hirdetés (X)

Fogpótlásnak nevezünk minden olyan fémből, cirkóniumból, porcelánból vagy ezek kombinációjából készülő egy vagy többtagú fogpótlást, amit az elvesztett fogak funkciójának és esztétikájának helyreállítása céljából készítenek.

FOGPÓTLÁS TÍPUSOK

A fogpótlásokat többféle szempont alapján csoportosíthatjuk.
Rögzítésük módja szerint lehetnek:
– implantátumra épített pótlások,
– gyökércsapos pótlások,
– eredeti fogkoronákra rögzített pótlások,
– kivehető teljes vagy részleges műfogsorok.
A pótolandó fogak száma szerint lehetnek:
– szóló fogpótlások (egyetlen fog pótlására szolgálnak),
– többtagú fogpótlások ( kettő vagy több fog egyidejű pótlása híddal),
– teljes pótlások (implantátumra rögzített vagy kivehető műfogsorok).
A fogpótlás anyaga szerint lehetnek:
– fémkerámia fogpótlások (fém váz, kerámia leplezéssel),
– porcelán fogpótlások (porcelán váz, porcelán leplezéssel),
– cirkónium fogpótlások (cirkónium-oxid váz, porcelán leplezéssel),
– fém fogpótlások (fém váz, fém leplezéssel),
– ideiglenes fogpótlások (műanyag).

A FOGPÓTLÁS CÉLJA

A fogpótlások célja az, hogy funkcionálisan és esztétikailag is helyreállítsák fogazatunkat. Az elveszített fogak meggátolják a helyes rágást, beszédet, nyelést, ezáltal negatívan befolyásolják az életminőséget.

A láthatóan hiányos fogazat pszichésen is rossz hatással van a személyiségre, rontja az önértékelést, csökkenti az önbizalmat.

A FOGPÓTLÁS RÖGZÍTÉSE

A fogpótlások többféleképpen rögzíthetők, a megfelelő technika kiválasztását a kezelőorvos és a rendelkezésünkre álló anyagi lehetőségek határozzák meg.

A fogpótlás rögzíthető az eredeti fogra, annak visszacsiszolása után. Ennél a technikánál kulcsfontosságú, hogy a visszacsiszolt fog gyökere egészséges és erős legyen, hogy megbírja a fogpótlást és a későbbiekben se jelentkezzenek panaszok a korona alatt. Az elkészült fogpótlást ragasztással rögzítik a lecsiszolt fogra.

Ha az érintett fog gyökere már nem egészséges, esetleg gyökérkezelésen is átesett a fog, akkor lehetőség van gyökércsapos korona felhelyezésére. A gyökércsapos fogpótlás fontos kritériuma, hogy a gyökércsatorna ép és egyenes legyen, ezt általában röntgenfelvétellel kell diagnosztizálni. Ezt a típusú koronát ragasztással rögzítik az elkészült gyökércsapra.

Ha az eredeti fog már egyáltalán nem hasznosítható és az eltávolítására van szükség, akkor a hiányzó fogat lehet pótolni a szomszédos fogak lecsiszolásával, majd többtagú korona elkészítésével. A többtagú koronánál a visszacsiszolt támasztó fogakra ragasztják a fogpótlást.

Amennyiben nem szeretnénk több fogat feleslegesen bevonni a fogpótlásba, akkor lehetőség van implantátum vagy más néven műgyökér beültetésére, amivel hatékonyan pótolható akár egy, akár több fog. Ebben az esetben a műgyökérre felépítmény kerül, majd erre ragasztják fel az elkészült koronát.

Ha az állcsont teljesen fogatlan, műfogsor elkészítésére van szükség. A műfogsort rögzíthetjük műfogsorragasztó segítségével, vagy fogorvosunk készíthet 4 – 6 implantátumból álló támasztékot a teljes fogsornak.

A FOGPÓTLÁS TARTÓSSÁGA

Típustól függően változik a fogpótlások élettartama. Az élő fogra ragasztott koronák átlagos élettartama 10-20 év. A beültetett műgyökér megfelelő szájhigiénia mellett egy életen át megőrizhető, de ha az implantátumra ragasztott korona megsérül, szükség lehet annak pótlására (de a műgyökér érintetlen marad).

A FOGPÓTLÁS ÁRA

A fogpótlás ára típusonként változik, a fémkerámia fogpótlások 20-30 ezer forintba, a porcelán fogpótlások 40-50 ezer forintba, a cirkónium vázas koronák 50-70 ezer forintba kerülnek (az árak ragasztott koronákra értendők). TB-s támogatást részben kaphatunk a fogpótlásokra.

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!