betegednek meg a nyakat … Tovább

A megfelelő D-vitamin bevitel felére csökkentheti a fogszuvasodás kialakulását

Több korábbi tanulmány eredményeit összevetve idén decemberben a Nutrition Reviews táplálkozási szaklapban jelent meg az a kutatási anyag, mely szerint a megfelelő D-vitamin bevitel központi szerepet játszik a fogszuvasodás megelőzésében. Ehhez összesen huszonnégy, 1920 és 1980 között készült klinikai vizsgálat anyagát vetették össze, melyek együttesen háromezer gyermek feljegyzett adatait tartalmazta. Az összesített információk egyértelműen alátámasztják, … Tovább

Újabb fogszuvasodást gátló csodaszer – Ez is csak ötlet marad?

Egy kémiai molekula, amitől „szuvasodásálló” lesz a fogunk? Ha lehet hinni a híreknek, igen. A csodaszer működési elve igen egyszerű: elpusztítja a szájüregben élő S.mutans baktériumot, ami a fogszuvasodás legfőbb okozója. Hogy új találmányról van-e szó? Nem teljesen. Elődjét évekkel ezelőtt bár nagy hírverés övezte, a gyártók mégsem tették elérhetővé fogyasztási cikkek formájában. Hogy miért … Tovább

Item added to cart.
0 items - Ft