10 elengedhetetlen szájápolási eszköz fogszabályzóhoz

Aki fogszabályzóval szeretné tökéletesíteni a mosolyát, annak fel kell készülnie, hogy a mindennapokban is odafigyelésre és törődésre lesz szüksége. Fogazatunk ilyenkor komoly változásokon megy keresztül, épp ezért biztosítanunk kell szájüregünk tökéletes ápoltságát, hogy a fogszabályozás hibátlanul és sikeresen végződhessen.

A fogszabályzó tisztán tartása nem csak esztétikai kérdés, ilyenkor nagyobb a fogszuvasodás kialakulásának esélye. /Kép: Hunter Valley Orthodontics/
A fogszabályzó tisztán tartása nem csak esztétikai kérdés, ilyenkor nagyobb a fogszuvasodás kialakulásának esélye. /Kép: Hunter Valley Orthodontics/

 

Fogazatunk tisztán tartását normál körülmények között is meg kell tanulnunk, de ha fogszabályzónk van – mindegy, hogy milyen életkorban vagyunk – még nagyobb odafigyelésre van szükségünk, hiszen a fogszabályzó készülék akadályozza a fogak megszokott tisztítását.

A fogszabályzó ragasztott, fogzománccal közvetlenül érintkező részeinél hamarabb megtapadnak a baktériumok, épp ezért ezen területek tisztán tartására kell a legnagyobb hangsúlyt fektetnünk.

(X) hirdetés

Mindegy, hogy belső vagy külső fogszabályzónk van, hogy porcelán vagy fém elemekből áll, a tisztítás minden esetben ugyanazokat a lépéseket tartalmazza.

Vannak olyan speciális és mindennapos szájápolási eszközök, melyeket mindenképp érdemes beszereznünk a fogszabályzás idejére.

1. Fluoridos fogkrémek

A fogszabályzás ideje alatt fogaink a lerakódások miatt hajlamosabbak a fogszuvasodásra, ezért a tisztítás egyik legfőbb alappillére a megfelelő fogkrém kiválasztása.

(X) hirdetés

Fogszabályzás alatt mindenképp fluoridos terméket vásároljunk, mivel a fluorid megerősítve a fogzománcot ellenállóvá teszi azt a fogszuvasodással szemben.

Ma már léteznek speciálisan fogszabályzósoknak kifejlesztett fogkrémek, szájvizek, melyek a megfelelő hatóanyagokkal támogatják a fogak és az íny egészségét a fogszabályzás idején.

2. Szájvizek, öblögetők

Szájvizekből szintén hozzáférhetőek speciálisan fogszabályzósoknak tervezett készítmények, de válasszunk bármilyen márkát, lehetőség szerint ebből is fluoridos terméket vegyünk.

A szájvíz vagy öblögető használata azért kifejezetten javasolt a fogszabályzó mellé, mert zubogtatás közben olyan helyekre is beférkőzik az antibakteriális folyadék, ahová fogkefénkkel csak nehezen vagy egyáltalán nem jutnánk el.

3. Viasz

Főként a fogszabályzás korai szakaszában lényeges viaszt beszereznünk. Viasszal bekenve a fogszabályzónkat csökkenthetjük a kezdeti irritációkat.

Megesik ugyanis, hogy a fogszabályzó felhelyezését követően az azzal érintkező lágyszövetek (az arc belső fele, a nyelv) sérülnek, kisebesednek, ám viasz használatával minimalizálhatjuk az irritációt.

Viasz felhelyezésével csökkenthetjük a fogszabályzó okozta irritációkat. /Kép: Braces4Oxford.co.uk/
Viasz felhelyezésével csökkenthetjük a fogszabályzó okozta irritációkat. /Kép: Braces4Oxford.co.uk/

4. Egycsomós fogkefe

Az egycsomós fogkeféket úgy tervezték, hogy a fogszabályzó és a fog közé benyúlva eltávolíthassuk a nap során felgyülemlett lerakódásokat.

Ezekkel a speciális fogkefékkel ráadásul a fogszabályzó apró részeit is alaposabban megtisztíthatjuk, hiszen nem szabad megfeledkezni a fogszabályzó higiéniájáról, esztétikájáról sem.

5. Fogszabályzós fogkefe

Speciális sörte kialakítással rendelkező kézi fogkefét is beszerezhetünk a fogszabályzás idejére, ami típustól függetlenül segít a fogszabályzó és a fogak jobb, alaposabb tisztán tartásában.

6. Elektromos fogkefe

Elektromos fogkefével azért jó felszerelkezni a fogszabályozás idejére, mert az elektromos készülékek több százszor olyan gyorsak és hatékonyak, mint a hagyományos kézi fogmosás.

Jól döntünk, ha ultrahangos készüléket vásárolunk, ezek az ún. szónikus fogkefék ugyanis a fogorvosi rendelőkből jól ismert ultrahang technológiával működnek és alaposságuk mellett kíméletesebbek, mint a hagyományos rezgő elektromos fogkefék.

7. Fogselyem

Fogselyem segítségével alaposan megtisztíthatjuk a fogszabályzó és a fogzománc érintkezési területeit valamint a fogszabályzó készüléket.

Speciálisan fogszabályzósoknak kifejlesztett, vastag és erős fogselymet érdemes választani, ugyanis ezzel a leghatékonyabb a tisztítás.

Fogselyemmel tökéletesen tisztán tarthatjuk a fogszabályzó és a fogzománc érintkezési területeit.
Fogselyemmel tökéletesen tisztán tarthatjuk a fogszabályzó és a fogzománc érintkezési területeit.

8. Interdentális fogkefe

Interdentális vagy fogköztisztító kefével a legnehezebben elérhető helyekre is beférkőzhetünk, ráadásul sokaknak jóval egyszerűbb interdentális fogkefét használni, mint fogselymet.

Természetesen itt is számít a méret, a fogszabályzó menti területekhez válasszunk széles, erős sörtéjű és drótozású vagy speciálisan fogszabályzóhoz készített fogközkefét.

9. Szájzuhany

Szájzuhannyal a fogköztisztítók szerepét vehetjük át. A szájzuhanyt még a gyerekek is egyszerűen használhatják, nincs sérülésveszély.

A szájzuhany különösen javasolt azoknak, akik belső fogszabályzóval rendelkeznek, hiszen ezzel egyszerűbben tisztán tarthatják a fogazat belső ívét.

10. Plakkfestő tabletta

Plakknak az ételmaradékokból és baktériumokból álló, fogaink felszínén és a szájüregünkben felhalmozódó vékony filmréteget nevezzük, ami eltávolítás hiányában fogszuvasodást, ínygyulladást, fogkőképződést eredményez.

Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk az elvégzett fogmosás és szájápolás alaposságáról, használjunk időnként plakkfestő tablettát.

A plakkfestő tablettát oldjuk fel vízben, majd öblögessünk vele egyet, ezután ha tükörbe nézünk és vannak olyan területek a fogzománcon, az ínyszélnél vagy a fogszabályzó körül, melyek elszíneződtek, akkor most már tudjuk, mely területeken nem voltunk elég alaposak.

Item added to cart.
0 items - Ft