Fluoridos ecseteléssel a tejfogak épségéért

Mint tudjuk, a fluoridra óriási szükségünk van ahhoz, hogy megelőzhessük a fogszuvasodás kialakulását. Ma ez a legelterjedtebb és leghatékonyabb anyag, ami megakadályozhatja fogaink romlását. Ezért kerülhet bele a rágógumikba, szájvizekbe, fogkrémekbe, sőt még az ásványvizekbe is. S hogy nem csak nekünk felnőtteknek, de gyermekeinknek is fontos lenne a fluoridbevitel, arra mi sem nagyszerűbb bizonyíték, mint egy néhány éve készült tanulmány.

Amerikai kutatók összesen 376 gyermeket vizsgáltak, s három csoportra osztották őket a vizsgálathoz. Az első csoport kétszer egy évben fluoridos ecsetelést kapott, a második csoport csak egyszer egy évben, míg a harmadik csoport egyszer sem. Kiderült, hogy azoknak a gyerekeknek, akik abszolút nem kaptak ecsetelést, kétszer nagyobb eséllyel lett szuvas fogunk, mint azoknak, akik részesültek a kezelésben.

Szakértők szerint az eredményből több tanulságot is érdemes levonnunk. Először is, hogy a fluorid nagyon hatékony eszköze a fogszuvasodás megelőzésének már egészen kis kórtól fogva, másodszor pedig, hogy a szülőknek érdemes már egyévesen elvinni a gyereket a fogorvoshoz, ilyenkor bújik ki az első néhány foguk, s ekkor meg is kaphatják a kezelést. Érdemes megjegyeznünk azt is, hogy bármennyire is igyekezzünk a tanítással, a gyerekek nem képesek olyan alapos fogmosásra, mint mi felnőttek, a rágcsálnivalókat és édességeket viszont helyettünk is nagyon szeretik.

(X) hirdetés

A pénz nem szabad, hogy akadály legyen, hazánkban 2000-3000 Ft körül végeznek egy ilyen kezelést, amit érdemes félévente megismételni. Szóljon az ecsetelés mellett az is, hogy sokkal olcsóbb ezt a megelőző eljárást kifizetni, mint később a fogtömést, arról nem is beszélve, hogy ha próbált már valaki kisgyereket a fogorvosi székben tartani egy fogtömés alatt, akkor tudja, hogy a gyerekek nincsenek odáig a dologért.
Ez a pár perces beavatkozás viszont teljesen fájdalommentes és a gyerek pozitív élményeit is szaporítja, melyek elengedhetetlenek a későbbi, helyes szájápolási szokások kialakulásához.

Régóta ismeretes a tény, hogy fluoriddal megelőzhető a maradandó fogak szuvasodása, ám csak most derült ki, hogy a tejfogak ugyanolyan jól reagálnak az anyagra. Azt hiszem, nem is lehet kérdés, hogy érdemes belevágni a dologba.

Item added to cart.
0 items - Ft