hirdetés (X)

A fogszabályozás olyan fogászati beavatkozás, mely során a szabálytalanul nőtt fogakat fogszabályozó készülék segítségével helyreállítják. Fogszabályozás végezhető már gyermekkorban, a fogváltást követő években, de akár felnőttkorban is.

A FOGSZABÁLYOZÁS TÍPUSAI

Manapság már nem csak egyféle fogszabályozó rendszer létezik. Választhatunk külső vagy belső rögzítésű fogszabályzót, esetleg sínes, ún. láthatatlan fogszabályzót is.

Külső rögzítésű fogszabályzó:
Ebben az esetben a fogszabályzó ívét a fogazat külső ívére rögzítik. Létezik fém vagy porcelán bracket-ekre rögzített fogszabályzó, utóbbi esztétikailag kevésbé feltűnő, így felnőtt korban gyakrabban használatos.

Belső rögzítésű fogszabályzó:
A fogszabályzó a fogazat belső ívére rögzíthető, így láthatatlan marad a külső szemlélők számára. Drágább eljárás, mint a hagyományos külső fogszabályzó, a nyelv ebben az esetben jobban ki van téve a sérülésveszélynek.

Sínes fogszabályzó:
Kevésbé komplikált esetekben alkalmazható eljárás a sínes vagy más néven láthatatlan fogszabályzó. Lenyomatvétel után gép segítségével készül el a sín, amit néhány hetente újra cserélnek egészen addig, amíg a kívánt hatást el nem érik. Mivel a sín levehető a fogazatról, könnyebb tisztán tartani a fogakat a fogszabályzó alatt.

A FOGSZABÁLYOZÁS IDEJE

A fogszabályozás ideje függ a kezelendő problémától és a fogszabályozó készülék típusától is. Hagyományos, külső vagy belső ívre rögzített fogszabályzót jellemzően 12-24 hónapig kell viselni, utána pedig 3-6 hónapig egy helybentartó, ún. retenciós készülék viseletével kell biztosítani a tartós eredményt.
A sínes, ún. láthatatlan fogszabályzóval a kezelendő problémától függően akár 10-24 hónap is elég lehet a kezeléshez.

A FOGSZABÁLYOZÓ TISZTÍTÁSA

A fogszabályzó tisztán tartása kulcsfontosságú a fogszabályozás ideje alatt. Mivel a fogszabályzó készüléken és környékén sokkal könnyebben megtapadnak a bacilusok és a lepedék, így megnő a fogszuvasodás kialakulásának veszélye.

Fogszabályozó viselete mellett elengedhetetlen a napi kétszeri fogmosás, az egyszeri fogköz-tisztítás. A fogszabályzó készülék tisztán tartásához használhatunk még egycsomós fogkefét, elektromos fogkefét illetve szájzuhanyt is. Az antibakteriális szájvizek használata szintén segít a fogszuvasodás megelőzésében.

A FOGSZABÁLYOZÁS ÁRA

18 éves korig a Társadalombiztosító fedezi a fogszabályozás költségeinek nagy részét. Támogatás nélkül az alábbi költségekre lehet számítani:

– Külső rögzítésű fogszabályzó: 150-200 ezer forint/ állcsonttól
– Belső rögzítésű fogszabályzó: 600-800 ezer forint/ állcsonttól
– Láthatatlan, sínes fogszabályzó: 500- 800 ezer forint/ állcsonttól

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!