Láthatatlan fogszabályozás – Használat, eredmények (képekkel)

Van, akit egyáltalán nem hoz zavarba a fogszabályozó látványa vagy viselete, mások azonban vonakodnak, ha arra gondolnak, hogy olyan fogszabályzót kell viselniük, amit mindenki észrevesz rajtuk. Persze az is előfordulhat, hogy életkorunk, hivatásunk nem engedi, hogy tini benyomását keltsük egy rögzített fogszabályzóval – ilyenkor jelenthet kiváló megoldást a láthatatlan, ún. sínes fogszabályzó viselete.

lathatatlan fogszabalyzo

Fogszabályozásra soha nem csak az esztétikum miatt van szükségünk: rendellenes állású fogazatunk megváltoztatja arcprofilunkat, nehezíti a beszédet, ráadásul a torlódott fogazat sokkal jobban ki van téve a fogszuvasodás és ínygyulladás veszélyének is. Ha tehát gondoskodni szeretnénk szájüregünk hosszú távú épségéről, akár gyermek, akár felnőtt korban érdemes elgondolkozni a fogszabályozáson.

Láthatatlan fogszabályozás feltételei

A láthatatlan, sínes fogszabályozás bizonyos esetekben tökéletesen helyettesíti a hagyományos rendszereket, mégsem alkalmazható minden esetben. Mivel a sínes fogszabályzók egyedi lenyomatvétel alapján készülnek és céljuk, hogy minél szorosabban feszüljenek a fogakra, általában inkább felnőtteknek vagy idősebb tinédzsereknek javasolható.

(X) hirdetés

A gyermekek fogazatának kezelése bonyolultabb, hiszen szájüregük és fogazatuk még fejlődésben van, a fogszabályzó típusának kiválasztásakor éppen ezért támaszkodjunk fogorvosunk tanácsaira.

Általában enyhe, vagy közepesen torlódott fogazat, esetleg nagyobb hézagok korrigálásakor alkalmazható a sínes fogszabályzó rendszer, azonban komolyabb torlódás vagy harapási problémák (keresztharapás, mélyharapás, stb.) esetében komplexebb kezelésre lehet szükség.

invisalign

Láthatatlan fogszabályozás menete

Bár a rendszer első ránézésre egyszerűnek tűnik, ha láthatatlan fogszabályzó rendszert viselünk, akkor is rendszeresen fel kell keresnünk a fogorvosunkat, egyetlen sín ugyanis nem lesz elegendő a teljes kezeléshez.

(X) hirdetés

Miután fogorvosunk elkészítette a kezelési tervet, lenyomatvétel után áttetsző műanyagból vagy akrilból elkészíti az első sínt, ami bár szorosan illeszkedik a fogakra, étkezéskor vagy fogmosáskor mi magunk levehetjük, majd visszatehetjük.

Miután néhány hét elteltével az adott sín elérte a kívánt hatást, jöhet a következő, amivel ismét igazítunk kicsit a fogazatunkon. A síncserélés folyamata egészen addig tart, amíg el nem érjük a kívánt hatást.

A láthatatlan fogszabályozás ideje

A sínes fogszabályozás ideje attól függ, hogy mekkora a korrigálandó probléma, mennyire kell megváltoztatni a fogak kiindulási pozícióját. Minél nagyobb a hézag vagy térbeli eltérés, annál több ideig tart a fogszabályozás, de általában 10-24 hónapot vesz igénybe.

Előfordulhat az is, hogy gyermekkorunkban már viseltünk fogszabályzót, azonban felnőtt korunkra az eredmény veszített tökéletességéből, ilyenkor egy gyors, néhány hónapos utókezelés is elég lehet, hogy újra rögzítsük fogaink pozícióját.

Mivel a láthatatlan fogszabályzó nem olyan precíz, mint a hagyományos rendszerek, ezért előfordulhat, hogy a sínes fogszabályozás után néhány hetes-hónapos „igazításra” is szükség lesz, hagyományos fogszabályozó készülékkel.

Invisalign_ 

Tökéletes szájhigiénia

Bár az esztétikum nagyon fontos, az egyik legnagyszerűbb érv a láthatatlan fogszabályzó rendszerek mellett mégsem kizárólag a látvány. A sínes rendszerek egyik legnagyobb előnye a mobilitás, hiszen amikor reggel és este szeretnénk fogat mosni és fogselymezni, lehetőségünk van saját kezűleg eltávolítani a készüléket, majd a szájápolást követően visszahelyezni fogsorunkra.

Az egyszerű, kompromisszumok nélküli szájápolás kiválóan biztosítja, hogy fogaink tökéletesen egészségesek maradjanak a fogszabályzás ideje alatt, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy bár fogaink tökéletes irányba állnak, egy-kettő mégis elromlott.

A láthatatlan fogszabályzó ára

Láthatatlan fogszabályzót több vállalat is gyárt, pl. Invisalign, Clear Correct, Clear Brace, Happy Smile, stb., fogorvosunk döntésétől függ, hogy ő melyik rendszert használja. A gyártók által kínált árakban jelentős eltérések lehetnek, így érdemes több szakorvostól is árajánlatot kérni, mielőtt belevágnánk a fogszabályozásba.

A sínes fogszabályozás ára általában 500 ezer és 1 millió forint körül mozog, az ár természetesen függ a kiválasztott készülék típusától, a kezelés idejétől és hogy szükség van-e mindkét állcsont kezelésére.

Láthatatlan fogszabályozás – előtte-utána képek

Forrás: Bishopsgate Dental Care

Forrás: Smile Solutions

Forrás: Cosmetic Dental Associates

Item added to cart.
0 items - Ft