Felkerült a fogszabályzó, és most? – Étkezés, sérülések, tisztítás (videóval)

Fogszabályzót ma már bárki kaphat, idős, fiatal, szégyellős és bevállalós – számos opció létezik, ki-ki a maga igényeihez, anyagi lehetőségeihez szabhatja a fogszabályzó készülékét. Ám egy valami közös mindazokban, akik valamilyen fogszabályzót kapnak: meg kell tanulniuk együtt élni vele. Evés, tisztántartás, óvintézkedések- vegyük sorra mindet!

Étkezés fogszabályzóval

Az első néhány napban érdemes puha vagy folyékony élelmiszereket fogyasztani. Mivel a fogszabályzó felhelyezése komoly változást jelent a fogainknak, kell néhány nap, hogy hozzászokjanak új helyzetükhöz.

Azonban nehogy azt gondoljuk, elég odafigyelésünket csak néhány napra korlátozni! Fogadjuk el: ha fogszabályzósok vagyunk, óvatosabban kell étkeznünk, mint azelőtt.

(X) hirdetés

Ne fogyasszunk ragadós (gumicukor, karamell, rágógumi), ropogós (pattogatott kukorica, jég, chips), vagy kemény ételeket (diófélék, kemény cukorkák), de jobb, ha kerüljük a nyers almába, sárgarépába vagy főtt kukoricába való harapást is.

Ha azelőtt körömrágósak voltunk, itt az ideje, hogy felhagyjunk káros szenvedélyünkkel, de a ceruzák rágcsálásának is véget kell vetni, hiszen ezek a kemény dolgok mind károsíthatják a fogszabályzót, ami akár az előírt viseleti időt is meghosszabbíthatja.

Fogszabályzó miatti fájdalom

A fogszabályzó felhelyezését követő három-öt napban előfordulhat, hogy feszítő fájdalmat érzünk, különösen harapás, rágás közben.

(X) hirdetés

A hialuronsav tartalmú szájöblítők segíthetik a szájnyálkahártya regenerálódását, antibakteriális összetevőik pedig segítenek a bakteriális szennyezettség csökkentésében.

Ha fájdalmunk ennél erősebb lenne, nyugodtan vegyünk be fájdalomcsillapítót (általában azt a típust, amit más panaszra is szedünk).

Az ajkak, az arc belső fele és a nyelv kissé irritálódhat, de ez csak az első néhány hétre jellemző, idővel ugyanis megkeményednek a szövetek annyira, hogy ne legyen kellemetlen a fogszabályzó viselete.

Ha mi mégis enyhítenénk a tüneteken, a fogorvosunk javasolhat egy olyan viaszt, amivel bekenhetjük a fogszabályzót, így kevésbé érezzük irritálónak.

Fogszabályozás miatt kilazult fogak

Teljesen normális, hogy a kezelés alatt a fogaink itt-ott meglazulnak, hiszen ez az alapja az egész fogszabályzó eljárásnak. Csak úgy állhatnak a megfelelő helyre, ha először kimozdulnak rendellenes pozíciójukból, aggodalomra tehát semmi ok!

Sportolás fogszabályzóval

Csapatsportok esetében mindig legyünk óvatosak, lehetőség szerint viseljünk fogvédőt, hiszen a sportsérülések nagy része a fejet érinti.

Ha esetünkben is ez történt, azonnal ellenőrizzük a fogszabályzó, a fogaink és a szánk épségét, ha pedig bármilyen rendellenességet vagy sérülést tapasztalunk, kérjünk egy mielőbbi időpontot fogorvosunktól!

Fogszabályzó tisztítása

Csak akkor végezhető el teljes sikerrel a fogszabályzás, ha a beteg is partnerként viselkedik és betartja az összes szükséges tanácsot és intelmet, amit az orvosa adott.

Egy sérült, vagy nem megfelelően alkalmazott fogszabályzó készülék meghosszabbítja a kezelési időt, ez pedig semmiképp sem kívánatos, főleg nem a páciensnek.

Ha tisztán tartásról van szó, akkor a fogszabályzósoknak kell a legjobban odafigyelni szájhigiéniájukra.

Nem csak azért, mert nem épp esztétikus látvány a fogszabályzókon fennakadt ételmaradék, hanem azért is, mert az elhanyagolt fogak a készülék alatt hamarabb elromolhatnak.

Nem csak a hagyományos fogmosás, de a fogköztisztítás (fogselyemmel vagy interdentális fogkefével), a szájvizes öblögetés és az egycsomós fogkefével történő tisztogatás sem elhanyagolható.

A fogszabályzó tisztításához használjunk speciálisan fogszabályzóhoz kifejlesztett szájápolási termékeket.

Fogszabályzó tisztítása fogselyemmel (a videóban látható fogselyem-vezető hurkot nem feltétlenül kell beszereznünk, léteznek olyan fogselymek, melyek már eleve rendelkeznek egy keményebb véggel, ami segíti a fogselyem bevezetését a fogak közé):

Fogszabályzó tisztán tartása fogszabályzós fogkefével illetve interdentális fogkefével (egyikről se feledkezzünk el, a sima fogkefe soha nem tud olyan alapos munkát végezni, mint az erre kifejlesztett interdentális fogkefe):

Fogszabályzó tisztán tartása egycsomós fogkefével (interdentális fogkefe helyett használhatunk egycsomós fogkefét is, hogy higiénikusan tartsuk fogszabályzó készülékünket):

 

Tanácsok a retenciós készülékhez

Az állandó fogszabályzó levétele után szükség van ún. retenciós (helybentartó) készülék nappali és/vagy éjszakai viseletére, a kialakult fogsor ugyanis még instabil, a fogak nem tartanak megfelelően a csontban. Nagyon fontos, hogy tartsuk be a következő alapszabályokat:

Felhelyezett helybentartó (retenciós) készülék.

– Az orvos által előírt ideig viseljük a retenciós készüléket, különben a fogak akár visszamozdulhatnak a fogszabályzás előtti, kiinduló helyzetbe is!

Evés közben vegyük ki a készüléket és mindig tegyük a tartódobozába, különben könnyen ottfelejthetjük valahol.

Mossuk át a retenciós készüléket minden nap fogkrémes fogkefével. Meleg, de ne forró vízzel öblítsük le, így távolítva el a rátapadt plakkot, ami akár kellemetlen leheletet is okozhat.

– Bármikor, ha kivesszük a szánkból, tegyük a tartójába – nem csak a házi kedvencek, de a baktériumok is hamar megtalálják.

– A helybentartó készülékkel ugyanúgy szükség lehet a beszéd, éneklés újra tanulására, hiszen másképp helyezkedik el a szánkban, mint előtte a fogszabályzónk.

– A készülék törékeny, ezért bánjunk vele óvatosan!

– A fogorvosi ellenőrzésre mindig vigyük magunkkal!

Úszás közben soha ne használjuk!

– A retenciós készüléket tartsuk távol a forró víztől, az autó felforrósodott műszerfalától, a zsebektől és a mosógéptől!

Item added to cart.
0 items - Ft