A fogszuvasodás befolyásolja a rákos megbetegedések kialakulását

Emberi szervezetünk tele van meglepetésekkel: míg a fogszuvasodás napjaink legelterjedtebb szájüregi betegsége, addig bizonyos kutatások szerint épp ez az állapot csökkentheti a fej- és nyak területén jelentkező rákos megbetegedések kialakulásának esélyét.

fogszuvasodas szajuregi rak
Kép: illusztráció.

A számos fogászati kutatást levezénylő New York-i Buffalo Egyetem szakértői szerint azok az emberek, akik rendelkeznek szuvas fogakkal, kisebb eséllyel betegednek meg a nyakat vagy a fejet érintő rákos daganattól. Ez persze okkal történik: az említett megfigyelésekbe bevont professzorok szerint a fogszuvasodást okozó baktériumra adott élénk immunreakció állhat a csökkent rákos betegségek előfordulásának hátterében.

Összesen 399, valamilyen nyaki vagy feji daganattal diagnosztizált páciens szájüregi állapotát vizsgálva azt tapasztalták, jóval kevesebb kezeletlen vagy kezelt fogszuvasodása van ezeknek a betegeknek, mint a 221, kontrollcsoporthoz tartozó egészséges alanynak.

(X) hirdetés

A JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery szakkiadványban publikált tanulmány szerzői hozzátették:
„Bár mindkét szájüreget érintő betegség (a daganatos elváltozás és a fogszuvasodás) egyaránt a rossz szájhigiéniával hozható összefüggésbe, mégis határozottan különválaszthatók, mind ok-okozatilag, mind pedig végeredményüket tekintve. Úgy kellene tekintenünk a fogszuvasodásra, mint járulékos jelenségre (megtalálva a megfelelő eszközöket, melyekkel megelőzhetjük), ám a tejsavak jótékony hatására továbbra is szükségünk van.”

Item added to cart.
0 items - Ft