Mit tehetünk a fogszuvasodás ellen? A betegség okai, tünetei, megelőzése

A fogszuvasodás népbetegség. Az volt már évezredekkel ezelőtt is, csak akkor az emberek egészségesebben táplálkoztak, így nem öltött olyan méreteket a fogszuvasodás elterjedése, mint manapság. Jó hír viszont, hogy napjainkban olyan megelőző eszközök állnak a rendelkezésünkre, melyekkel hatékonyan ellensúlyozhatjuk az életmódból adódó, fogszuvasodást elősegítő tényezőket.

fogszuvasodas oka tunete megelozese fogaszat

A fogszuvasodás kialakulása, oka

Bár a köztudatban sokan öröklött tulajdonságnak tekintik a szuvasodásra hajlamos fogakat, ez valójában inkább környezeti, életmódbeli hasonlóságokra vezethető vissza, semmint a genetikára. Az igaz, hogy fogaink alakját örököljük, s ha felmenőink is mély barázdájú vagy épp torlódott fogakkal rendelkeztek, akkor a mi esélyünk is megvan rá, hogy hamarabb meginduljon a szuvasodás fogainkon, ám ezek a tényezők modern eljárásokkal (fogszabályozással vagy barázdazárással) ellensúlyozhatók.

A fogszuvasodás megjelenése az elfogyasztott táplálékok minőségén és összetételén múlik. Minél cukrosabb, minél szénhidrátdúsabb étkezést folytatunk, annál nagyobb esélyünk van rá, hogy fogaink idő előtt elromoljanak. (Sokan ezért mondják, hogy régen nem voltak olyan rossz fogúak az emberek, hiszen kevesebb cukrozott ételt és italt, édességet fogyasztottak.)

(X) hirdetés

A caries vagy fogszuvasodás kialakulása mögött valójában egy Streptococcus mutans nevű baktérium áll, ami szénhidrátokkal, s főképp cukorral táplálkozik. Sajnos azonban a bomlási folyamatok közben a bacilus savakat termel, ami meggyengíti, felpuhítja a fogzománcot, megindítva a fogszuvasodást.

Fogaink érdekében is javasolt változatosan, egészségesen táplálkozni.
Fogaink érdekében is javasolt változatosan, egészségesen táplálkozni.

A fogszuvasodás fázisai

Mivel a fogszuvasodás nem visszafordítható, ám megállítható folyamat, fontos, hogy a betegséget minél korábbi fázisában ismerjük fel. Első jelei a fogzománcon megjelenő fehér foltok, melyek dohányosoknál barnás árnyalatot is felvehetnek (de nem összekeverendő a fogkővel), később a betegség tovább terjed a fog belseje felé, eléri a dentint, később pedig a fogbélt is, ami azonban már gyulladással, fájdalommal jelezheti a problémát.

Nem érdemes a fájdalomig várni a kezeléssel, hiszen ilyenkor a gyökér eltávolítására, más néven gyökérkezelésre van szükség. Ha rendszeres szűrővizsgálatokon veszünk részt, a korai szakaszában felismert caries tökéletesen megállítható.

(X) hirdetés

Fizikai úton is érzékelhető lyukakról akkor beszélünk, ha a szuvasodás már elérte a dentint, megbetegítette azt, így az már nem képes megtartani a fogzománcot, ilyenkor általában egy erőteljes harapás hatására a zománc betörik és üreg, lyuk keletkezik az adott területen.

Az alábbi videó nagyszerűen szemlélteti a fogszuvasodás kialakulását: először a mély barázdákból induló, majd a két fog közötti területen kialakuló fogszuvasodás jellegét ismerhetjük meg.

A fogszuvasodás tünetei

A fogszuvasodás legjellemzőbb tünetei a következők:

– fogérzékenység, hidegre vagy melegre, cukros vagy sós ételekre,
– fogfájás (általában tompa, lüktető fájdalom jelzi a fogbél gyulladását, ekkor mély fogszuvasodásról beszélünk),
– fehér foltok a fogzománcon,
– szürkés, barnás foltok a fog mély barázdáiban (jellemzően a fog rágófelszínén),
– szürkés, barnás foltok két fog közötti területen.

A fogak tisztán tartására a szülőnek kell rászoktatni a gyermeket.
A fogak tisztán tartására a szülőnek kell rászoktatni a gyermeket – csak így előzhető meg a tejfogak, majd a maradó fogak romlása.

A fogszuvasodás megelőzése

A fogszuvasodás megelőzhető. Minden módszerünk és lehetőségünk megvan rá, hogy jelentősen csökkentsük vagy optimális esetben teljesen megelőzzük fogaink romlását. Ehhez több irányból is közelíthetünk, fontos a fogak ásványianyag ellátottsága, a mindennapos szájhigiénia minősége és az elfogyasztott ételek összetétele is.

Az alábbi tanácsok megfontolásával jelentősen csökkenthető a fogszuvasodás kialakulásának esélye:

Étkezzünk változatosan! Fogyasszunk sok nyers táplálékot (zöldségek, gyümölcsök), melyek elősegítik a fog öntisztulását. Együnk sok főzeléket, fehérjét, kerüljük a túlságosan cukrozott ételeket!

Vigyünk be megfelelő arányú vitaminokat, ásványi anyagokat! Már a magzati kortól megindul a fogak egészségéért vívott küzdelem, ezért fontos, hogy a várandós anyuka is megfelelő mennyiségű tápanyagot vigyen be saját és gyermeke számára is. A fogszuvasodás megelőzésében kiemelten fontos szerephez jut a kalcium, a D-vitamin és a fluorid is.

Naponta kétszer mossunk fogat (legalább két percen keresztül), ezzel megszabadítva fogaink felszínét a lepedéktől!

– Naponta tisztítsuk meg fogközeinket fogselyemmel vagy interdentális fogkefével, ezzel megelőzhető a két fog közötti felszínén kialakuló fogszuvasodás, vagy a korona, fogszabályozó alatti fogak megbetegedése is.

– Használjuk rendszeresen szájvizet és nyelvkaparót, ezek nagyszerű kiegészítői a mindennapos szájápolásnak, hiszen a baktériumokat távolítják el szájüregünkből.

Látogassunk el rendszeresen a fogorvosunkhoz, így a fogszuvasodás korai jeleit felismerve sokkal hatékonyabban előzhetjük meg fogaink roncsolódását, esetleges elvesztését!

– Éljünk a modern orvostudomány adta lehetőségekkel: barázdazárással vagy korszerű ózonterápiával a korai fogszuvasodás nem csak megelőzhető, de akár vissza is fordítható.

Item added to cart.
0 items - Ft