A fogászati implantáció bemutatása

Régebben, ha egy vagy több fog pótlására volt szükség, kétféle beavatkozás jöhetett szóba: vagy kivehető műfogsort készítettek, amit a fogatlan állkapocsra lehetett illeszteni vagy pedig úgy pótolták a foghiányt, hogy a pótlás rögzítéséhez igénybe vették a megmaradt fogakat – hidak, koronák felhelyezésével. A fent említett módszereknek megvolt a maguk előnye, de még több kellemetlenséget és fájdalmat okoztak viselőiknek. Napjainkban létezik egy sok szempontból jóval hatékonyabb eljárás, amivel szóló foghiányt vagy teljes fogsort egyaránt pótolhatunk, ez pedig a műgyökér beültetés, más néven implantálás.

Mégis milyen egy fogászati implantátum?

Egy fogászati implantátum általában titánból készül, felszínét csontosodást elősegítő anyaggal borítják, hogy az minél hamarabb és minél jobban becsontosodjon állkapcsunkba. Több forma és eljárás létezik, a leggyakrabban használt típus leginkább egy menetes csavarra emlékezteti az embert… tulajdonképpen az is.

(X) hirdetés

Léteznek azonnal terhelhető implantátumok, melyekre egyből rákerülhet a pótlás, így a betegnek a gyógyulási időszakot sem kell fogatlanul töltenie. Méretből igen széles választék áll az orvosok rendelkezésére, az, hogy a mi állkapcsunkba milyen méret kerül, azt leginkább a csontállományunk határozza meg.

Ahhoz, hogy minél sikeresebb legyen az implantálás a legoptimálisabb időszak a fog elvesztésétől számított 1-2 év, ekkorra az érintett területen a csontállomány már helyreáll, ám a szomszédos és szemben ülő fogak még nem kezdenek el megindulni a hiány irányába (ez nem csak a szomszédos, hanem a szemben lévő fogakra is jellemző, melyek aztán teljesen kilazulhatnak). Minél tovább várunk a beavatkozással, a csontállományunk annál kedvezőtlenebb lesz az implantáláshoz.

Előnyök:

(X) hirdetés

Tökéletes megjelenés: az implantátumra felhelyezett műfog teljes mértékig egy élő fog benyomását kelti.

Tartósság: a jól behelyezett, kellő mértékben csontosodott és megfelelően tisztán tartott implantátumok egy teljes életet szolgálnak, nincsen szükség cserére.

Szebb beszéd: a nem megfelelően illeszkedő fogsorokkal az a baj, hogy elmozdulnak a szájban, így pösze vagy selypítő beszédet eredményeznek. Az implantátumokkal rögzített pótlások – legyen szó részleges vagy teljes fogsorról – olyan fixen tartanak, hogy nem kell aggódnunk a műfogsornál tapasztalható kellemetlenségek miatt.

Komfortérzet: mivel a műgyökér becsontosodik, s ezzel szó szerint a szervezetünk részévé válik, nincs olyan érzésünk, hogy egy oda nem illő, idegen tárgy lakozik a szánkban.

Felhőtlen étkezések: az el-elmozduló műfogsorral vagy a meglazult koronával bizony meggyűlhet a bajunk evés közben. A fogászati implantátumokkal tökéletesen helyreállítható az egykori fog funkciója, így fájdalom és kényelmetlenségek nélkül élvezhetjük az étkezéseket.

Tetszés szerint kialakított forma: mivel nem csak függőlegesen, hanem ferdén is behelyezhetők az implantátumok, s mert azokra sem csak egyenes, hanem döntött fejek is illeszthetők, így nem kell félnünk attól, hogy a műfogunk kilóg majd a sorból; tökéletesen pótolható bármilyen fog, álljon az teljesen egyenesen vagy épp ferdén.

Jobb szájhigiénia: a műgyökér beültetéséhez nincs szükség más fogak lecsiszolásához – mint a koronáknál,
hidaknál –, s minél több fogunk marad ép, annál jobbak a kilátásaink hosszú távon. Szóló fogak pótlásakor a fogközeinket ugyanúgy megtisztíthatjuk fogselyemmel vagy interdentális fogkefével, mintha az eredeti fogaink lennének a szánkban.

Kényelem: a hagyományos műfogsorokkal az a legnagyobb baj, hogy nagyon körülményes a tisztán tartásuk: kivenni, berakni, tárolni… egy rakás felesleges procedúra, amitől egy implantátumokra felhelyezett műfogsor garantáltan megkímél minket.

 

Hátrányok:

Ár: egyetlen műgyökér beültetése hozzávetőlegesen 90 000 Ft-tól 200 000 Ft-ig terjed, fogászati rendelőtől függően. Az árat nem csak az orvos munkadíja, hanem az implantátum típusa is befolyásolja.

Tisztítás: a nem megfelelően tisztított, elhanyagolt implantátumok egy bizonyos idő (kb. 5-10 év) után kilazulhatnak, ilyenkor cserére van szükség. Épp ezért, fektessünk legalább akkora hangsúlyt a műgyökérre épített fogak tisztán tartására, mint ahogy azt az eredetieknél tesszük: fogmosás, fogselyem, szájvíz és fogászati ellenőrzés félévente, ahol a fogorvos professzionálisan is megtisztíthatja a pótlást.

Csontpótlás: ha nem megfelelő csontállománnyal rendelkezünk – ezt a fogorvos állapítja meg a röntgenfelvétel alapján – akkor szükség lehet csontpótlásra, ami eltolja az implantáció időpontját és többletköltséget is jelent a páciensnek.

Az első fogászati implantátumot 1965-ben Per-Ingvar Brånemark svéd professzor ültette be, ő maga fedezte fel, hogy a titán milyen nagyszerűen összenő a csonttal, így ezt az anyagot találta a legalkalmasabbnak az implantációs beavatkozásokhoz. Az első műtét jól sikerült, a beteg egészen haláláig, 41 évig tudhatta magáénak az alsó állkapcsába ültetett műgyökeret.

 

Mennyire sikeresek a műgyökér beültetések?

A műtét sikeressége nagyban függ attól, hogy az állkapocs mely részén történik a beültetés. Természetesen vannak esetek, amikor az implantátum kilökődik, ezzel semmi baj nincs, az orvos azonnal kicseréli azt, általában egy másik, nagyobb méretre. A fogászati implantátumok megfelelő szájhigiéniával egy életen át megtarthatók.

 

Bárki kaphat fogászati implantátumot?

A legtöbb esetben az, aki alkalmas egy rutin fogászati műtétre, az nagy eséllyel alkalmas lehet az implantálásra is. Azok vannak előnyben, akik egészséges ínnyel és megfelelő csontállománnyal rendelkeznek, ezek ugyanis fizikailag is segítenek megtartani az implantátumot.

Az erős dohányosok, az ellenőrizetlen betegségtől (pl. cukorbetegség, szívpanaszok) szenvedők, a sugárterápián átesettek (főleg a fej és nyak környékén) általában egyedi elbíráláson mennek keresztül. Ha úgy érezzük, implantátumot szeretnénk, először konzultáljunk a fogorvosunkkal, az ő jogköre eldönteni, hogy alkalmasak vagyunk-e vagy sem.

 

Miből fedezzem a költségeket?

Az egészségpénztári számlánkon gyűjtött pénzből – az azt elfogadó helyeken – nyugodtan rendezhetjük az implantáció költségeit, részben vagy teljes egészében. Ha nem áll rendelkezésünkre egy összegben a pénz, akkor megoldást jelenthet a hitel, ma már számos rendelőben megoldható a részletfizetés.

Item added to cart.
0 items - Ft