Felnőttkori fogszabályozás – Nem lehet életkor kérdése

Gyakorta előfordul, hogy a fogszabályozás kérdése először felnőttkorban vetődik fel. Lehet, hogy csak most kezd el minket annyira zavarni a dolog, hogy szakemberhez forduljunk, esetleg idáig nem hívta fel rá a figyelmünket senki, hogy bizonyos fogászati problémánkat fogszabályzóval lenne a legcélszerűbb megoldani. Lássuk, mit vegyen figyelembe az, aki felnőttkorban, 25-30 éves kor fölött készül fogszabályozásra?

felnottkori fogszabalyozas

Először is vizsgáljuk meg, hogy milyen előnyökre tehet szert az, aki akár felnőttkorban, de rászánja magát a fogszabályozásra!

– Szép mosoly – Valljuk be, legtöbbünket az orvosi érvek felsorakoztatásának ellenére a legjobban az esztétika érdekel, ha a fogszabályzásról van szó! Egy rendezett, szabályos fogsor vonzó és egészséges megjelenést kölcsönöz a viselőjének, ami nem csak az ismerkedésben vagy a párválasztásban, de még a munkahelyi érvényesülésben is a segítségünkre lehet.

(X) hirdetés

– Helyesen záródó fogsor – Ha valakinek nem szabályos a fogsora, általában nem is záródik megfelelően, ami könnyen vezethet beszédhibákhoz vagy nyelési, evésbeli nehézségekhez.

– Könnyű tisztán tarthatóság – A rosszul pozícionált, torlódott, megdőlt fogakat a legnehezebb tisztán tartani. Például elég körülményes feladat bejuttatni egy darab fogselymet vagy interdentális fogkefét két egymásra torlódott fog közé, így a legtöbben, akiknek ilyen problémájuk van, nem is foglalkoznak az efféle tisztítási módszerekkel. Egy szabályosan álló fogsort azonban kész öröm megtisztítani, hiszen könnyen és gyorsan végezhetünk.

– Egészséges fogak – Két torlódott fog között van az egyik legnagyobb esélyünk arra, hogy meginduljon a fogszuvasodás folyamata, méghozzá a két fog egymásra néző, közös felszínén. Ugyanígy a bedőlt fogak is hajlamosabbak a fogszuvasodásra vagy a fogkő felhalmozódására, hiszen a nehéz tisztán tarthatóság problémájába ütközünk.

(X) hirdetés
fem porcelan fogszabalyzo
Bal oldalon fém-, jobb oldalon porcelán fogszabályzó.

Mi a különbség a gyermek- és a felnőttkori fogszabályzás között?

A gyermekkori és felnőttkori fogszabályozásban két lényeges különbség van: egyrészt 18 éves korig Magyarországon a TB finanszírozza a hagyományos fogszabályozó készülék árának egy tetemes részét, míg felnőttkorban már nem számíthatunk efféle támogatásra. Másrészt előfordulhat, hogy felnőttkorban néhány hónappal tovább tart a fogak pozíciójának helyreállítása, mint gyermekkorban, de összességében 1-3 évnél hosszabb ideig általában a felnőttkori fogszabályozás sem tart.

Fogszabályzó típusok, árak

Kivehető fogszabályzó: műanyag sínes, ún. „láthatatlan” fogszabályzó rendszer. Napi legalább 22 órányi viseletet igényel, levétele csak étkezéskor és fogmosáskor indokolt.

Külső rögzítésű fogszabályzó: a fogak külső felszínére erősített típusból létezik fém vagy porcelán fogszabályzó, utóbbi alig észrevehető. Könnyű tisztán tartani és nem irritálja a nyelvet.

Belső rögzítésű fogszabályzó: manapság egyre népszerűbbek a fogak belső felszínére rögzített, teljesen láthatatlan fogszabályzók. Felnőttkorban, vagy ha a munkakör sajátosságából adóik, előnyösebb lehet a belső fogszabályzó, amit azonban körülményesebb tisztán tartani és irritálhatja a nyelvet.

Ha elhatároztuk magunkat a fogszabályozás mellett és konzultáltunk a kezelőorvosunkkal, ismerjük meg, hogy milyen mindennapos tudnivalók segíthetik a fogszabályzósok életét!

Item added to cart.
0 items - Ft