A fogínysorvadás oka, tünetei, kezelése

A fogínysorvadás hosszú távon a fogak kilazulását, elvesztését eredményezi, épp ezért nagyon fontos megismernünk a kezdeti tüneteket, hogy még időben megállíthassuk vagy mérsékelhessük a betegség előrehaladását.

A fogínysorvadás kialakulásának oka

Fogínysorvadás általában elhúzódó ínygyulladás miatt alakul ki, ilyenkor a gyulladás a fogínyről átterjed a fogakat megtámasztó csontállományra. Az ínybetegség hátterében vélhetően genetikai tényezők is szerepet játszanak, kutatások szerint nőknél jóval többször fedezhető fel fogínysorvadás, mint férfiaknál.

Fogínygyulladás jellemzően a fogak felszínére tapadt plakk miatt alakul ki, melyben fogszuvasodást vagy ínygyulladást okozó baktériumokat is találunk.

(X) hirdetés

A fogínysorvadás tünetei

A fogínysorvadás igen lassan, évek alatt ér el olyan fázisba, amikor már magunk is felfigyelünk a tünetekre: a fogíny visszahúzódik, a fogak közötti rések megnőnek, a fogak meglazulnak. Ha rendszeresen járunk fogászati szűrővizsgálatra, kezelőorvosunk egy rutin vizsgálat során vagy röntgenfelvétel segítségével jóval hamarabb észlelheti a betegséget.

Fotó: Brighton Implant Clinic.
Előrehaladott fogínysorvadás a teljes fogazaton. Fotó: Brighton Implant Clinic.

A fogínysorvadást megelőző ínygyulladás tüneteit azonban mi magunk is hamar felfedezhetjük: a duzzadt, vörös, vérző íny, a kellemetlen lehelet mind a fogínygyulladás kezdeti jelei.

A fogínysorvadás kezelése

Sajnos a fogínysorvadást visszafordítani nem lehet, viszont egy bizonyos pontig még megállíthatjuk a betegséget. Megfelelő napi szájhigiéniával (naponta kétszeri, kétperces fogmosással, egyszeri fogköztisztítással), rendszeres fogászati ellenőrzéssel és tisztítással (fogkőszedés, polírozás, gyökérsimítás stb.) a fogínysorvadás kordában tartható. Sajnos ha fogaink túlságosan kilazultak, már egyre kisebb esély van a megtartásukra, ilyenkor a fogak eltávolítására és fogpótlás készítésére lehet szükség.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft