A fogkő kialakulása és a fogkőszedés menete

Fogmosás közben valószínűleg mindig lesz egy zug, ami felett elsiklott a figyelmünk, vagy a fogkefénk, esetleg fogmosási technikánk nem elég jó ahhoz, hogy minden lerakódástól megszabadítsuk a fogfelszíneinket. Általában nehezen elérhető terület két szorosan álló fog köze, torlódott fogak környéke, vagy a hátsó fogak területe, ahová az ételmaradékok is könnyebben beragadnak a fogközökbe.

A nap során a plakk folyamatosan épül fogainkra. Normál esetben a plakkot könnyedén eltávolíthatjuk egy fogkefével és egy jó fogkrémmel. De mi történik azokkal a nehezen elérhető helyekkel, ahová a fogkefe sem ér el? Ezeken a területeken egészen addig gyűlik a plakk, mígnem fogkő képződik belőle, ezt pedig már jóval nehezebb eltávolítanunk.

Erősen fogköves fogazat

Nem számít, hogy milyen gyakran mosunk fogat, mindig lesz valahol lerakódott plakk, melynek eltávolításához profi szakemberre van szükségünk. Ha nem látogatjuk következetesen fogorvosunkat, a lerakódott plakk sokkal komolyabb problémákhoz vezethet, így fogszuvasodáshoz és ínybetegségekhez.

(X) hirdetés

Végtelenül egyszerű a magyarázat arra, miért kell fogorvoshoz mennünk, miért nem elég az otthoni tisztítás: sokkal jobb eszközök állnak a rendelkezésükre, mint nekünk. Akik rendszeresen járnak fogkőszedésre, bizonyára ismerik is őket.

Először is, a fogorvos valószínűleg elektromos depurátort fog használni, hogy eltávolítsa a keményebb fogkövet. Az ultrahangos depurátor nagyon vékony csúccsal rendelkezik, ami igen magas sebességen vibrál, valamint vizet bocsát ki. Együttes hatásukra a fogkő leválik a fogakról, a fúrási törmeléket pedig a víz szépen eltávolítja a fogközökből.

Depurátor

Emellett a fogorvosok rendelkeznek számos kézi eszközzel is, melyekkel a legnehezebben hozzáférhető helyeket is elérhetik a fogak körül. Kézi depurátorból számos forma és méret létezik, melyek lehetővé teszik az orvosnak, hogy megfelelően megtisztítsa a fogakat.

(X) hirdetés

A kezelés utolsó szakasza a polírozás. Egy forgó fejjel és speciális polírozó anyaggal végleg eltávolítják a fogakról a szennyeződéseket, elszíneződéseket. Az is lehet, hogy nem látszik tisztábbnak a fog a tükörben, a száj és a fogak érzete viszont garantáltan tisztábbnak fog hatni. A fogszuvasodás megelőzése érdekében a polírozáshoz használhatnak fluoridtartalmú fogkrémet is.

A rendszeres ellenőrzés egyik legnagyobb előnye, hogy a tisztítási folyamat lerövidül és fájdalommentessé válik. Természetesen ügyeljünk arra, hogy két kezelés között otthon is hatékonyan tisztogassuk fogainkat, napi kétszeri fogmosással és napi egyszeri fogselyem vagy interdentális fogkefe használatával.

Ha viszont nem járunk rendszeresen fogkőszedésre, a plakk egyre csak rakódik a fogakra. Idővel sokkal nehezebb lesz eltávolítani és a kezelés akár kellemetlenségekkel is járhat. Ha a fogkő az íny köré és a fognyakra rakódik, sokkal mélyebb tisztítás indokolt, ilyen esetben akár érzéstelenítőre is szükség lehet, főleg, ha az íny gyulladt vagy érzékeny.

Szólj hozzá!

Item added to cart.
0 items - Ft