Fogszabályozás miatti fájdalom oka, enyhítése

A fogszabályozás során fellépő erőhatások miatt némi fájdalomérzettel és diszkomforttal kell számolnunk az első napokban, hetekben. Bár teljesen természetes jelenségről van szó, előzetes tájékoztatás híján sokakat talán meglep, akár meg is rémíthet a fogszabályzás miatt fellépő fájdalom, amit azonban több módszerrel is hatékonyan enyhíthetünk.

fogszabalyzo fajdalom

Fogszabályozás során az emberek 70-95%-a tapasztal némi fájdalmat, kellemetlen érzetet. A fájdalom teljesen szubjektív érzés, éppen ezért nehezen általánosítható, hogy ki mennyire érzi kellemetlennek/intenzívnek a fogszabályzó miatti fájdalmat.

Bár a fájdalom néhány napig ténylegesen hatással lehet a mindennapjainkra, a fogszabályzás teljes időtartamát tekintve egy rövid, fájdalomcsillapító módszerekkel könnyen enyhíthető jelenségről van szó, ami miatt nem érdemes lemondani a fogszabályozás által elérhető esztétikai és funkcionális eredményekről.

(X) hirdetés

A FOGSZABÁLYOZÁS MIATTI FÁJDALOM JELENTKEZHET:

– Szeparátorok alkalmazásakor: ún. szeparátorok felhelyezésére akkor van szükség a fogszabályozás során, ha a fogak szoros záródása, torlódása miatt nincs elég hely a gyűrűk rögzítésére. Ilyenkor fémből vagy szilikonból készülő szeparátorokkal növelik meg a fogak közötti rést. Kutatások szerint a fájdalom a szeparátor felhelyezését követő 4. órában kezdődik, csúcsértékét a 2. napon éri el és akár 7 napig is fennállhat.

– Fogszabályzó ívek rögzítésekor: a fogsoron végigfutó fogszabályzó ívhez rögzítik az elmozdítani kívánt fogakat (ez az ív fémszínű vagy esztétikus, a fogak színével harmonizáló bevonattal is elérhető). A fogszabályzó ív felhelyezése és a fogszabályzó készülék aktiválása után kb. 4 órával jelentkezik fájdalom, ami a következő 24 órában a legintenzívebb, majd enyhülni kezd. Általában ez a típusú fájdalom 2-3 napig tart, majd folyamatosan alábbhagy, 5-6 nap elteltével intenzitása már jelentősen lecsökken. Általában a fogszabályzó ív felhelyezését követő fájdalom éjjelente intenzívebb, mint nap közben.

– Kivehető fogszabályzó viseletekor: bár a kivehető fogszabályzó viseletekor ugyanúgy jelentkezhet némi fájdalom vagy diszkomfort, több tanulmány egyhangúan alátámasztotta már, hogy a rögzített fogszabályzó nagyobb nyomást helyez a fogakra és az állcsontra, ezáltal a betegek is nagyobb fájdalomérzetet tapasztalnak.

(X) hirdetés

– Rögzített fogszabályzó leválasztásakor: a fogszabályzó leválasztásakor szintén jelentkezhet némi fájdalomérzet, bár ez nagyban függ a fogak mobilitásától és az alkalmazott erő nagyságától. Néhány rendelői praktikával, pl. géztekercsre való ráharapással enyhíthető a leválasztás közben érzett fájdalom.

 

A FOGSZABÁLYZÁS MIATTI FÁJDALOM OKA

Azt a diszkomfortot, amit a betegek a fogszabályzó felhelyezése után éreznek, általában így írják le: nyomás, feszülés, fájdalom a fogakban és az állcsontban.

Fogszabályozás során a fogakat a csontállományba rögzítő apró, rövid szalagok (periodontális szalagok – PDL) normál mechanizmusa megváltozik, így a PDL-ek területén nyomás, helyi vérszegénység (ischaemia), gyulladás és ödéma keletkezhet, amit a páciens fájdalomként érzékel.

Ilyen típusú kényelmetlen érzet jelentkezhet rögzített és kivehető fogszabályzó viseletekor is.

A fogszabályozás miatti fájdalom része egy gyulladásos válaszreakciónak, amit a szervezet a fogszabályzás miatti vérkeringés megváltozására ad; ilyenkor különböző biokémiai közvetítők (pl. hisztamin, dopamin, szerotonin, stb.) szabadulnak fel, melyek fájdalomérzetet indukálnak.

