Hogyan változtatható meg a fogak formája?

Ma már egyre többen tekintenek úgy a fogászatra, mint egyfajta szépészeti eszközre, s el kell ismernünk, egy egészséges, csinos fogsor bizony sokat dob az ember megjelenésén. Előfordulhat azonban, hogy bár épségét tekintve nincsen problémánk a fogsorunkkal, szabályosságát vizsgálva többre vágyunk. Lássuk, melyek a napjaink fogászatban rejlő lehetőségek!

fogak formaja

 

Fogszabályozás

Elég kézenfekvő megoldás lehet a fogszabályozás. Ma már léteznek esztétikus, sőt, akár láthatatlan fogszabályozó készülékek, melyekkel 1-2 év alatt akár felnőtt korban is helyreállítható a fogsor szabályossága. Tudnunk kell azt is, hogy a fogszabályzással nem csak szebb lesz a mosolyunk, de a fogainkat is szebben tisztán tudjuk tartani, ami a hosszú távú megőrzésük szempontjából sem elhanyagolandó.

Fogszabályzás előtt és után. Az eredmény drasztikus.
Fogszabályzás előtt és után. Az eredmény drasztikus.

 

Porcelán héj, direkt héj

Minimális, vagy egyáltalán semmilyen előkészítést, azaz csiszolást nem igényelnek a fogászati héjak. Az ultravékony, kifejezetten esztétikai problémák megoldására kifejlesztett héjak úgy tüntetik el fogsorunk szabálytalanságait, hogy közben nincs szükség a fogak visszacsiszolására, ami a koronáknál sajnos elkerülhetetlen. Nem csak a fogak meghosszabbítására, a formák szabályosságának helyreállítására van lehetőségünk, de az elszíneződéseket eltüntetve teljesen felfrissíthetjük, egységessé varázsolhatjuk a mosolyunkat.

(X) hirdetés

Porcelán héjjal helyreállított, szabálytalan metszőfogak.
Porcelán héjjal helyreállított, szabálytalan metszőfogak.

 

Fogászati koronák

Ha ezt a megoldást választjuk, bár spórolhatunk a porcelán héjak árához képest, az eredeti fogból igen sokat kell visszacsiszolni, ami – ha máskülönben a fogaink épek – nem kifizetődő megoldás. Ha azonban gyökérkezelt, túl sokszor tömött és amúgy is szabálytalan a fogsorunk, akkor érdemes lehet a koronák mellett dönteni. Napjaink fogpótlásaival szerencsére attól sem kell tartanunk, hogy túl művi lesz a mosolyunk.

Koronával helyreállított színek és formák.
Koronával helyreállított színek és formák.

 

Ínyplasztika

Abban az esetben, ha az íny túlságosan ránőtt a fogakra, ezért azok kifejezetten aprók, mellyel a páciens nincs megelégedve, fogászati lézerrel feljebb tolható az íny vonala, amitől a fogak meghosszabbodnak. A lézeres eljárás bár drasztikusan hangzik, utána igen gyorsan regenerálódik az íny, s néhány nap múlva ugyanazoknak a fogaknak, ám újjászületett mosolynak örvendhetünk.

Lézerrel végzett ínyplasztika. Az eredmény: hosszabb fogak.
Lézerrel végzett ínyplasztika. Az eredmény: hosszabb fogak.
Item added to cart.
0 items - Ft