Újabb fogszuvasodást gátló csodaszer – Ez is csak ötlet marad?

Egy kémiai molekula, amitől „szuvasodásálló” lesz a fogunk? Ha lehet hinni a híreknek, igen. A csodaszer működési elve igen egyszerű: elpusztítja a szájüregben élő S.mutans baktériumot, ami a fogszuvasodás legfőbb okozója. Hogy új találmányról van-e szó? Nem teljesen. Elődjét évekkel ezelőtt bár nagy hírverés övezte, a gyártók mégsem tették elérhetővé fogyasztási cikkek formájában. Hogy miért nem? Próbáltuk választ találni a kérdésre.

Mikroszkóp alatt: a fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutans. Kép: saishika.jp

Az idei, 2012-es találmány Chiléből származik. A dél-amerikai ország szakértői „Keep 32” névre keresztelték azt a kémiai molekulát, melynek segítségével – ahogy arra az angol elnevezés is utal – megtarthatjuk mind a harminckét fogunkat. Ebből az anyagból egyetlen adag képes órákra megszabadítani szájüregünket a Streptococcus mutans nevű baktériumtól, ami az elfogyasztott cukor lebontása közben termelt savval megbontja a fogzománcot, az érintett területen pedig csakhamar megindul a fogszuvasodás.

A Chilei Egyetem munkatársa, Erich Astudillo elmondta, a szer 14-18 hónapon belül már hozzáférhető lesz a gyártók számára. A potenciális felhasználók között nem csak fogászati cikkeket gyártó cégek lehetnek, de élelmiszeripari vállalatok is. A kutatók remélik, sikerül olyan óriásvállalatokkal szerződniük, mint a Procter and Gamble (PG csoport). A tárgyalások jelenleg is folynak.

(X) hirdetés

Lelkesítő információk, ám nem kevesebb, mint hat évvel ezelőtt már örültünk egy ehhez meglehetősen hasonló hír hallatán. Akkor a BASF vegyipari vállalat fejlesztéseként ismerhettük meg egy olyan probiotikus anyagot, amit rágógumik adalékaként szintén nagyszerűen használhattunk volna fogszuvasodás-gátló szerként. Amikor azonban arra kerestük a választ, vajon lett-e valóság a 2006-os ötletből, szembesülnünk kellett vele, hogy semmi sem történt. Se termék, se magyarázat.

Először magához a probiotikus összetevő tulajdonjogáért felelős BASF Hungária Kft-hez fordultunk, akik készséggel álltak a rendelkezésünkre, s elmondták, ők maguk az összetevők gyártásáért felelősek; az, hogy az anyagot egy fogyasztási cikkeket gyártó cég megvásárolja-e vagy sem (magyarul belekeveri-e a termékeibe vagy sem), már nem tőlük függ.

Mivel az akkori hírek minden esetben rágógumi alapanyagként jegyezték a szert, megkérdeztük hazánk egyik legnagyobb rágógumi forgalmazó cégét, a Wrigley Hungária Kft-t is, ők vajon tudnak-e erről az újnak nem, forradalminak annál inkább nevezhető összetevőről. Itt Magyarországon gyártással nem, csak forgalmazással foglalkozik a cég leányvállalata, így a hazai kollégák nem tudták megmondani, vajon a központban tudnak-e az anyagról, s ha igen, azt miért nem használják fel a termékeikben. Kérdéseinket továbbították a chicagói székhelyre, ám hónapok óta semmi hír. Úgyhogy marad a találgatás.

(X) hirdetés

Vajon nem tudnánk megfizetni egy ilyen probiotikus rágógumit, olyan sokba kerülne? Vagy nem érné meg gyártani? Nos, nem hiszem. Ha vannak, akik hajlandóak harminc ezer forintos elektromos fogkefét vagy két-háromezer forintos fogkrémet vásárolni, akkor nem valószínű, hogy visszariadnának egy kicsit magasabb árú rágógumitól. Vagy ezzel megcsappanna a jelenleg forgalmazott termékek iránti kereslet? Az is lehet. Mindenesetre üzleti érdekeket gyanítunk a háttérben, ezért kicsit igazságtalanul ugyan, de gyanakvással fogadtuk a mostani, szenzációs Keep 32-t is.
Hiszen akkor tudnánk szívből örülni egy ilyen hírnek, ha valaki tényleg garantálná, hogy ezek a nagyszerű, kutatócsoportok több évtizedes munkáját felemésztő találmányok, újítások hozzánk, fogyasztókhoz is eljutnak.

Item added to cart.
0 items - Ft