10 gyakori hiba, amit fogmosás közben vétünk

Bár a fogmosás az egyik legmegfelelőbb módja annak, hogy megelőzzük a fogszuvasodást, ínygyulladást vagy fogkőképződést, mégis, mint minden hétköznapi cselekvést, ezt is lehet jól meg rosszul csinálni. Érdemes megtanulnunk a helyes technikát, hiszen a rossz fogmosás kifejezetten ártalmas lehet fogainkra nézve és esetenként több kárt, mint hasznot okozhatunk vele. Lássuk, melyek a leggyakoribb baklövések, ha fogaink tisztán tartásáról van szó!

1. Nem jó fogkefét használunk.

Nem csak a fogkefék, az egyéni igények között is óriási különbségek vannak. Először is mindenki a maga szükségleteinek megfelelő méretű fogkefét válasszon: ha túl nagy a fej, akkor kellemetlen lehet elég szélesre nyitni a szánkat, hogy mindenhova beférjünk vele. Ilyenkor jobb, ha kisebb fejű eszköz után nézünk. Jó, ha a nyél kényelmes fogást biztosít, a gumírozott borítás pedig nem hagyja, hogy vizes kezünkben elcsússzon a fogkefe.

Szintén a személyes igények határozzák meg, hogy valaki hagyományos vagy elektromos fogkefe mellett dönt. Ha helyes technikával tudunk fogat mosni, nem számít, hogy melyiket választjuk. Egy biztos: a jól megválasztott fogkefével öröm reggel és este odaállni a tükör elé, így ne legyünk lusták megtalálni a nekünk leginkább tetsző darabot.

(X) hirdetés

2. Nem megfelelő sörtéjű fogkefével mosunk fogat.

Vannak fogkefék egyenes és döntött sörtével. Hogy melyik a jobb? Valószínűleg nem annyira számít, a lényeg a helyes technika.

Gyakori kérdés, hogy milyen keménységű fogkefét válasszunk. Az biztos, hogy a túl kemény sörtével vagy a túl erősen nyomott fogkefével felsérthetjük az ínyünket. Az Amerikai Fogászati Szövetség álláspontja szerint puha, hazánk szakemberei szerint inkább közepes keménységű fogkefét válasszunk. Utóbbival bár hatékonyabban távolíthatjuk el a lepedéket a fogainkról, ügyeljünk rá, hogy ne nyomjuk túl erősen.

3. Nem mosunk elég gyakran vagy elég hosszú ideig fogat.

A napi kétszer, háromszor végzett gyengéd fogmosás a legoptimálisabb. Ha túl sok idő telik el két fogmosás között, az már lehetőséget biztosít, hogy plakk rakódjon le fogaink felszínén, ami nem csak fogszuvasodáshoz, de fogkő kialakulásához és ínygyulladáshoz is vezethet.
Minden fogmosás legalább kettő, de inkább három percig tartson. Próbálkozhatunk azzal is, hogy felosztjuk fogsorunkat négy negyedre, s egyenként fél percig tisztogatjuk őket.

(X) hirdetés

Vannak olyan elektromos fogkefék, amik jelzik a kvadránsonként eltöltött idő kezdetét és végét, így biztosan nem „lóghatjuk el” a megfelelő fogmosási időt.
Nálunk bevált technika, hogy tévét nézünk vagy rádiót hallgatunk fogmosás közben, szerintünk ezzel lehet elterelni a legjobban a figyelmünket erről a rutinszerű cselekvésről, ami sokaknál az unalom miatt szakad félbe idő előtt.

4. Túl gyakran vagy túl erősen mosunk fogat.

Háromnál többször fogat mosni egyenesen ártalmas lehet a fogainkra nézve, hiszen nem csak a fogzománcot vékonyíthatjuk el, de az ínyünket is irritálhatja a gyakori tisztogatás.
Mindig figyeljünk oda, hogy gyengéd, körkörös mozdulatokkal mossuk a fogainkat – és persze az íny se maradjon ki.

5. Helytelen technikával mosunk fogat.

A vízszintes súrolás nem csak, hogy nem elég hatékony, de az ínyünket is könnyen irritálhatja. Döntsük meg a fogkefénk fejét 45 fokban, majd ebben az állásban tartva, körkörös mozdulatokkal igyekezzünk minden területet megtisztítani. A rágófelszín persze kivétel, ott merőlegesen használjuk a fogkefét.
Ne felejtsük ki fogaink belső felszínét sem, és fogkefe vagy nyelvkaparó segítségével tisztítsuk meg nyelvünket is, hiszen rengeteg baktérium és ételmaradék tapad meg rajta.
Egy nagyon pontos oktató videó a helyes fogmosásról:

6. Mindig ugyanott kezdjük a fogmosást.

Fogorvosok megfigyelték, hogy a legtöbb ember mindig ugyanazon a területen kezdi a fogmosást. Amellett, hogy ettől egyhangúvá, unalmassá válhat a fogmosás, az is előfordulhat, hogy mindig ugyanarra a területre nem marad elég energiánk.

7. Kifelejtjük fogaink belső felszínét.

Sajnos elég gyakran feledkeznek meg az emberek a fogak belső felszínének megtisztításáról. Pedig nem csak azok a területek érdemlik meg a törődést, melyek a tükörben is látszanak, hiszen front fogak esetében az egyik leggyakoribb eset, hogy a belső felszín mélyebb barázdáiban indul meg a szuvasodás. Igyekezzünk három dimenzióban gondolkodni, ha fogainkról van szó, s minden területet elérni.

Egy örök érvényű tanács: „Csak azokat a fogaidat tartsd tisztán, amikre szükséged van!” Te tudnál választani, hogy melyikre nincs szükséged?

8. Nem öblítjük ki fogkefénket megfelelően.

A helytelenül tisztán tartott fogkefén játszi könnyedséggel tapadnak meg és szaporodnak el a baktériumok. Ilyenkor, ha legközelebb elővesszük fogkefénket, szépen visszajuttatjuk ezeket a bacilusokat a szájüregünkbe, magyarul ott vagyunk, ahol voltunk.
Ha nagyon oda szeretnénk figyelni, beszerezhetünk miniatűr sterilizálót, de az is elég, ha alaposan kiöblítjük a fogkefénket, odafigyelve, hogy ne maradjon rajta semmilyen lerakódás, még fogkrém sem.

9. Nem tud kiszáradni a fogkefénk.

Ha fogkefénk sörtéi nedves környezetben maradnak, a baktériumok számára ideális körülményeket teremtünk a szaporodáshoz. Miután tehát kiöblítettük fogkefénket, alaposan rázzuk ki belőle a vizet, majd lehetőség szerint olyan kupakot tegyünk rá, ami beengedi a levegőt.

10. Nem cseréljük elég gyakran a fogkefénket.

Két-háromhavonta cseréljük le használt fogkefénket! Ha a sörték ennél hamarabb kezdenek el szétállni, nyugodtan jöhet a csere előbb is. Tehát ne a naptárhoz ragaszkodjunk, hanem a jó minőségű sörtékhez.

Item added to cart.
0 items - Ft