Gyökércsapos szóló fogpótlás – Mentsük a menthetőt!

Egy gyökérkezelt vagy jelentősen roncsolódott fog esetében előfordulhat, hogy az eredeti koronából már olyan kevés maradt, hogy töméssel vagy betéttel (inlay) sem lenne pótolható a hiány. Ilyenkor a foghúzást elkerülendő utolsó lépésként felhelyezhetünk ún. gyökércsapra épített koronát, így részben megőrizve az eredeti fogat, illetve elkerülve az implantációt vagy híd készítését.

A gyökérkezelés a fogmegtartás egyik legnagyszerűbb eszköze, ám előfordulhat, hogy a főként nagy erőhatásoknak kitett fogak idővel eltörnek, elkopnak, esetleg újabb szuvasodás indul meg és az eredeti korona nagy része beteg fogszövetből épül fel.
Ha ún. mosolytartományban rendelkezünk gyökérkezelt foggal, akkor további gondot jelenthet a fog elszíneződése, ami inkább esztétikai probléma. Ilyenkor – bár próbálkozhatunk újbóli fogfehérítéssel – idővel valószínűleg korona mellett fogunk dönteni.

Ha az eredeti fog koronájának nagy része (a felénél több) már hiányzik, és nem lenne képes tartósan megtartani a koronát – ellenállva a rágás közben fellépő erőhatásoknak -, akkor vagy kihúzzák a fogat és implantátummal pótolják a foggyökeret, vagy az eredeti foggyökérbe helyezett csappal oldják meg a támasztékot.

(X) hirdetés

 

Fogeltávolításra vagy gyökércsapos fogpótlásra van szükség?

A kérdés megválaszolásához egy fogorvosra és egy röntgenfelvételre lesz szükségünk. A röntgen alapján megállapítható, hogy a fog gyökércsatornái milyen állapotban vannak, a fogorvos pedig a fog általános állapotáról győződhet meg.

Először is kérdés, hogy már gyökérkezelt fogról van-e szó. Ha ilyen nagy rész hiányzik a koronából, akkor a válasz általában igen, bár előfordulhat, hogy valamilyen baleset következtében tört le a fogunkból egy darab. Ilyenkor szükség lesz a fog gyökerének kezelésére, csak ezután lehet gyökércsapos koronát készíteni.

Ha már gyökérkezelt fogról van szó, ám egykor nem jártak el megfelelően, esetleg a gyökértömés hagy kívánnivalót maga után, akkor előfordulhat, hogy nem kockáztatják meg a csapos megoldást, hiszen idővel úgyis megválnánk tőle. Ilyenkor marad a fog eltávolítása, utána pedig implantáció vagy többtagú híd készítése.

(X) hirdetés

Ha viszont kezelőorvosunk egykor jó munkát végzett és a fog gyökerei szép állapotban maradtak, egyenesek, kellő hosszúságúak, akkor jöhet a gyökércsap beragasztása, mellyel nagyszerű támasztékot adhatunk a fogat borító koronának.

Gyakori probléma a gyökérkezelés miatt elszíneződött front fog. Cirkon koronával helyreállított fog. Kép: Gadzhy Dazhaev.

 

Az eljárás menete – előre gyártott vagy öntött gyökércsap?

Az első konzultációt követően eldől, hogy esetünkben lehet-e gyökércsapos koronát felhelyezni. Ha igen, akkor először gyökérkezelésre van szükség, ha már amúgy is gyökérkezelt fogról van szó, akkor jöhet a terület előkészítése.

Létezik előre gyártott illetve öntött gyökércsap is, míg előbbi gyorsabb, addig utóbbi nagyobb teherbírású. Az előre gyártott gyökércsapot már az első alkalommal behelyezhetik (ha frissen gyökérkezelik a fogat, akkor legalább egy napot várnak), mely után lenyomatot vesznek az érintett területről, ami alapján egy fogtechnikus elkészíti a fogat borító koronát, de vannak olyan modern előre gyártott csapok is, melyekre az orvos a helyszínen felépítheti a koronát, ilyenkor egy alkalom is elegendő a pótlás elkészítéséhez. Ezt a típust viszont kisebb hiányok, részben letört fogak pótlására alkalmazzák, nagyobb kiterjedésű roncsolódás esetén biztosabb megoldást jelent az öntött csap.

Gyökércsapra épített korona (egygyökerű fog esetében).

Ha orvosunk az öntött gyökércsap mellett dönt, akkor először mintát vesznek a fog gyökeréről, ezt elküldve a fogtechnikai laborba elkészül a csap (fémből vagy cirkóniumból), mely mikro milliméterre pontosan illeszkedik az eredeti fogba. Az öntött csap beragasztása után újabb lenyomatvételre van szükség, ami alapján megmintázható a fogainkhoz tökéletesen illeszkedő korona, amit mindkét típusnál ragasztással rögzítenek a csaphoz.

Mint láthatjuk, az öntött csapos megoldás több időt vesz igénybe, hiszen egyszer többször kell ellátogatnunk a fogorvoshoz, ám ha az eredeti fog koronájának tetemes része már hiányzik, nem tudnak előre gyártott csappal dolgozni. Ilyen esetben egy kis türelemre van szükségünk, de a fog megmentése ér ennyit.

Item added to cart.
0 items - Ft