Cirkónium korona – Előnyök, hátrányok, képek

Ha élethű vagy korszerű fogpótlásról van szó, akkor a többségnek a cirkónium szó ugrik be, hiszen ez napjaink legmodernebb és legesztétikusabb fogpótló anyaga. Népszerűségét nem csak szilárdságának köszönheti, hanem fényáteresztő képességének is – utóbbi garantálja ugyanis az eredeti fogakéval megegyező optikai hatást.

cirkonium korona

A cirkónium, mint anyag

Hétköznapi nevén csak cirkóniumnak hívjuk, pedig valójában cirkónium-dioxidból készül az említett fogpótlások vázának anyaga, innen az elnevezés.

(X) hirdetés

A cirkónium a Periódusos-rendszerben is megtalálható kémiai elem, méghozzá fém, ami igen nagy szilárdsággal bír.

Fényáteresztő képesség - bal oldal: cirkon korona, jobb oldal: fémkerámia korona.
Fényáteresztő képesség – bal oldal: cirkon korona, jobb oldal: fémkerámia korona.

Ilyen formában azonban nem alkalmas orvosi felhasználásra, ezért egy kémiai eljárás során oxigénnel lép reakcióba, így születik meg a fehér színű cirkónium-dioxid (cirkónium-oxid, cirkon), ami magas olvadáspontú, igen ellenálló, immár fémmentes anyag.

A cirkónium-dioxid orvosi célú felhasználását támogatja az is, hogy a cirkon szilárdsága hatszor akkora, mint a természetes fogzománcé, így tartós és ellenálló fogpótlás készíthető belőle, fényáteresztő képessége azonban megegyezik a természetes fogakéval, ezért tökéletesen élethű.

(X) hirdetés

 

Cirkónium fogpótlások készítése

A cirkónium-dioxid vázas fogpótlások elkészítése némileg hosszadalmasabb, mint a hagyományos fémvázas vagy porcelán fogpótlásoké.

Az érintett fog/fogak visszacsiszolása után lenyomatvételre kerül sor, ami a fogtechnikai laboratóriumban digitális beolvasásra kerül. A számítógép által rögzített vázat egy speciális, ún. CAD/CAM berendezés faragja ki, így biztosítva a lehető legpontosabb kivitelezést és a tökéletes illeszkedést.

Ezután általában vázpróba következik, mely során a még félkész fogpótlás vázát fogorvosunk bepróbálja a helyére, s ha mindent rendben talál, következik a fogpótlás végső formájának kialakítása, porcelánleplezéssel. Az így elkészült fogpótlás tehát nem 100% cirkon, a cirkónium-dioxid csak a váz anyagát adja.

A cirkon koronák és fogpótlások ún. vállas kialakításúak, azaz a fogpótlás benyúlik az íny alá, így természetes, élethű benyomást kelt a korona, híd vagy műfogsor. A cirkon koronák és hidak rögzítése ugyanolyan ragasztóanyaggal végezhető, mint a hagyományos fogpótlásoknál.

Teljes cirkon fogsor. /Kép: Glidewelldental.com/
Teljes cirkon fogsor. /Kép: Glidewelldental.com/

A cirkónium-dioxid váz felhasználási területei

Cirkonnal szinte bármilyen fogpótlás elkészíthető, így:

– szóló korona eredeti foggyökérre vagy implantátumra,
– többtagú korona/híd eredeti foggyökérre vagy implantátumra,
– teljes fogsor eredeti foggyökérre vagy implantátumra rögzítve.

 

A cirkónium korona ára

A cirkon korona ára fogorvosi rendelőnként változó, 50-70 000 Ft foganként. Amennyiben implantátumra kerül a korona, további költségek merülhetnek fel.

Implantátumra épített szóló cirkónium korona. /Kép: Capitalceramicsllc.com/
Implantátumra épített szóló cirkónium korona. /Kép: Capitalceramicsllc.com/

Cirkónium korona előnyök:

– a természetes fogakéval azonos fényáteresztő képesség,
– tökéletesen természetes hatás, így kiválóan alkalmas szóló koronák vagy részleges fogpótlások elkészítésére,
– nincsen fémes, szürke csík az íny vonalánál,
– teljesen fémmentes fogpótlás, így elkerülhető a fémallergia,
– 5-6-szor szilárdabb a természetes fogaknál és a hagyományos fogpótlásoknál,
– a cirkónium nem korrodálódik,
– nem kell annyit visszacsiszolni az eredeti fogból, mint a hagyományos fogpótlásoknál.

Cirkónium korona hátrányok:

– magasabb ár,
– hosszabb elkészítési idő,
– annyira kemény az anyaga, hogy károsíthatja a visszacsiszolt fog gyökerét vagy a fogpótlással rágás közben érintkező természetes fogakat,
– nehezebben vehető észre a korona alatt meginduló szuvasodás, csak a korona eltávolítása után diagnosztizálható teljes bizonyossággal.

Cirkónium koronával helyreállított front fogak. /Kép: Didimdentist.com/
Cirkónium koronával helyreállított front fogak. /Kép: Didimdentist.com/

Cirkónium korona tisztítása

Ahogy a fémkerámia és porcelán koronák esetében, úgy természetesen a cirkon fogpótlásokat is tisztán kell tartanunk, hogy megakadályozzuk a korona alatti panaszok vagy az ínygyulladás kialakulását.

A cirkónium fogpótlások élettartamát jelentősen megnövelhetjük, ha naponta kétszer, legalább 2 percig fogat mosunk, illetve ha naponta legalább egyszer egycsomós fogkefével megtisztítjuk a korona és az íny találkozási pontját.

Ha szóló koronával rendelkezünk, akkor fogközkefe segítségével naponta legalább egyszer meg kell tisztítani a fogközeinket is.

Fogmosáskor ne feledkezzünk meg az íny tisztításáról, időnként használjunk antibakteriális szájvizet, hogy a nehezen elérhető helyeken is baktériummentes közeget biztosíthassunk.

Cirkónium koronákkal helyreállított, természetes hatású mosoly. /Kép: Orthosmiledental.com/
Cirkónium koronákkal helyreállított, természetes hatású mosoly. /Kép: Orthosmiledental.com/
Item added to cart.
0 items - Ft