Az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődés övezi az Ázsiában évszázadok óta mindennapos használatban lévő tengeri hínárt. Nem csak a benne található természetes ízfokozó miatt, nem csak mert részben miatta fedeztük fel az ötödik ízként ismert umamit, de most úgy tűnik, a fogainknak is igen jó szolgálatot tehet.
Az Egyesült Királyságbeli Newcastle Egyetem munkatársai egyébiránt más céllal közelítettek a tengeri élőlény felé: meg akarták tudni, vajon a hínár felületén élő licheniformis baktériumfaj segít-e a hajók törzsének megtisztításában. Megfigyeléseik közben azonban a vízinövény egy másik, igen fontos tulajdonságára jöttek rá: képes lebontani a fogak felületén felgyülemlő bakteriális filmréteget, más néven plakkot.
Laboratóriumi vizsgálatok során alátámasztották, hogy az említett, hínárokon élő baktérium enzimje képes felbontani a plakkot, s ezzel egy időben megsemmisíteni a fogszuvasodást okozó bacilust is, ami azért jelenthet forradalmi újítást a szájápolás világában, mert eddig inkább a plakk teljes eltávolítása volt a cél, ám az újonnan felfedezett enzimmel a plakk tökéletes kiiktatása nélkül is megakadályozható lenne a fogszuvasodás kialakulása.
Leggyakrabban a Streptococcus mutans nevű baktériumot tesszük felelőssé a fogak szuvasodásáért, hiszen ez a bacilus cukorral táplálkozik, s a cukor lebontása közben savakat termel, melyek kikezdik a fogzománcot, ahol így megindulhat a fogszuvasodás. Ráadásul ezek a mikróbák kólóniákba csoportosulnak a szájüregben, ezzel növelve esélyeiket a túlélésre.
Természetesen további klinikai vizsgálatokra van szükség, mielőtt a tengeri hínár enzimjét szájápolási termékekhez adagolják, nekünk addig is marad a jól bevált fogkefe és fogselyem, amivel mechanikai úton távolíthatjuk el a fogaink felszínén élősködő, ártalmas baciliusokat.