 

A FOGSZABÁLYOZÁS MIATTI FÁJDALOM BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI

– Életkor: az életkor is befolyásolhatja a fogszabályozás miatt érzett fájdalmat, de mérése nagyon nehéz, hiszen az eltérő életkorú emberek másként állnak a fogszabályozás kérdéséhez. A legtöbb tanulmány szerint a felnőttek nagyobb mértékű fájdalmat éreznek, mint a gyerekek.

– Nem: bár ellentétes következtetésű tanulmányok érhetők el a témában, jelenleg több kutatási anyag támasztja alá azt, hogy a nők kevésbé tolerálják a fájdalmat, mint a férfiak, éppen ezért kényelmetlenebbnek is tartják a fogszabályozást.

– Pszichés állapot: a fogszabályzó miatt érzett fájdalmat nem csak a szövetekre kifejtett erő intenzitása befolyásolja, hanem a páciens pszichés beállítottsága is. A kezelés miatt érzett fizikai kellemetlenség függhet a páciens önképétől (mennyire tartja súlyosnak a fogazat rendellenességét), illetve a személyes kontrollorientációtól (a dolgok kimenetele felett van-e személyes befolyása van nincs).

– Kulturális háttér: nagyban függ a fájdalomérzet mértéke attól is, hogy milyen háttérrel rendelkezik a páciens. Bizonyos kultúrákban nyíltabban fejezik ki az emberek az érzéseiket, a fájdalmukat, míg más kultúrákban diszkrétebben kezelik azokat. Egy biztos, szüleink, környezetünk és neveltetésünk nagyban befolyásolhatja a fájdalomérzetünket és az arra adott válaszreakciónkat.

 

A FOGSZABÁLYOZÁS MIATTI FÁJDALOM HATÁSA A MINDENNAPOKRA ÉS A KEZELÉS KIMENETELÉRE

A szakirodalom szerint a fogszabályozás miatt érzett fájdalom hatással lehet a páciens mindennapjaira és a kezeléshez való viszonyulására is.

Általában a betegek akkor nem működnek együtt vagy hagynak fel teljesen a fogszabályozással, ha fájdalmat éreznek, esetleg funkcionálisan vagy esztétikailag elégedetlenek a készülékkel.

A helyzetet ronthatja az is, ha a szülőket vagy a pácienst nem készítik fel előre, hogy fájdalomra lehet számítani a fogszabályozás során. Az őszinte és teljes tájékoztatás pszichésen felkészíti a betegeket a fogszabályozás során tapasztalható kellemetlenségekre, így sokkal könnyebben veszik a kezelés során fellépő kellemetlenségeket.

A fogszabályozás utáni 48 órában a páciens életére közvetlen kihatással lehet a fájdalom, hiszen éjszakánként keveset vagy csak nyugtalanul tud aludni, illetve gyógyszeres kezelés alatt is állhat az első napokban.

Az étkezés szintén nehéz lehet a kezdeti időszakban, főként a kemény állagú ételek okozhatnak fájdalmat, így ilyenkor érdemes néhány napig könnyebb, puhább állagú élelmiszerekre váltani. Kutatások szerint a többség (kb. 50%) az első 6 órában illetve az első két napban tapasztalja ezeket az étkezéssel kapcsolatos problémákat, a 3. naptól már egyre javul a helyzet.

A FOGSZABÁLYOZÁS MIATTI FÁJDALOM CSILLAPÍTÁSA

A fogszabályozás miatti néhány napig tartó kellemetlen érzést és fájdalmat az alábbi módszerek alkalmazásával hatékonyan enyhíthetjük:

gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel (vényköteles, csak az első néhány napban javasolt);
fájdalomcsillapító gyógyszerekkel (vény nélkül kapható, kutatások szerint az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók a leghatékonyabbak ebben az esetben) – megelőző jelleggel a fogszabályzó/szeparátor felhelyezése előtt 1 órával vagy a beavatkozás után a panaszok fennállásáig;
fájdalomcsillapító gélek/kenőcsök/spray-k alkalmazásával – az ínyre kenve a fájdalomcsillapító gélek enyhíthetik a panaszokat;
fogászati lézeres kezeléssel;
rágógumizással – kutatások szerint a fogszabályzó aktiválása után az első órákban azért ajánlott a rágógumizás, mert az elősegíti a nyomás alatt lévő területek vérellátásának fokozódását, így megakadályozható az anyagcseretermékek felhalmozódása és a fájdalom kialakulása.

Item added to cart.
0 items - Ft