A fogápolás fontossága időskorban

A fogak egészsége jelentősen hozzájárul a szervezet megfelelő általános egészségi állapotához. A szájüregi problémák, mint az ínybetegségek és a fogszuvasodás, más betegségekkel, például szívbetegséggel, agyvérzéssel és különböző fertőzésekkel is együtt járhatnak. Az életkor előre haladtával a fogvesztés kockázata és más szájüregi problémák gyakoribbá válnak, a 65 év fölötti emberek 27%-a már nem rendelkezik maradó fogakkal. A foghiány megakadályozza a változatos, tápanyagokban gazdag ételek fogyasztását, mely további egészségügyi problémákhoz vezet és ronthatja az ember általános életminőségét is.

Kétévenkénti fogászati ellenőrzés a megelőzés és a korai felismerés érdekében

A fogászati ellenőrzések minden életkorban nagyon fontosak, azonban idősebb korban a fogzománc erőteljesebb kopásnak indul, az íny pedig sorvadni kezd, így a szájüregi problémák kialakulásának esélye is megnő.

Az időszakos, preventív fogászati vizsgálatok lehetővé teszik a szájüregi problémák korai felismerését és kezelését, ráadásul a vizsgálatok alapvető fontosságúak az általános egészségi állapot megőrzése érdekében is.

(X) hirdetés

A kétévenkénti fogászati vizsgálatok során a fogorvos alapos fogtisztítást végez, eltávolítja a fogkövet, valamint a fogak és az íny közötti nehezen elérhető résben található ételmaradékokat is. A vizsgálat részét képezi a diagnosztikai képalkotás, melynek során korai szakaszban feltárják a fogszuvasodást és egyéb fogászati problémákat, így azok még könnyen kezelhetők.

A szájüregi rákszűrés az átfogó vizsgálat fontos eleme, mely a száj és torok fizikai és vizuális vizsgálatát jelenti, felismerhetővé téve a rákmegelőző állapotok valamint a rákos elváltozások jeleit is.

A fogak és az íny védelme

A fogmosás, a fogselyem használat, a kiegyensúlyozott étrend valamint az egészséges életvitel olyan fontos, mindennapos lépések, melyek a fogak és íny védelmét szolgálják.

(X) hirdetés

Használjunk fluoridos fogkrémet, mellyel naponta kétszer mossuk meg a fogakat, az ínyt és a nyelvet. A napi legalább egyszeri fogselyem használat megelőzi a fogkő kialakulását a fogközi területeken és csökkenti az ínybetegségek esélyét.

Az időseket segíteni kell az alacsony cukortartalmú étrend kialakításában, mely megelőzi a fogak szuvasodását, a dohányzásról leszoktató programok biztosításával pedig megelőzhető a szájüregi-valamint a torokrák is.

A hiányzó fogak pótlásának lehetőségei

A részleges vagy teljes foghiány igen gyakori a 65 év fölöttiek körében. A fogvesztés leggyakoribb oka az ínybetegség, ugyanakkor a fogszuvasodás és egyéb sérülések is szerepet játszanak a fogak elvesztésében.

Szerencsére modern lehetőségek állnak rendelkezésre a hiányzó fogak pótlására, így azok az emberek is magabiztosan mosolyoghatnak, akik valamely ok miatt elvesztették fogaikat. A fogászati implantátumok és protézisek hatékony és esztétikailag is teljes megoldást kínálnak a mosoly újraalkotására.

A fogászati implantátumok tökéletesen helyettesítik a természetes fogak funkcióját és megjelenését, valamint segítenek megelőzni a csontpusztulást az állcsontban. Az implantátumok pótolhatnak egyetlen fogat, több fogat vagy akár egy teljes felső, alsó fogívet is.

Fontos, hogy megfelelően ápoljuk a protézist és időszakosan vizsgáltassuk felül illeszkedését az állcsontban és ínyben zajló természetes változásoknak megfelelően.

Megfelelő szájhigiénia mellett az idősebbek megőrizhetik jó egészségi állapotukat, így életminőségük jelentősen javul. Az időszakos ellenőrzésekkel, a helyreállító fogászati kezelésekkel, valamint megfelelő fogápolással az idősek is élvezhetik a jól megérdemelt, egészséges és gyönyörű mosoly előnyeit.

Item added to cart.
0 items - Ft