Télen előzzük meg D-vitaminnal a fogszuvasodás kialakulását!

A fogszuvasodás kialakulásának hátterében nem csak a megfelelő szájápolás hiánya vagy helytelen táplálkozási szokások állhatnak, előfordulhat, hogy szervezetünk létfontosságú vitaminokból és ásványi anyagokból szenved hiányt, ezáltal a fogzománc nem képes kellő módon védekezni az őt érő hatásokkal szemben.

fogszuvasodas d vitamin tel

Sajnos emberek százmillióit érinti a fogszuvasodás problémája világszerte, pedig megelőzésének létezik néhány egyszerű, ám igen hatékony módszere. Az egyik ezek közül a megfelelő vitamin- és ásványi anyag pótlás. Ha fogaink egészségéről van szó, a két legfontosabb ilyen anyag a kalcium és a D-vitamin, melyek együttesen adagolva képesek a leghatékonyabban megelőzni a fogszuvasodást.

D-vitamin hiányában szervezetünk számos betegségre hajlamossá válhat. Ami szájüregünk egészségét illeti, ha nem viszünk be kellő mennyiségű D-vitamint, a fogzománcon fehér foltok jelenhetnek meg, melyek olyan, ásványi anyag vesztette területek, ahol később fogszuvasodás alakulhat ki – a táplálkozás hatására szájüregben keletkező savak könnyebben megbonthatják ezt a sérült területet.

(X) hirdetés

Mivel a D-vitamin jelentős részét napfény hatására állítja elő a szervezetünk, a téli hónapokban kiemelten ügyeljünk rá, hogy szervezetünk elegendő vitaminhoz jusson. Természetes forrásokból (halolaj, tojássárgája, vaj) nehéz pótolni azt a mennyiségű D-vitamint, melyre szervezetünknek szüksége van, ezért télen érdemes kiegészítő vitaminkészítményeket vásárolni.

[box type=”info”]A Semmelweis Egyetem 2013  áprilisában átfogó kutatási anyagban elemezte a magyar lakosság D-vitamin szintjét, s a szakemberek megállapították, hazánkban az emberek 90%-a D-vitamin pótlásra szorul (a vizsgált személyek mindössze 6%-a rendelkezett optimális értékekkel).  [/box]

A fogszuvasodás megelőzésének további hatékony módszerei:

(X) hirdetés

– napi kétszeri, legalább két percig tartó fogmosás,
– egyszeri fogköztisztítás fogselyemmel vagy interdentális fogkefével,
– a túlságosan cukros ételek, italok fogyasztásának kerülése,
– a szénsavas üdítők fogyasztásának kerülése,
– megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlás.

Item added to cart.
0 items - Ft