Hogyan tartsuk tisztán a fogászati koronákat?

A fogászati koronák – legyen szó implantátumra épített vagy ragasztott típusról, fémkerámia vagy cirkon koronáról – odafigyelést és mindennapos ápolást igényelnek, így megakadályozhatjuk az esetleges problémák és panaszok idő előtti jelentkezését. Egy kis gondoskodással jelentősen meghosszabbíthatjuk a koronánk élettartamát.

A megfelelő kialakítású koronák bár teljesen beborítják fogunkat, mégsem szabad azt gondolnunk, hogy innentől nem kell foglalkoznunk a szájápolással. Fogpótlások környékén ugyanúgy kialakulhat ínygyulladás, egy kilazult, esetleg nem tökéletesen felragasztott darab alá pedig könnyen bejuthatnak a baktériumok, ami korona alatti fogszuvasodást eredményezhet.

Megfelelő fogkefe használata

A fogászati koronák, fogtömések, fogszabályzók környékén mindig könnyebben rakódnak le a baktériumok, mint egy természetes fog felszínén, épp ezért naponta kétszer ilyen esetben is meg kell mosni a fogainkat. Ehhez ajánlott elektromos fogkefét, de legalábbis közepes sörtekeménységű fogkefét használni. Mivel a fogászati koronák tisztán tartásánál az íny vonala a legkritikusabb terület, kiegészítésképp használhatunk ún. egycsomós fogkefét is, amivel szépen körbejárhatjuk az ínyszélt.

(X) hirdetés

Fogközök tisztán tartása

A koronák tisztán tartásánál nem csak a külső-, belső- és rágófelszínre kell odafigyelnünk, hanem a fogközökre is, hiszen ide nem érünk el a fogkefénkkel – ilyenkor kell bevetni a fogselymet és az interdentális fogkefét vagy a szájzuhanyt. Fogselyemből lehetőség szerint válasszunk vastag, megerősített, speciális terméket (léteznek fogszabályzókhoz, koronákhoz gyártott fogselymek). Azonban nem megfelelő használat mellett a fogselyemmel betolhatjuk az íny alá a lepedéket, ezért praktikusabb interdentális fogkefét választanunk.

Szájvíz használata

Nagyon jó kiegészítő megoldás lehet a szájvíz használata, ezzel ugyanis teljes fertőtlenítést végezhetünk, csökkentve a baktériumok jelenlétét a szájüregben. Ha speciális igényeink vannak, például ínybetegséggel küzdünk, esetleg szájszárazságtól szenvedünk, mindig válasszunk célzott terméket.

Rendszeres ellenőrzés

Nem csak természetes fogaink-, de koronáink élettartamát is jelentősen megnövelhetjük a rendszeres fogorvosi kontrollal, ilyenkor szakértő kezek végzik el a tisztítást és az ellenőrzést. Ha fogorvosunk idejében észreveszi a korona kilazulását, még azelőtt orvosolható a probléma, hogy a korona alatti fog vagy implantátum károsodna.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft