A fogszuvasodás oka, tünetei, kezelési formái

A fogszuvasodás a fog kemény külső felszínét támadó betegség, mely roncsolódást idéz elő a fogzománc szerkezetében, ráadásul az előrehaladott fogszuvasodás megtámadhatja a fog mélyebb rétegeit is. Kezeletlenül a fogszuvasodás további fog- és szájüregi problémához vezethet, szakszerű ellátással azonban megelőzhetjük vagy megállíthatjuk a fogszuvasodás terjedését.

Mi a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás olyan betegség, mely a fogzománc szerkezetének meggyengülését, lebomlását okozza. Hátterében a Streptococcus mutans nevű baktérium áll, mely a szájüregben található cukrokkal táplálkozik. A cukor lebontása közben a baktérium savakat termel, melyek meggyengítik, majd elpusztítják a fogzománc szerkezetét, így idővel szabad szemmel is látható lyukak, üregek alakulnak ki a fogakban.

Az emberi fog három rétegből áll:

(X) hirdetés

– Fogzománc: A fogzománc a fog külső kemény rétege, mely a fog belső rétegeit védi. A fogzománc az emberi test legkeményebb anyaga, nem tartalmaz élő sejteket.

– Dentin: A dentin a fog második rétege. A fogzománc károsodása következtében a dentin felszínre kerülhet. A dentinben található kis csatornák teszik lehetővé, hogy a hideg és forró ételek stimulálják a fogidegeket. A fogidegek stimulálása fájdalmat és fogérzékenységet okozhat.

– Fogbél: A fogbél a fog középső része, mely véredényekből és kötőszövetből áll.

(X) hirdetés

A fogszuvasodásnak különböző súlyossági fokozatai vannak.  A fogszuvasodás következtében kialakuló károsodások a fogzománc kopásától a fogbélben kialakuló fájdalmas tályogokig terjedhetnek.

A fogszuvasodás tünetei

A fogszuvasodás tünetei a súlyosságtól és az okozott károsodástól függően eltérőek lehetnek.

A betegség korai szakaszában előfordulhat, hogy semmilyen tünetet nem tapasztalunk, míg előrehaladott állapotban a leggyakoribb panaszok a következők:

– fogérzékenység cukros, forró vagy hideg ételek fogyasztásakor
– állandó fogfájás
– fehér vagy sötét foltok a fogakon
– szájszag
– laza fogtömések
– lyukak a fogakban
– az ételmaradványok gyakran a fogba tapadnak
– bizonyos ételek harapása nehézzé válik
– fájdalmas tályogok a fogakon, arcduzzadás vagy láz

Amennyiben úgy gondolja, hogy fogszuvasodásban szenved, keresse fel fogorvosát, aki kérdéseket tehet fel a fájdalommal és a tünetekkel kapcsolatban, megvizsgálja a fogat, valamint röntgenfelvételt készítését javasolhatja a fogszuvasodás precíz diagnózisa érdekében.

A fogszuvasodás kialakulásának okai

Fogszuvasodás elsősorban a fogakon felhalmozódó plakk miatt alakul ki. A plakk egy olyan ragacsos baktériumréteg, mely étkezést követően a fogfelszínre és az ínyre tapad. Ha cukros vagy keményítőben gazdag ételeket fogyasztunk, a plakkban található baktériumok savakat termelnek, melyek megtámadják a fogzománcot.

Idővel ezek a savak kimossák az ásványi anyagokat a fogainkból, károsítják a fogzománcot, fogszuvasodást okoznak, mely végül a fogak kilyukadásához vezet.

Fogszuvasodás bármely életkorban kialakulhat. Magyarországon a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat adatai szerint 12 éves korra átlagosan már 3-4 szuvas foggal rendelkeznek a gyerekek.

Az ínysorvadás is hajlamossá tehet a fogszuvasodásra, hiszen ekkor az íny eltávolodik a fogaktól és a foggyökér felszínre kerül. Az ilyen módon szabaddá vált területen a fog belső szerkezetét már nem a fogzománc, hanem a fogcement védi, mely jóval sérülékenyebb, így hamarabb kialakul rajta a fogszuvasodás.

Nagyobb eséllyel alakul ki fogszuvasodás továbbá azoknál, akik

– szájszárazságtól szenvednek
– gyenge a fogzománcuk genetikai okok vagy betegség miatt
– nem mosnak fogat naponta kétszer fluoridos fogkrémmel
– étkezési zavarban szenvednek, például anorexiában vagy bulimiában
– gasztroezofageális refluxban, más néven savas refluxban vagy GERD-ben szenvednek

A fogszuvasodás kezelése

A fogorvos a fogszuvasodás mértékétől függően különböző kezelési módokat javasolhat.

Korai fluoridos kezelések

A fluorid olyan természetesen előforduló ásványi anyag, mely segíthet a fogzománc megerősítésében. A fogorvos különböző koncentrációjú fluoridot használhat a fogszuvasodás következtében kialakult károsodás megállítására vagy akár helyreállítására.

A fluoridos kezelések általában gyorsak, mindössze néhány percig tartanak. A fluorid rendelkezésre állhat gél, lakk, hab vagy oldat formájában.

Fogtömések, betétek

A fogszuvasodás következtében kialakuló lyukak kezelésének lehetséges módja a fogtömések vagy betétek alkalmazása.

A fog fúrását követően a szuvas részeket eltávolítják, a fogorvos megformázza a lyukat a tömés/betét megfelelő illesztése érdekében.

A fogtömést a fogorvos készíti el helyben fogászati amalgám vagy kompozit felhasználásával, míg a betétet lenyomat alapján fogtechnikus készíti el porcelánból, esetleg aranyból.

Koronák

A fogszuvasodás következtében kialakult nagyobb lyukak esetében a fogtömés helyett korona alkalmazására lehet szükség.

A korona felhelyezéséhez a fogorvos először eltávolítja a fog külső rétegeit a fogszuvasodással érintett területekkel együtt. Ezt követően lenyomatot vesz a fogról és rögzíti az ideiglenes koronát a végleges korona elkészültéig, mely általában 1-2 hetet vehet igénybe.

Lenyomatvétel alapján, fogtechnikus készíti el a koronákat, melyekből több típus ismert: fémkerámia, porcelán, cirkonium.

Gyökérkezelés

Amennyiben a fogszuvasodás mély és a fog belső szöveteit is érinti, esetleg már gyulladást is előidézett, úgy a fogorvos gyökérkezelést javasolhat, megóvva a fogszuvasodással érintett fogat az eltávolítástól.

Gyökérkezelés előtt a fogorvos megfelelően érzésteleníti a fogat, majd kitisztítja és formázza a fog belsejében található gyökeret. A baktériumok elpusztítása érdekében gyógyszeres kezelést is alkalmazhat.

Ezt követően gumiszerű anyaggal tölti ki a foggyökereket és felhelyezi a koronát vagy tömést a fog helyreállítása és megerősítése érdekében.

Fogeltávolítás

Amennyiben a fogszuvasodás súlyos károsodást okozott, a fogorvos fogeltávolítást is javasolhat.

Foghúzás előtt a fogorvos érzésteleníti a károsodott fogat, majd eltávolítja azt. A páciens a fogeltávolítást követően duzzanatot vagy fájdalmat tapasztalhat, ami sok esetben normális és nem igényel további orvosi beavatkozást.

Ha a következő tünetek bármelyikét tapasztaljuk, úgy haladéktalanul keressük fel fogorvosunkat:

– láz
– hányinger
– hányás
– erős fájdalom, duzzanat vagy vérzés
– idővel erősödő fájdalom

Visszafordítható a fogszuvasodás?

Szakmai szervezetek álláspontja szerint a fogszuvasodás, amennyiben nagyon korai szakaszban fedezik fel, visszafordítható. Ha azonban a fogzománc már túl sok ásványi anyagot veszített és a fog felszínén lyukak alakultak ki, akkor az már nem képes újraépíteni magát.

A kezdődő fogszuvasodás szakorvosi felügyelet mellett megállítható és bizonyos mértékben visszafordítható. Ehhez a rendszeres fogorvosi kontroll mellett javasolt a cukros és keményítő tartalmú ételek kerülése, valamint a megfelelő szájápolási rutin kialakítása a mindennapokban.

Item added to cart.
0 items - Ft