hirdetés (X)

A fogtömés olyan helyreállító, más néven konzerváló fogászati beavatkozás, mely során a szuvasodástól vagy külső behatástól sérült fog szerkezetét speciális tömőanyagból ujjáépítik, ezzel helyreállítva a fog funkcióját és esztétikáját.

A FOGTÖMÉS TÍPUSAI

Többféle fogtömés típust különböztetünk meg. A legrégebb óta használt amalgám tömés nagyon tartós, ám higanytartalma miatt sok kritikát kap. Amalgámot főként rágófogak tömésére használnak, hiszen nem nyújt esztétikus látványt a fémes színű tömés.

Esztétikai problémák korrigálására és szuvas fogak helyreállítására leggyakrabban kompozit tömést használnak, hiszen színe tökéletesen megegyezik a fogak színével.

Fogtömések közé sorolható az ún. inlay vagy betét is, amit fogtechnikus segítségével készítenek el és ragasztóval rögzítenek – főként nagy kiterjedésű hiányok pótlására. A betét készülhet esztétikus porcelánból vagy aranyból is.

A fogtömés speciális esetének mondható a barázdazárás, ami megelőző jelleggel a rágófogak mély barázdáit zárja le a későbbi szuvasodás elkerülése érdekében. A barázdazárás már fiatal korban, a maradófogak előbújását követő években végezhető, így jó eséllyel megelőzhető az értékes 6-os és 7-es rágófogak szuvasodása.

A FOGTÖMÉS TARTÓSSÁGA

A fogtömések típustól függően 10-15 évig maradnak a fogakban, ennyi idő alatt a szájüregben fellépő erő- és hőhatások meggyengítik annyira a tömés szilárdságát, hogy újbóli cserére legyen szükség.

A FOGTÖMÉS ÁRA

A fogtömés a TB által finanszírozott eljárások közé sorolható (mind az amalgám, mind pedig az esztétikus tömés), magánrendelésen tömésenként 10-20 ezer, betétenként 20-50 ezer forint körüli összegre számíthatunk.

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!