Fogászati korona – Típusok, árak, előnyök-hátrányok

Fogászati korona akkor kerül a fel egy fogra, ha szuvasodás vagy bármilyen külső behatás, esetleg gyökérkezelés következtében meggyengült vagy sérült, ekkor  további védelme érdekében lecsiszolják és koronát ragasztanak fel rá. Ezzel nem csak a fogak megtartása válik lehetségessé, de a mai eljárásokkal az eredeti alak, forma és szín is kialakítható, tehát a legavatottabb szemek sem veszik észre, hogy fogpótlásunk van.

Mikor van szükség koronára?

– a fog védelme érdekében – egy fogszuvasodás vagy gyökérkezelés miatt meggyengült, megrepedt fog sokkal könnyebben eltörik;
– egy letört vagy súlyosan megkopott fog helyreállításához;
– nagy kiterjedésű tömés esetében, ahol az eredeti fog koronájából csak nagyon kis rész maradt;
– hidak esetében;
– szabálytalan formájú vagy elszíneződött fogak esetében;
– fogászati implantátumokhoz.

(X) hirdetés

Milyen koronák léteznek?

Fémkoronák. Általában aranyötvözetből, nem nemesfém alapú ötvözetből (pl. krómból vagy nikkelből), vagy más fémötvözetekből (pl. palládium) készülnek. Más koronatípusokkal összehasonlítva felhelyezéséhez kevesebbet kell eltávolítani az eredeti fogból, és szemben álló fog is csak minimálisan kopik, miközben a koronával rágunk. A fémkoronák nagyon jól ellenállnak a rágás és harapás közben fellépő erőknek és valószínűleg ezek a legtartósabbak is. Ritkán törnek le vagy törnek el. Legnagyobb hátránya a fémes szín, épp ezért csak nem látható, hátsó régiókba érdemes felhelyezni. Ha öntött fémkorona van az egyik fogunkon, akkor egy következőnél ugyanebből a fémből kell elkészíteni a pótlást.

Ár: 8 000- 15 000 Ft/fog

(X) hirdetés

Fémkerámia koronák. A sima fémkoronákkal ellentétben itt már a porcelánborításnak köszönhetően az eredeti fogaink színével azonos árnyalat is létrehozható. A műanyag vagy fémkoronával összehasonlítva ez a típus sokkal jobban koptatja a szemben álló fogakat, ráadásul a porcelán jóval sérülékenyebb is, így előfordulhat, hogy lepattan belőle egy-két darab. A teljes kerámia koronák után ez a típus adja vissza a legjobban az eredeti fog kinézetét, habár sokszor előfordul, hogy a porcelán alatti fém rész – főleg az íny vonalánál – szürkés vonalként bújik elő, rontva az összképen. Ha valakinek amúgy is visszahúzódott az ínye, nem ajánlott ezt a típust választani, egyébként jó szolgálatot tehet hátsóés front fogaknál is.

Ár: 25 000 – 30 000 Ft/ fog

Műanyag koronák. A kizárólag műanyagból készülő koronák a legolcsóbbak. Az egyetlen hátrányuk sajnos az, hogy idővel megkopnak és könnyebben törnek, mint a fémmel ötvözött típusok. Sokszor használják ideiglenes koronának, míg a végleges munka elkészül.

Ár: 5000 – 8000 Ft/ fog

Teljes kerámia korona. Ezekkel lehet a legtermészetesebb hatást elérni, a fémallergiától szenvedőknél pedig ez az egyetlen módja a fogpótlásnak. Nem olyan erősek, mint a fémmel ötvözött koronák, és egy kicsit hamarabb elkoptatják a szemben álló fogakat. Kitűnő választás front fogakhoz.

Ár: 50 000 – 70 000 Ft/ fog

Cirkonium-oxid vázas korona. Napjaink legmodernebb fogpótlása. Igen kedvelt, mivel nem tartalmaz fémet, így az allergia és a természetellenes hatás is elkerülhető, továbbá elég erős ahhoz, hogy akár egy teljes fogsor készíthető legyen belőle. Kialakítása több időt igényel, mint más koronák esetében, viszont ezzel érhető el a lehető legtermészetesebb hatás, sőt, az ínyszélek is tökéletesen egészségesek maradnak.

Ár: 50 000 – 70 000 Ft/fog

 

Save

Item added to cart.
0 items - Ft