Alapvető kérdések műfogsor készítése előtt

Több lényeges kérdés merülhet fel abban, akinek műfogsorra van szüksége, hiszen a teljes fogpótlástól kissé megváltozik az élete, új szokásokat kell a magáévá tennie. Így mielőtt belekezdenénk a procedúrába, érdemes átfutni a legalapvetőbb kérdéseket a műfogsorral, annak elkészítésével és költségeivel kapcsolatban.

mufogsor

1. Milyen esetekben van szükség műfogsorra?

Műfogsorra általában akkor van szükség, ha teljes vagy majdnem teljes foghiány áll fenn, ilyen esetekben már nem készíthető biztonsággal hidas fogpótlás, hiszen nincs, ami megtartsa a műfogakat. Előfordulhat azonban, hogy a még meglévő egy-két fogat nem húzzák ki, hanem úgy alakítják ki a műfogsort, hogy az eredeti fogak tökéletesen illeszkedjenek bele. A helyzet megítéléséhez mindenképp szakemberre van szükségünk.

(X) hirdetés

2. Miért hasznos egy műfogsor?

Az esztétikai érvek mellett a műfogsor segítségével a foghiányos emberek megfelelő étkezésének biztosítása a cél, hiszen bélrendszerünknek nem teszünk jót a rosszul megrágott ételekkel. Így tehát nem csak emésztésünk és hangképzésünk javul, de magabiztosságra és önbizalomra is szert tehetünk.

3. A foghúzás után mennyi idővel lehet elkészíteni a műfogsort?

(X) hirdetés

Foghúzás után egyből azért nem érdemes véglegesen elkészíteni a műfogsort, mert az íny ilyenkor a beavatkozás miatt még duzzadt. Ha ekkor venné le fogorvosunk a mintát, akkor néhány hónap elmúltával a műfogsor igen lazává válna, nem illeszkedne megfelelően. Természetesen nem kell fog nélkül maradnunk arra a 3-6 hónapra sem, amíg az ínyünk és a csontállományunk regenerálódik, ilyen esetekben ideiglenes műfogsor elkészítése javasolt. Ha implantátumra helyezzük a műfogsort, akkor akár aznap elkészülhet és rögzülhet a fogpótlásunk.

4. Hogyan tudom rögzíteni a műfogsort? 

A műfogsort lehet rögzíteni műfogsor ragasztóval vagy implantátumokkal. Míg a ragasztó az olcsóbb megoldást jelenti, mégsem jelent olyan szilárd tartást, mint a műgyökerekre rögzített fogsor. Bár anyagilag komolyabb beruházást jelent, életminőségünket jelentősen javítja az implantátumok beültetése.

5. Ki fogja elkészíteni a műfogsoromat?

Bár technikailag fogtechnikus készíti el a műfogsort, mégis javasolt egy fogorvossal is konzultálnunk a fogptólásról. Amennyiben szükséges, fogorvos végzi el a még megmaradt fogak, foggyökerek eltávolítását illetve ellenőrzi a nyálkahártya egészségét és ő végzi a lenyomatvételt is. Vannak olyan speciális esetek (például implantátumokra rögzített fogpótlás), amikor szintén nélkülözhetetlen a szakorvos munkája.

6. Mennyibe kerül egy műfogsor?

Implantátum nélkül állcsontonként kb. 80-120 ezer forint körüli árra kell számítanunk egy teljes műfogsor esetében. Ha implantátumon szeretnénk rögzíteni a pótlást, akkor állcsontonként 4-6 műgyökérrel kell számolnunk, melynek darabja megközelítően 100-150 ezer forint körül mozog, de típustól függően találkozhatunk ennél drágább implantátumokkal is.

Item added to cart.
0 items - Ft