Az ínygyulladás kialakulása, tünetei, kezelése

Az ínygyulladás a leggyakoribb fogászati panaszok közé tartozik, élete során szinte mindenki szembesülhet vele, hogy milyen, amikor ínye megduzzad, vörössé válik és gyakran vérzik. Ilyenkor az íny szövetei gyulladásban vannak, melynek legjellemzőbb oka a baktériumok elszaporodása.

inygyulladas_

Az ínygyulladás kialakulásának oka

Az ínygyulladás kialakulásának hátterében leggyakrabban a baktériumok elszaporodása áll. Evés és ivás hatására baktériumokból álló vékony filmréteg, ún. plakk keletkezik a fogainkon, ami számos teljesen ártalmatlan bacilus mellett olyan fajokat is tartalmaz, melyek az ínygyulladásért vagy a fogszuvasodás kialakulásáért felelősek. Ha nem tisztítjuk meg elég alaposan és rendszeresen fogaink felszínét (fogmosással és fogköz-tisztítókkal), akkor az említett baktériumok elszaporodnak és az íny szövetének gyulladását okozzák.

(X) hirdetés

Előfordul, hogy egyes gyógyszeres kezelések, hormonális változások (pl. terhesség, menopauza) vagy cukorbetegség segíti elő a fogínygyulladást. Ilyenkor nem csak fogorvos, de más szakorvos segítségére is szükségünk lehet.

Az ínygyulladás tünetei

Szervezetünk igen látványos módszerekkel jelzi számunkra az íny betegségét: vörös, duzzadt, vérző ínyünk és kellemetlen leheletünk garantált jele a fogínygyulladásnak.

(X) hirdetés

Az ínygyulladás szájüregi következményei

A fogainkat szorosan borító lágyszövet gyulladása kezeletlenül sajnos igen sok bosszúságot okozhat. Ínygyulladás hatására fogaink kilazulhatnak (hiszen a fogíny nem képes szorosan tapadni fogainkra), a gyulladás átterjedhet az állkapocs csontállományára, ami fogínysorvadást idézhet elő, melynek hosszú távú következménye fogaink idő előtti elvesztése.

Megfelelő szájhigiénia hiányában a fogzománcra tapadó baktériumok és ételmaradékok megszilárdulva fogkőképződést eredményeznek, ami fogszuvasodással és ínybetegséggel párosul.

Az ínygyulladás egyéb következményei a szervezetben

A beteg fogíny által okozott gyulladás nincs jó hatással a szervezetre: károsan hat a szív és érrendszer működésére, befolyásolja a terhességet (koraszülést vagy terhességi mérgezést okozva), hatással lehet a férfi potenciára és bizonyos rákos megbetegedések előfordulását is megnövelheti.

Az ínygyulladás kezelése

A fogínygyulladás önmagában kezelhető betegség, az általa előidézett fogínysorvadást azonban már jóval nehezebb megállítani, épp ezért időben forduljunk szakemberhez! Az ínygyulladás megállításához a fogak megtisztítására (fogkőszedésre, polírozásra, stb.) van szükség, mellyel a már felhalmozódott baktériumállományt lehet eltávolítani. Ha elharapózott gyulladásról van szó, a fogorvos akár antibiotikum kúrát, antiszeptikus szájvizet, öblögetőt is elrendelhet.

Az ínygyulladás megelőzése

Ahhoz hogy az eredmény tartós legyen és ne alakuljon ki ismételten az ínygyulladás, megfelelő szájápolási szokásokat kell elsajátítanunk. Naponta kétszer, legalább két percig mossunk fogat, naponta egyszer pedig tisztítsuk meg fogközeinket. Szerezzünk be speciális ínyvédő szájápolási termékeket és ismerjük meg a fogínygyulladás megelőzésének legegyszerűbb praktikáit!

Item added to cart.
0 items - Ft