A passzív dohányzás fogszuvasodást okozhat a gyerekeknél

Számos egészségkárosító hatása mellett a passzív dohányzás a szájüreg épségére is hatással lehet, dohányosok közvetlen közelében élő gyermekeknél ugyanis gyakrabban alakul ki fogszuvasodás, mint a nemdohányzó szülők gyermekeinél.

Kép: Mausehat.com
Kép: Mausehat.com

Közel négyezer, 4-11 éves korú amerikai gyermek vizsgálatát követően sikerült megállapítani, hogy több, mint 25 százalékuknak fogszuvasodása vagy fogtömése van maradandó fogaiban, sőt, tejfogak esetében ugyanez a szám még rosszabb lett: majdnem elérte az 50 százalékot.

Vérvizsgálatok elemzését követően kiderült, hogy minden második gyermek szervezetében kimutatható a kotinin, ami a nikotin bomlásterméke, s melynek hatására a gyerekek hajlamosabbá válnak a fogszuvasodásra, mint azok a csemeték, akik másodlagosan sem érintkeznek a dohányfüsttel.

(X) hirdetés

Az Amerikai Orvostársaság hivatalos folyóiratában megjelent tanulmány szerint a passzív dohányzásnak kitett gyerekeknek 27 százalékkal nagyobb eséllyel lesz fogszuvasodásuk, akár tejfogazatukon, akár maradandó fogazatukon.

Passzív dohányzás szempontjából a nagyvárosi vagy szegénységben élő gyermekek veszélyeztetettebbek, ők gyakrabban kerülhetnek dohányosok közvetlen környezetébe.

Item added to cart.
0 items - Ft